Merkez, faizi yarım puan daha indirdi

Borçlanma faiz oranını yüzde 7,25’e düşüren MB, yeni faiz indirimleri gelebileceğinin işaretlerini verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli borçlanma faiz oranlarında indirim yaptı. Faizde 50 baz puan indirim yapan PPK, borçlanma faiz oranını yüzde 7,75’ten yüzde 7,25’e, borç verme faiz oranı ise yüzde 10,25’ten yüzde 9,75’e indirdi.

Toplantının ardından yapılan açıklamada toparlanmanın yavaş ve kademeli olacağı tahmini yinelenirken, istihdam piyasasında iyileşme görülmediğine dikkat çekildi. açıklamada Küresel ekonomideki sorunların tam olarak giderilemediğine dikkat çeken PPK, gerek görülmesi halinde faizde indirimlerin devam edebileceğinin altını çizdi.

Açıklamanın tam metni şöyle:

"Para Politikası Kurulu (Kurul), Bankamız bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı’nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarınının indirilmesine karar vermiştir:

a) Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,75’ten yüzde 7,25’e, borç verme faiz oranı ise yüzde 10,25’ten yüzde 9,75’e indirilmiştir,

b) Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 3,75’ten yüzde 3,25’e, borç verme faiz oranı ise yüzde 13,25’ten yüzde 12,75’e indirilmiştir,

c) Açık piyasa islemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo islemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 9,25’ten yüzde 8,75’e indirilmiştir.

Son dönemde açıklanan veriler, Kurul’un iktisadi faaliyette gözlenmekte olan toparlanmanın yavaş ve kademeli olacağına ilişkin görüşünü teyid etmiştir. Dış talep ve yurt içi yatırım talebi zayıf seyrini sürdürürken istihdam koşullarında belirgin bir iyileşme görülmemektedir. Tüketim talebinin ise ikinci çeyrekte sergilediği kayda deger yükselişten sonra daha zayıf bir seyir izlemesi beklenmektedir. Bu çerçevede, Enflasyon Raporu’nda çizilen perspektifle uyumlu biçimde, enflasyonun düşük seyrini uzun bir süre koruyacağı tahmin edilmektedir.

Kurul, 2008 yılı Kasım ayından bu yana sürdürülen faiz indirimlerinin, küresel risk algılamalarındaki iyileşmenin sürmesi halinde, kredi piyasası üzerindeki etkisini göstermeye başlayacağını öngörmektedir. Bununla birlikte, küresel ekonomideki sorunların henüz tam olarak giderilememiş olması ve istihdam kosullarındaki olumsuz seyir, toparlanmanın gücüne ilişkin belirsizliklerin devam etmesine neden olmaktadır. Bu çerçevede Kurul, para politikasının aşağı yönlü esnekliğini uzun bir süre koruması yönündeki görüşünü teyid etmiştir. Faiz indirimlerinin büyüklüğü ve ne kadar süreceği iktisadi faaliyetteki toparlanmanın hızına bağlı olacaktır. Ayrıca, risk priminde gözlenebilecek ilave iyileşmeye bağlı olarak indirimlerin daha uzun sürmesi söz konusu olabilecektir.

Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul’un geleceğe yönelik duruşunu değistirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti sekiz iş günü içinde yayımlanacaktır."