Marmara'da balık yok, tezgahlar el yakıyor

1 Eylül'de "Vira Bismillah" diyen balıkçılar, denizde yeterince balık olmadığı için ağlarını boş sarıyor. Tezgahlara 3 katı fiyatla gelen hamsi ise el yakmaya devam ediyor, 5 lira olması gereken hamsinin kilosu 15 lira

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tekirdağ'dan 1 Eylül'de "Vira Bismillah" diyerek Marmara Denizi'ne açılan balıkçılar, hem olumsuz hava koşulları hem de denizde yeterince balık olmadığı için ağlarını boş sarıyor. Tekirdağ Su Ürünleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Mustafa Yarapsanlı, 1 Eylül'de denize açıldıklarını ve iki haftadır Marmara sularında balık aradıklarını belirtti. 

Sezona umutlu başladıklarını dile getiren Yarapsanlı, "Sezon umduğumuz gibi değil, çok kısır bir sezon yaşıyoruz. Gerek hava muhalefetleri gerekse balığın havyar tutmamasından kaynaklı. Boğazda bir hamsimiz var o da normalde olması gereken fiyatın 3 katı. Sezonda normalde 5 liradan satılması gereken hamsi tezgahta 15 liraya yer buluyor. İstavrit deseniz yok. Palamut da lüfer de öyle. Umduğumuzu bulamadık. Arkadaşlarımız borç batağı içinde. Onları nasıl ödeyeceğiz, evimize nasıl ekmek götüreceğiz bunları bilmiyoruz" diye konuştu. 

Tezgahlar el yakıyor  

Marmara Denizi'ndeki fırtınanın da balık avını etkilediğini, balıkların kaçtığını belirten Yarapsanlı, fırtınadan önce de denizde bir yokluğun olduğunu ifade etti. 

Umutlarının ağlarını doldurmadığını vurgulayan Yarapsanlı, şunları söyledi: 

"Dinlenmiş bir meraya çıktık ama istediğimiz balığı alamadık. Sardalya biraz kendini gösterdi ama artık o da çıkmıyor. Bundan sonra nasıl gider bilemiyoruz. Şu an 5 lira olması gereken hamsinin kilogramı 15 lira. Pek düşeceğini de tahmin etmiyorum şu şartlarda. İstavrit yine öyle 5-10 lira arasında olması lazımken 15-20 lira tezgahta. Denizde balıkçılar kan ağlıyor. Ege Denizi'nde de balıkçılar çok zor durumdaymış duyduğumuza göre, orada da balık yokmuş. Karadeniz'de de hava muhalefeti olduğu için oranın ne durumda olduğunu tam bilemiyoruz." 

Denizlerin bereketinin geleceğine inanıyorlar 

Balıkçı İdris Şeremet ise bol bereketli bir denizle karşılaşmadıklarını, bazı sıkıntıların olduğunu belirterek, denize açıldıklarında mazot yaktıklarını işçi paraları ödediklerini ancak tuttukları balıkların bunu karşılamadığını kaydetti. 

Denizlerin bereketli olduğuna inandıklarını vurgulayan Şeremet, "Denizde yavru balık var. Yavru oldu mu bereket vardır. Hava şartları düzelirse suların sıcaklıkları düzelirse bereketi göreceğiz. İlk denize çıktığımız günler bereketliydi ama sonrasında kesildi balıklar. Hava şartlar da bunda etkili. Devamlı poyraz esiyor" dedi.