Merkez tamamlandı, Şehitkamil ilk kongresini ekimde yapacak

Güneydoğu’nun en gelişmiş kenti Gaziantep, çektiği yoğun vasıfsız göçün sancılarını istihdam deposu sektörlerle gidermek istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Handan Sema CEYLAN

 

sehitkamil7.jpg

[PAGE]

İSTANBUL - Türkiye’nin en yoğun vasıfsız göç alan kentlerinden Gaziantep’te istihdam deposu olan kongre  turizminin gelişmesi için önemli bir adım atıldı. Şehitkamil Belediyesi tarafından yapılan kültür ve kongre merkezi ilk tıp kongresini ekim ayında gerçekleştirecek.

Dermatoloji Kongresi’ne hazırlanan Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nin (ŞKM) yılda 6 tıp kongresine ev sahipliği yapması, böylece kentteki genç işsizliğin önüne bir nebze de olsa geçmesi hedefleniyor. Rıdvan Fadıloğlu, bir arkeolog. Güneydoğu’nun en gelişmiş kenti Gaziantep’in iki alt kademe belediyesinden biri olan Şehitkamil’in belediye başkanı. 15 yıl Gaziantep Ticaret Odası’na emek vermiş. Kendi deyimiyle ‘asıl mezun olduğu üniversite’ Gaziantep Ticaret Odası’nın yönetim kurulu üyeliğine yerel seçimler nedeniyle veda etmiş. Belediyelerin standart belediyeciliğin dışına çıktığını belirten Başkan Rıdvan Fadıloğlu, gazetemizi ziyaretinde özellikle vasıfsız göç alan kentte istihdamı artıracak projeler hayata geçirdiklerini anlattı.

“Gaziantep’te tarihi dokunun ortaya çıkmasıyla birlikte gerçekten büyük bir yol aldık. Gaziantep
geçtiğimiz dönemlerde bir öğlen yemek yenip, transit geçilecek bir bölgeydi, şimdi iki gece konaklama söz konusu” diyen Fadıloğlu, “Biz de Şehitkamil Belediyesi olarak turizme yönelik ‘ne yapabiliriz’ diye yola çıktık. Çünkü turizm, istihdam deposu. Şehirde çok genç bir nüfus var. Bu genç nüfusun eğitim düzeyi çok düşük. Çok kısa süreli bir eğitimle gençlerimizi turizme adapte edebileceğimizi düşündük” şeklinde konuştu. İnsanların artık Antalya’daki kongrelere gitmek istemediğini öne süren, akademisyenlerin yaptıkları çalışmaların yanı sıra bulundukları yerin kültürünü, mutfağını da tanımak istediğini anlatan Fadıloğlu, şöyle devam etti: “Bunun için Gaziantep’te kongre turizmini hayata geçirmek istedik. Çok nitelikli bir merkez olarak tasarladığımız Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’ni (ŞKM) tamamen kendi personelimiz projelendirdi ve hayata geçirdi. Ekim ayında 1.800 akademisyenin katılacağı ilk kongremiz Dermatoloji olacak. Amacımız burada yılda en az 6 tıp kongresi yapabilmek. Nisan ve mayıs aylarında ŞKM’nin bütün salonları doluydu. Bir taraftan toplantılara ev sahipliği yapıyor bir taraftan da vatandaşın parasıyla yaptığımız için nikah salonu olarak da hizmet veriyor.” Merkezin bir tane 1.070 kişilik büyük ana salonu, 3 tane 300 kişilik salonu ve ayrıca 3 farklı türde 4 salona daha sahip olduğunu kaydeden Fadıloğlu, “Merkezde 4 dilde simültane tercüme imkanı ve fuayeler ile sergi salonlarımız mevcut. İlerleyen dönemde daha çok talep göreceğine inanıyoruz” dedi.

