Memurların talepleri, masaya yatırılacak

Kamu görevlileri sendikaları ile hükümet arasında yapılan toplu sözleşmede çözümsüz kalan 161 madde, kasım ayındaki Kamu Personeli Dayanışma Kurulu'nda görüşülecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Kamu görevlileri sendikaları ile hükümet arasında yapılan toplu sözleşmede çözümsüz kalan 161 madde, kasım ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in başkanlığında toplanacak Kamu Personeli Dayanışma Kurulu'nda görüşülecek.

 
Memurların 2012 ve 2013 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere Kamu İşveren Heyeti ile Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti arasında mayıs ayında yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde, sendikaların genel ve hizmet kollarına ilişkin 600'ü aşkın talebi olmuştu. Bu taleplerden bazıları toplu sözleşme ile bağıtlanırken, sendikaların 161 talebinin de Kamu Personeli Danışma Kurulu'nda görüşülmesine karar verilmişti. Bu kapsamda, Devlet Personel Başkanlığı'nın öncülüğüyle kurum ve sendika temsilcilerinin katılımıyla yapılan toplantılarda, sendikaların taleplerini içeren 161 maddenin nasıl çözülebileceğine ilişkin çalışmalar yapıldı.
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in başkanlığında toplanacak Kamu Personeli Dayanışma Kurulu'na Kamu İşveren Heyeti ile Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti katılacak. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun başkanlığını yapacağı Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'nde Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Başkanı Lami Özgen'in yanı sıra hizmet kolunda yetkili sendikaların da genel başkanları bulunacak.
Toplantıda değerlendirilecek kamu görevlilerinin geneline yönelik taleplerden bazıları şöyle:
"-2005 yılından sonra göreve başlayan personele 1 derece verilmesi.
-Sözleşmeli personel ile 4-C kapsamındaki geçici personelin kadroya alınması
-Yardımcı hizmetler sınıfına dahil personelin genel idare hizmetleri sınıfına sınavsız olarak geçirilmesi.
-Askerliğini yedek subay olarak yapan kamu personelinden alınan OYAK kesintilerinin durumu.
-Kamu görevlilerinin kullandıkları kamu araçlarının trafik kazasına karışması halinde, zarar bedelinin kendilerine rücu edilmeksizin kurumlarınca karşılanması.
-İtfaiye personelinin genel idare hizmetleri sınıfı kapsamına alınması.
-Kamu görevlileri servis hizmeti için belirlenen 40 kilometre sınırının 100 kilometreye çıkarılması.
-Sözleşmeli personelin, memurlara tanınan izin haklarından aynı şekilde yararlanması.
-Örgütlenme önündeki engellerin kaldırılarak, 4688 sayılı kanun uyarınca sendika üyesi olamayacak personel kapsamının daraltılması.
-Kamu görevlilerine grev hakkı verilmesi ve siyaset yapma yasağının kaldırılması.
-Kılık kıyafet yönetmeliğinin hizmet gereği ve çalışanların talepleri doğrultusunda yeniden düzenlenmesi.
 
"Çalışma alanları kamera ile izlenmesin"
 
-Mobbing uygulamasına maruz kalan personelin korunmasına yönelik yasal düzenleme yapılması, cinsel tacizin önlenmesi ve cinsiyet ayrımı yapılmaması için gerekli tedbirlerin alınması.
-Personelin çalışma alanlarının kamera ile izlenmemesi, mesai giriş ve çıkışlarında parmak izi ve retina kontrolü gibi uygulamalara son verilmesi.
-8 Mart'ta kamu görevlisi kadınların ücretli izinli sayılması.
-Kadrolu, sözleşmeli ve geçici personel statüsündeki kadın kamu görevlilerine, hamileliğin başlangıcından itibaren ve analık izninin bitiminden itibaren 1 yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilmemesi.
-Kamu görevlilerinin 0-6 yaş grubuna giren çocukları için çocuk bakımevleri kurulması, 24 saat hizmet veren kurumlardaki çocuk bakımevlerinin günde 24 saat kesintisiz hizmet vermesi.
-Kamuda çalışan yükseköğrenim mezunu işçilerin kadroya geçirilmesi.
-İşçi statüsündeki personelin, memurların amiri olarak çalıştırılmasının önlenmesi."
 
Hizmet kollarındaki talepler
 
Toplantıda, sendikaların 11 hizmet kolundaki talepleri de değerlendirilecek. Buna göre, hizmet kollarına ilişkin görüşülecek maddelerden bazıları şunlar:
"-Gümrük çalışanlarının 12/12 veya 24/24 saat dilimlerinde çalıştırılmasına son verilmesi.
-Öğretmen atamalarında yaş sınırının kaldırılması.
-Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete karşı tedbir alınması.
-İtfaiye ve acil afat birimlerinde kurbağa adam olarak görev yapan personelin sertifika sorunun çözülmesi.
-TRT Genel Müdürlüğünde yayında çalışan teknik personele de basın kartı verilmesi.
-Baletlerin ve Devlet Halk Dansları Topluluğu erkek dansçılarının askere celp ve sevklerinin, 38 yaşını doldurdukları yılın sonuna kadar tehir edilmesi.
-TİGEM, EBK ve TMO'da cumartesi günleri yaptırılan zorunlu mesainin kaldırılması.
-Sümer Holding'de çalışan sözleşmeli personelden kesilen işsizlik sigortası priminin kesilmemesi.
-Müftülere resmi nikah kıyma imkanı verilmesi."
 
"Takipçisi olacağız"
 
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, memurlar ile hükümet arasında gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmelerinin yasal olarak 22 günde tamamlanması gerektiğini belirterek, 600'den fazla taleple masaya oturduklarını söyledi.
Bu süre zarfında 600'den fazla maddenin görüşülmesinin mümkün olmadığını ifade eden Gündoğdu, şunları kaydetti:
"Görüşmelerde, tüm konuların çok önemli olduğu ancak zaman sıkıntısı nedeniyle bazı maddelerin Kamu Personeli Danışma Kurulu'nda görüşülmesinin daha uygun olacağı karara bağlandı. Kasım ayında yapacağımız toplantıda, memurların 161 maddelik taleplerinin hangi yöntemlerle çözüleceği karara bağlanacak ve taraflar arasında bir protokol imzalanacak. Sorunların çözümü için belirlenecek yöntemlerin de takipçisi olacağız."