‘Menşei Bursa’ geliyor
Son yıllarda sanayi kimliğinin yanı sıra dağ, termal, kongre ve deniz turizmiyle de ön plana çıkmaya başlayan Bursa, turizm ve tanıtım için ülke genelinde yapılan ilk coğrafi işaretleme projesi Menşei Bursa’yla, gastro turizmde uluslararası çekim noktası
Gülay SOYDAN PEHLEVAN
BURSA - İskender kebap deyince ilk aklımıza gelen kent Bursa, kestane, şeftali, İnegöl köfte deyince de. Kentin kanaat önderleri şimdi bu tatları tıpkı ‘Made in Turkey’ gibi ‘Menşei Bursa’ da bir araya getirmek için kollarını sıvadı. Böylece kent Gastroturizm’de bir çekim merkezi haline gelecek.
Bursa, Bursa Valiliği AB ve Dış İlişkiler Merkezi tarafından 2012 Yılı Mali Destek Programları çerçevesinde termal, tarih ve kültür turizmine katkı sağlamak amacıyla hazırlanan, turizm ve tanıtım için ülke genelindeki ilk coğrafi işaretleme çalışması olan Menşei Bursa Projesi’yle, Gastro turizmde de iddiasını ortaya koydu.
500 bin TL’lik bütçeye sahip projeyle, kent genelindeki 2 bin işletmede farkındalık yaratılacak. Bursa markası olan yaklaşık 50 adet tarım ve gıdaya dayalı yöresel ürünün coğrafi işaretlemesi sağlanacak. Uluslararası tanıtımları kapsayan projeyle, Bursa’nın Gastroturizmde uluslararası bir marka haline gelmesi hedefleniyor.
Bursa Vali Yardımcısı ve İl AB Daimi Temsilcisi Ahmet Hamdi Usta, turizm ve tanıtım için ülke genelinde yapılan ilk coğrafi işaretleme çalışması olan Menşei Bursa Projesi’nin, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından desteklenmek üzere kabul edildiğini söyledi. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) ortaklığında yürütülen projenin 7 aylık bir süreye yayılarak uygulanacağını ve sponsorluk harcamalarıyla birlikte yaklaşık 500 bin TL bütçeye sahip olduğunu belirten Usta, “Bursa için markalaşma yolunda önemli bir adım atıyoruz. Proje, Bursa turizmini desteklemek amacıyla bir tanıtım kampanyası şeklinde gerçekleştirilecek. Bursa adıyla marka olan tarım ve gıdaya dayalı yöresel ürünlerin turizm değerine dönüştürülerek etkili bir tanıtım aracı haline getirmeyi; ticaret ve sanayi odalarında, birliklerde ve ziraat odalarında ‘coğrafi işaret’ üzerine farkındalık yaratmayı; çağdaş görselliğe ulaştırılması hedeflenen yöresel ürünlerimizle ilimizi Gastro turizm için bir çekim noktası haline getirmeyi amaçlıyoruz” dedi.
50 ürünün coğrafi işaretlemesi yapılacak
Usta, Bursa çapındaki yaklaşık 2 bin işletmede yöresel ürün ve coğrafi işaretleme konusunda farkındalık yaratılacağını anlattı. Bursa’nın coğrafi işaretleri arasında; Gemlik Atı, Kemalpaşa Tatlısı, Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı, Mustafakemalpaşa Tatlısı, İnegöl Köfte, Gemlik Zeytini ve İznik Çinisi’nin bulunduğuna dikkati çeken Usta, “Keles Bebeği ile Yenişehir Çerezlik Ayçiçeği ibareli coğrafi işaret almayı bekliyor. Bursa’da coğrafi işaret alabilecek yaklaşık 50 ürün var. Bunların hepsine coğrafi işaret almamız ve içselleştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Leonardo projesi de kabul oldu
Bursa Valiliği’nin, Menşei Bursa Projesi’nin yanı sıra AB Bakanlığı Ulusal Ajans Leonardo da Vinci Yenilik Transferi Programı çerçevesinde Yerel Üreticiler Eğitim Platformu (ELMA-TP) projesi de kabul edildi. 2 yıl süreli ve 300 bin eurosu hibe olmak üzere toplam 400 bin euroluk projenin önemine değinen Ahmet Hamdi Usta, “Menşei Bursa ile ELMA-TP birbirini tamamlayan projelerdir. Bursa, yerel marka anlamında büyük bir potansiyele sahiptir. AB üyesi ülkelerle işbirliği, deneyim ve paylaşım gerçekleştirilerek iyi uygulamaların transferi, yöresel ürünlerin hareketliliğini sağlamak amaçlı çeşitli çalışmalar gerçekleştirilecek. Yerel üreticilerin değişim ve inovasyon becerilerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yaparak kapasitelerini artırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Gastronomi Festivali düzenlenecek
Menşei Bursa Projesi kapsamında Coğrafi İşaretler ve Gastro Turizm Paneli, Coğrafi İşareti Teşvik Etmek ve Farkındalık Yaratmaya Yönelik Bilgilendirme Toplantıları, Tanıtım Medya Faaliyetleri, Yöresel Ürünlerle Gastronomi Festivali ve 1. Uluslararası Aşçılar Zirvesi yapılacak. Bursa Yöresel Ürün Envanteri de faaliyetler arasında yer alıyor. Hayata geçirilecek projeyle, Bursa’nın yerel markaları hem ulusal hem de uluslararası düzeyde tanıtılacak. Gastronomi Festivali kapsamında da yöresel ürünlerle üç dalda yarışma yapılacak.
Proje, uluslararası düzeyde büyük öneme sahip
Bursa Valisi Münir Karaloğlu: Bursa, çok sayıda yerel değere sahip. Hem kent turizmi hem de yerel kalkınma için bu yerel değerlere coğrafi işaret almamız gerekiyor. Uluslararası düzeyde de bu proje büyük önem taşıyor. Bugün turistler sadece gastronomi kültürünü öğrenmek için çeşitli ülkeleri geziyor. Bursa olarak bu değerlerimizi öne çıkarırsak, kentimizdeki turizm pastasını büyütmüş oluruz. Kentimizin 5 adet coğrafi işareti var. 2 adet ürünümüz de coğrafi işaret almak için bekliyor. Anadolu kentlerine bakıldığında bu sayı 20, hatta 25’lere çıkıyor. Bursa, bu değerlerden ibaret değil.