Mavi Hat'ta Nasıroğlu serbest

Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkartılan sanık Nasıroğlu, Fernas Şirketi'nin mali ve idari işlere baktığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - BOTAŞ'taki yolsuzluk iddiaları üzerine başlatılan 'Mavi Hat' operasyonunun ardından açılan davada yargılanan ve hakkında yakalama emri bulunan Muzaffer Nasıroğlu, mahkemede ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkartılan sanık Nasıroğlu, Fernas Şirketinin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olduğunu, mali ve idari işlere baktığını söyledi. Üzerine atılı suçlamayı kabul etmeyen Nasıroğlu, "herhangi bir şekilde ihaleye fesat karıştırma suçunu işlemediğini" ileri sürdü.

Bozüyük ihalesine, firma olarak tek başlarına katıldıklarını ve bu ihalede sonuncu olduklarını belirten Nasıroğlu, "ihale sürecinde bir başka firma ile suç teşkil eden, yasaya aykırı bir birliktelik ve iş birliğinin söz konusu olmadığını" iddia etti. Nasıroğlu, şunları kaydetti:

"Bu ihaleyi Atila Doğan firması kazanmış. Bu tarihten 6 ay kadar sonra bu firmanın yetkililerinden Kaan Doğan beni aradı. O tarihlerde biz Romanya, Katar ve Umman'da boru, rafineri ve yol yapım işleri yapıyorduk. Yurt dışındaki işlerde ortaklık teklifi amacıyla aradığını bildirdi. Ben, yurt dışındaki işlerimiz çok olduğundan ortaklık yapabileceğimizi belirttim. Suudi Arabistan'da o tarihlerde 250 milyon dolarlık bir işimiz vardı. Firma olarak bu işe, Öztaş ve STFA firması ile girmiştik. Dördüncü olarak Atila Doğan firmasını alabileceğimizi söyledim. İddianamede adı geçen Bozüyük ihalesi ile ilgili çıkma parası adı altında herhangi bir konuda görüşme yapmadık. Yüz yüze ya da telefonla yurt dışında belirttiğim işlerle ilgili görüşmeler yaptık. Bizim firma olarak yurt dışı işlerimizin hepsi belgelidir ve gerçektir. Ben telefon görüşmelerinin yanlış anlaşıldığını düşünüyorum."

"Atila Doğan firması yurt dışındaki işler için teminat mektubu veremeyince, bu firmaya ortaklık yerine taşeronluk önerdiklerini" belirten Nasıroğlu, bu teklifin söz konusu firma tarafından kabul edildiğini söyledi. Nasıroğlu, "Ayrıca Suudi Arabistan'daki işler için 50 bin YTL masrafımız olduğunu, taşeronluğu kabul ettikleri takdirde bu masrafı da ödemeleri gerektiğini bildirdim. Bu teklifimi kabul ettiler. Suudi Arabistan'daki su ihalesine girdik, ikinci olduk ve dolayısıyla kazanamadık. Söz konusu 50 bin YTL bizim hissemize düşen miktarın masrafıdır. Bu paranın ödenmesi ile ilgili kendileri ile telefon görüşmesi yaptım. Görüşmelerin bir kısmı da bununla ilgilidir" dedi.

Cumhuriyet Savcısı Kubilay Taştan, sanık Nasıroğlu'nun, üzerine atılı suçun niteliği, delil durumu ve kaçma şüphesinin var olması gözetilerek, tutuklanmasına karar verilmesini talep etti. Nasıroğlu'nun avukatları Sabih Ataç ve Levent Nasır ise müvekkillerinin serbest bırakılmasına ya da hakkında adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına karar verilmesini istedi. Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, dosya kapsamı, mevcut delil durumu, sanığın savunmasının alınmış olması, atılı suçun vasıf değiştirme ihtimali nazara alınarak Muzaffer Nasıroğlu'nun serbest bırakılmasına karar verildiğini açıkladı.