Mamak'ta 4 bin konut inşa edilecek
TOKİ, Ankara Mamak'ta üç mahalleyi kapsayan alanda hayata geçireceği projeyle yaklaşık 4 bin konut inşa edecek.
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Ankara Mamak'ta üç mahalleyi kapsayan alanda hayata geçireceği projeyle yaklaşık 4 bin konut inşa edecek.
TOKİ Başkanı Ergün Turan, yaptığı açıklamada, idarenin yürüttüğü dönüşüm projelerinden birinin de üzerinde bin 350 gecekondu bulunan Ankara Mamak'a bağlı Altıağaç, Karaağaç ve Hüseyingazi mahallelerinde hayata geçirileceğini söyledi.
Turan, 575 bin metrekarelik alanda yaklaşık 4 bin konutun yer alacağını belirterek, projede ayrıca 4 cami, 2 ticaret merkezi, 4 okul, 2 sosyo-kültürel tesis, 1 Kızılay binası olacağını kaydetti.
"Sahipleriyle uzlaşmaya varılan bin 230 konut yıkıldı"
Proje alanının önemli bir kısmının yeşil alana ayrıldığını ifade eden Turan, şöyle konuştu:
"Proje alanının büyüklüğü 575 bin metrekare. Yüzde 21'i konut, yüzde 57'si yeşil alan, yüzde 22'si yollar ve sosyal donatılara ayrıldı. Alanda bulunan bin 350 konuttan sahipleriyle uzlaşmaya varılan bin 230'u yıkıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hak sahiplerine aylık kiraları Mart 2014'ten bugüne ödeniyor. Bölgede üreteceğimiz toplam konut sayısı 5 bin 747 olacak. 3 bin 904 konutun ihale sürecini başlattık. 9 Ekim 2015'te 88,5 milyon bedelle ihale edilen 870 konutun ise temelini attık."
Projenin kurgusunun bölgenin topografik yapısına göre şekillendiğini belirten Turan, "Üzerinde geniş bir düzlük olan irice bir tepe olarak tanımlanabilecek bölgeyi, farklı kotlardaki ringlerle alt bölgelere ayırdık ve bu bölgeleri merkezde yer alan sosyal donatı (okul-ticaret-park-ibadet) aksıyla ilişkilendirdik. Bölgenin büyüklüğünü göz önüne alarak, kullanım ergonomisini sağlamak amacıyla alt bölgelerde de anlık ihtiyaçlara cevap verecek sosyal donatılara yer verdik." diye konuştu.
Çalışmaların tamamı 3 boyutlu harita üzerinde yapıldı
Öte yandan, mimari tasarım süreci içinde teknolojiden istifade edilen projeyle ilgili şu bilgiler verildi:
"Tasarım sürecinde 3 boyutlu grafiklerden en çok topografya üzerindeki çalışmalar sırasında istifade edildi. Çalışmaların tamamı 3 boyutlu harita üzerinde yapıldı. Yaya ve taşıt yolları da aynı şekilde tasarlandı. Topografya üzerindeki çalışmalar 2 aydan fazla sürdü. Bu süre projeye büyük katkı sağladı. Bu şekilde plan düzeyinde mümkün olacağı düşünülen bazı düzenlemelerin mümkün olmadığı görüldü. Bu uzun süreç sonunda düz alanlardaki blokların etrafında oluşturulan yeşil alan ve park alanları, aynı kalitede eğimli bölgeler üzerinde bulunan bloklar için de oluşturuldu. Proje içerisinde tasarlanan parkın bir ucunda çarşı avlusu, bir ucunda cami avlusu olan bir yeşil alan göze çarpıyor."