Marmarabirlik ihracatta hedefi büyüttü
Marmarabirlik’in ihracatta yeni hedefi 30 milyon dolar olarak belirlendi
BURSA - Avrupa Bayiler Toplantısı’nda ihracat hedeflerini açıklayan Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, “2015 yılı sonunda 6 bin tonun üzerinde ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu rakam son 5 yılın ortalamasına göre yüzde 50 artış demek. Döviz bazında hedefimiz ise 30 milyon dolar” dedi.
Dünyanın en büyük sofralık zeytin üreticisi Marmarabirlik, Avrupa Bayiler Toplantısı’nda etnik pazar dışındaki yeni pazarlarda yer almak için harekete geçti. Marmarabirlik, Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteren bayilerinin katılımıyla Avrupa Bayiler Toplantısı’nı Almanya’nın Köln şehrinde gerçekleştirdi. Satışları artırmak ve yeni pazar hedefleri geliştirmek amacıyla gerçekleştirilen toplantıda, Avrupalıların damak tadına uygun ürünlerle etnik pazar dışındaki ulusal market raflarında yer almak üzere yeni stratejiler belirlendi. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, son 5 yılın değerlendirmesini yaparak, ortalama 4 bin tonlar seviyesinde gerçekleşen ihracat rakamlarının 2015 yıl sonu itibariyle 6 bin tonun üzerine çıkmasını beklediklerini söyledi. Asa, bugün itibariyle iş yılı bazında 3 bin 700 ton ihracat gerçekleştirildiğini belirterek, “2015 yılı sonunda Avrupa’ya 6 bin tonun üzerinde ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu rakam son 5 yılın ihracat ortalamasına göre yüzde 50 artış demek. Döviz bazında hedefimiz ise 30 milyon dolar” diye konuştu.
Pazara göre ürün çeşidi
Marmarabirlik markasının Avrupa’da her geçen gün daha da güçlendiğini ve pazar payının artmaya devam ettiğini vurgulayan Asa, Avrupa pazarındaki uzun vadeli ihracat hedeflerini şöyle anlattı:
“Yapılacak yatırımlarla farklı damak tatlarına uygun ürün çeşitliliğini artırmak ve ihracatı daha da geliştirmek, yeni ürün çeşitleriyle Avrupa ülkelerindeki bilinirliğimizi artırmak, ulusal zincir mağazaların raflarında daha fazla yer almak ve dolayısıyla pazarda her geçen gün daha da büyümek Marmarabirlik’in uzun vadeli ihracat hedefleri arasında yer almaktadır.”
İhracatta çoklu bayilik dönemi
Başkan Asa, geçtiğimiz ay sofralık zeytin sektöründe ihracatın çakıldığına yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığını vurgulayarak, “Marmarabirlik gerek yurtiçi satışlarda gerekse ihracatta bu tür bir olumsuzluk yaşamamaktadır. Her geçen gün artan ürün kalitesi ve tüketicinin doğal ürün tercihi söz konusu olduğunda Marmarabirlik’in öne çıktığını görmekteyiz. Özellikle 2012 yılında Marmarabirlik’in Avrupa yapılanması kapsamında tekli bayilik sisteminden çoklu bayilik sistemine geçilmiş, bu kapsamda daha yaygın bir dağıtım ağı ile tüketiciye ulaşılmaya başlanmıştır. Bugün gelinen noktada Avrupa’da tüketimin ve dolayısıyla Marmarabirlik satışlarının artırılması için piyasa dinamiklerini dikkate alarak, Avrupa’daki bayilerimizin rekabetini artırmak amacıyla reklam ve kampanya gibi uygulamalarla desteklemeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.