Antepli’nin ihtiyacına uygun biberi kurutacak balkon da olacak

 

[PAGE]

 

Antepli’nin ihtiyacına uygun biberi kurutacak balkon da olacak

Belediye Başkanlığı’na seçilmesinin ardından en çok önem verdikleri bir diğer konun planlama olduğunu belirten Rıdvan Fadıloğlu, “Yoğun göç alıyoruz. Çarpık kentleşme başta eğitim olmak üzere pek çok sıkıntıyı beraberinde getiriyor. LYS’de Türkiye derecesine giren gençlerimiz var. Bir tarafta da genel ortalamada 81’inci kent olduğumuz gerçeği” diyerek, “Biz de kaliteli yaşam alanları yaratmak için harekete geçtik” şeklinde konuştu. Antep’te kaçak yapılaşma olduğunu bunun Hazine ya da üçüncü şahısların arazilerinin üzerine yapılmadığını anlatan Fadıloğlu, “Arazisi olan bir şahıs 100-150 metrekarelik parseller yapmış ve göç eden insanların kendi alışkanlıklarına göre kaçak yapılar yapmış. Biz göreve geldiğimizden beri kaçak yapılaşma sıfır noktasında. Ancak insanların yaşayabileceği alanlar yaratmak gerekiyor” dedi. Belediye olarak, rantı yüksek bir bölgede oldukları için ucuz konut üretilmesinde sıkıntı yaşadıklarını kaydeden Fadıloğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Bölgemizin ihtiyaçlarını karşılayacak konut üretmeye odaklandık ve Şirinevler semtine 288 tane 1+1 konut yaptık. Sadece 33 bin liraya satıyoruz” diye konuştu. Daha önceden bölgede balkonsuz birtakım konutlar inşa edildiğini anımsatan Başkan Fadıloğlu, “Gaziantep’te balkonsuz bir hayat olamaz. Bu gelir grubundaki insanlar kışa hazırlık yapacak. Salça, biber, patlıcan kurutacak. Artık organik de önem kazandı, ev yapımı öne çıktı. Ayrıca önceden yapılan projelerin içinde sadece klozet bulunuyordu. Biz burada alaturka tuvaleti de ayırarak, bölge insanının alışkanlıklarına yönelik tasarım yaptık” dedi.

sehitkamil6.jpg

Firmalar, OSB’nin doğusundan personeline konut sağlıyor

 

[PAGE]

Firmalar, OSB’nin doğusundan personeline konut sağlıyor

1.680 konutluk TOKİ ile protokol imzaladıklarını anımsatan Fadıloğlu, Seyrantepe’de 2+1 ve 3+1 inşa edeceklerini ve burada 2 tane lise formatında okul da yapacaklarını kaydetti. Öte yandan belediye sınırları içinde kalan Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) batı yakasında az katlı beyaz yakalılara yönelik konutlar, OSB’nin doğu yakasında çok katlı mavi yakalılara yönelik konutlar üretildiğinin bilgisini veren Fadıloğlu, “Personelin kıdem tazminatlarını vererek, firmalar çalışanlarını ev sahibi yapıyor. Büyük gruplarımızdan biri burada 4 blok aldı” dedi. OSB 2’nin güney batısına doğru olan Sefaşehir aksının çok fazla insan gitmediği için çekim merkezi olamadığını da kaydeden Fadıloğlu, “Şimdi oranın çekim merkezi olması için Büyükşehir ile birlikte bir planla yaparak orada da orta gelirli ailelere yönelik konut söz konusu” diye konuştu.

 

sehitkamil5.jpg

 

70 tane sosyal alan ve taziye evleri var

 

[PAGE]

 

70 tane sosyal alan ve taziye evleri var

Kentin alt gelir gruplarının olduğu bölgelere 70 tane sosyal bölge yaptıklarını anlatan Rıdvan Fadıloğlu, “Burada taziye evi, sağlık ocağı, el beceri kursu ve kreş gibi imkanlar var” diyerek, şöyle devam etti: “Vatandaşın taziyesine gelen kişi 200. Ama 2 odası var. Bunun için kültürümüzün gereği taziye evlerini yaptık. Okul öncesi eğitim yüzde 20 oranında. Onu artırmak için orada çocuklara hizmet veriyoruz. Boyalarını kağıtlarını biz alıyoruz. Okuma yazma bilmeyen annelere, okuma kursları düzenliyoruz. Çocuk ana sınıfı eğitimi alırken anne de okuma öğreniyor. AÇEV ve TEGEV’le çalışıyoruz. Merkezlerimiz aracılığıyla sağlık taraması yapıyoruz. SBS’ye hazırlanan gençler için de bir üst katta hizmet veriyoruz. Yaprak testleri kendimiz dağıtıyoruz. Bu merkezimize gelen gençler sınavda başarı grafiklerini yükseltiyor.”

 

sehitkamil9.20120807085222.jpgsehitkamil4.20120807085240.jpg

 

[PAGE]

 

sehitkamil3.jpg