Meclis tatile girdi

TBMM, 1 Ekim Çarşamba günü toplanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Meclis, 1 Ekim 2008 Çarşamba günü saat 15.00'te toplanmak üzere tatile girdi.

Genel Kurul'da, Danışma Kurulu önerisiyle bu yasama yılı görüşülmesi kararlaştırılan 7 kanun tasarı ve teklifi yaklaşık 13 saat süren mesai sonrası kabul edildi.

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, yoğun, başarılı yasama ve denetim faaliyetleri yaptıklarını belirterek, ''Çok güzel şeylere imza attık. Yeni yasama yılında da bu çalışmalarımız devam edecek'' dedi. Pakdil, gündemde bulunan konuları sırasıyla görüşmek üzere Anayasa ve İçtüzük gereğince 1 Ekim 2008 Çarşamba günü yani Ramazan Bayramı'nın 2'nci günü saat 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 2'nci yasama yılının son mesaisini Meclis'te geçirdi. Bahçeli, çalışmaları saat 23.00'e kadar izledikten sonra Genel Kurul'dan ayrıldı. Daha sonra Genel Kurul'a gelen Başbakan Erdoğan, çalışmalara verilen kısa arada TBMM Başkanvekili Pakdil ile görüştü. Genel Kurul çalışmaları tamamlanıncaya kadar Mecliste kalan Başbakan Erdoğan, Meclis'in tatile girmesinin ardından milletvekilleriyle tek tek tokalaştı, bazı milletvekilleriyle ise sohbet etti.

"İktidarı ile muhalefeti ile eksiklik var"

Başbakan Erdoğan, Meclisin 23'üncü Dönem 2'nci yasama yılının sona ermesinin ardından yaptığı açıklamada, milletvekillerinin çok yoğun ve yorucu bir yasama yılını geride bıraktıklarını söyledi. Erdoğan, şunları kaydetti:

''İktidarı ile muhalefeti ile eksiklik var. Tabii ki bunları çok daha ideal bir şekilde komisyonlarda görüşerek, tartışarak Genel Kurul'a indirilmesi, bu tür sıkıntıların da olmasını ortadan kaldıracaktır. Tabii bunlar birer tecrübedir de aynı zamanda. Ama buna rağmen yaklaşık 1100'ü aşkın kanun çıkardık. Tabii bunlar yasama organının ne kadar yoğun da çalıştığını gösteriyor. Öyle zannediyorum ki önümüzdeki yasama yılında bütün bu durumları gözden geçirmek suretiyle çok daha farklı bir çalışmayı arkadaşlarımla planlayacağız. Ben bundan dolayı iktidarıyla, muhalefetiyle tüm parlamentoyu oluşturan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Aynı zamanda TBMM'nin başta Başkan ve Başkanvekilleri, tüm yöneticilerine ayrıca teşekkür ediyorum ve hayırlı olsun diyorum.''

"Yoğun bir yasama yılı geçirdik"

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 23'üncü Dönem 2'nci yasama yılının 138'inci birleşimini tamamladıklarını belirterek, bu süre içinde Türk Milletinin ihtiyaçlarını karşılayan ve yaşam tarzlarını iyileştirmek amacıyla yoğun bir yasama yılı geçirdiklerini söyledi.

Elitaş, Meclisin çalışma şartlarının uygun hale gelmesinde emek sarf eden Başkanlık Divanı üyeleri ve tüm milletvekillerine teşekkür ederek iyi tatiller diledi.

Söz alan CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, "Bir çalışma dönemini daha gecenin geç saatinde bitirdik. Bugün yaşadığımız tablo, tüm milletvekillerinin hafızasına kazınmalı. Bir yasama sürecinin bu şekilde tamamlanması hoş değil. Ama ben yine de parlamentonun kendi üstüne düşen görevi, hükümetin bütün aksaklıklarına rağmen onuruyla giderdiği kanısındayım" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, milletvekillerine iyi tatiller dileklerini iletti.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise "yoğun, yorgun ve verimli bir çalışma dönemini" bitirdiklerini belirterek, MHP Grubu adına tüm milletvekillerine teşekkür etti. Hükümetin, çıkartılan yasalar doğrultusunda ülkeyi yönettiğini ifade eden Şandır, kanunların çıkarılmasında uyulması gereken kuralların dikkate alınmasını istedi. Her defasında İçtüzüğü ihlal ederek, yasamanın kalitesinin düşürüldüğünü ileri süren Şandır, "Bu şekilde Meclisin emeğine gölge düşürüyoruz. Bunu hakkımız yok. Emeklerinize saygı duyuyorum. İktidarıyla muhalefetiyle bu millete hizmet etmekle görevliyiz. Bu yetkiyle buraya geldik. Ama bu görevi yaparken, kuralları korumamız, kuralların gereği gibi davranılmasına hassasiyet göstermemiz gerekiyor. Yeni dönemde bu yanlışlıkları da hatırlayarak, doğruyu yapmak niyeti ve kararıyla bugün nokta koyuyoruz" diye konuştu.

2'nci yasama yılı tamamlandı

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, yoğun, başarılı yasama ve denetim faaliyetleri yaptıklarını belirterek, "Çok güzel şeylere imza attık. Yeni yasama yılında da bu çalışmalarımız devam edecek" dedi.

Pakdil, gündemde bulunan konuları sırasıyla görüşmek üzere Anayasa ve İçtüzük gereğince 1 Ekim 2008 Çarşamba günü yani Ramazan Bayramının 2'nci günü saat 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 2. yasama yılının son mesaisini Meclis'te geçirdi. Bahçeli, çalışmaları saat 23.00'e kadar izledikten sonra Genel Kurul'dan ayrıldı. Daha sonra Genel Kurul'a gelen Başbakan Erdoğan, çalışmalara verilen kısa arada TBMM Başkanvekili Pakdil ile görüştü.