Memurun gözü aralık enflasyonunda

Memurlar, sözleşmeliler ve memur emeklilerini yakından ilgilendiren 5 aylık enflasyon, Temmuz-Kasım döneminde yüzde 2,8 oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Devlet memurları, memur emeklileri ve sözleşmelilerin gözü 2013 yılı aralık ayı enflasyonuna çevrildi. Söz konusu ayda enflasyonun yüzde 0,19'un üzerinde çıkması halinde, kamu çalışanları ve emeklileri, 2013 yılının ikinci yarısı için bu yılın ocak ayından geçerli olmak üzere enflasyon zammı alacak.  

Hesaplamalara göre, Temmuz-Kasım (5 aylık) döneminde memur maaş zammında baz alınan tüketici fiyat artış oranı, yüzde 2,8 oldu.  

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 3 Ocak 2014 tarihinde (Cuma günü) açıklayacağı Aralık ayı enflasyonunun yüzde 0,19'un üzerinde çıkması halinde, devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklileri, 2013 yılının ilk yarısından sonra Temmuz-Aralık dönemi için de enflasyon farkı zammı alacak.  

Kamu çalışanları ile emeklilerinin, bu yılın ikinci 6 aylık dönemine ilişkin enflasyon zammını hak etmesi halinde, mevcut maaş ve ücretlere söz konusu oran eklenecek. Buna da 2013'te imzalanan, 2014 ve 2015 yıllarını kapsayan toplu sözleşme uyarınca memur ve sözleşmeli personel maaş ve ücretlerine yapılacak brüt 175 lira, net ise 123,62 liralık artış ilave edilecek. Söz konusu artışlara ilave olarak öğretmen maaşlarında bu yılın Ocak-Temmuz aylarında 75+75 olmak üzere toplam 150 lira daha artış sağlanacak. 

Tüm memurların taban aylığına yapılacak 175 liralık brüt artış sayesinde, düşük maaşlı memur yüksek, yüksek maaşlı memur düşük oranda zam almış olacak. Böylece memur maaşları arasındaki makas bir miktar da olsa daralacak.  

Taban aylığında yapılan 175 liralık artış, memur emekli aylıklarına 175 lira ile emeklinin emekli aylığı bağlama oranıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda yansıyacak. 30 yıl çalıştıktan sonra emekliye ayrılan bir emeklinin emekli aylığında yaklaşık 146 liralık bir artış meydana gelecek. 

Memurların maaşlarına, ocak ayından itibaren uygulanacak olan Asgari Ücret üzerinden belirlenecek Asgari Geçim İndirimi oranında da bir tutar daha yansıyacak.  

Memurun zam serüveni 

Bu yılın ağustos ayında memur sendikaları ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde sağlanan anlaşmayla memurların taban aylığına 2014 yılı için brüt 175 lira, 2015 yılının her iki dönemi için ise yüzde 3+3 ve enflasyon farkı oranında zam yapılması kararlaştırılmıştı.  

Yaklaşık 2,6 milyon memur ile 1 milyon 900 bin memur emeklisini ilgilendiren ve memur sendikaları ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında, hükümet önce 2014 için 3+3, 2015 için de 3+3 zam teklifi yapmış, söz konusu teklifi memur konfederasyonlarının kabul etmemesi üzerine görüşmeler biraz daha uzamıştı. 

7 Ağustos tarihinde varılan anlaşmaya göre ise 2014 yılında memurların tamamının taban aylığına brüt 175 lira, 2015 yılının her iki dönemi için ise 3+3 ve enflasyon farkı oranında zam yapılmasına, öğretmenlere ise 2014 yılı Ocak ve Temmuz aylarında 75+75 olmak üzere toplam 150 lira tazminatlarında artış yapılmasına karar verilmişti.  

İşçi ve esnaf emeklileri de aralık enflasyonunu bekliyor  

Öte yandan, işçi ve esnaf emeklileri de yılın ikinci yarısına ilişkin açıklanacak enflasyon oranında zam alacak. Söz konusu emeklilerin maaşları, enflasyon hangi oranda gerçekleşirse, o oranda artacak. 

Bu konularda ilginizi çekebilir