Merkez'den 'saygınlığımız zedeleniyor' açıklaması

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, banka ve yöneticileri ile ilgili olarak bazı basın yayın kuruluşlarında yer alan gerçek dışı ifadelerin kurumun saygınlığını zedelediği ifade edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bazı basın yayın kuruluşlarındaki haberlerde yer alan ifadelerin Banka'nın kurumsal saygınlığının zedelenmesine sebep olabileceğini ve basın özgürlüğü ile bağdaştırılamayacağını bildirdi. 

TCMB'den yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın kuruluşlarında Banka ve yöneticileri ile ilgili kamuoyunu yanıltmaya yönelik gerçek dışı ifadelerin farklı tarihlerde yer aldığının gözlendiği kaydedildi.

Asılsız ve tamamen hayal ürünü değerlendirmelere dayanan bu tür ifadelerin, 1.211 sayılı Banka Kanunu'nun 68'nci maddesi ile kanuni güvence altına alınan "Bankanın itibarı ve manevi şahsiyeti" hakkında olumsuz bir durum oluşturabileceği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bankamızın kurumsal saygınlığının zedelenmesine sebep olabilecek söz konusu ifadeler basın özgürlüğü ile bağdaştırılamaz. Basın ve yayın organlarının, Anayasa ve Basın Kanunu'na dayanan özgürlüğünü, bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama hakları çerçevesinde kullanırken, kişi ve kurumların haklarına zarar vermeyecek şekilde hareket etmesi gerekmektedir. Aksi yönde tutumların basına olan güven ve inandırıcılığı zedeleyeceği açıktır. Basın yayın kuruluşları, sosyal medya ve internet ortamında yapılan yayınlar ile özel radyo ve televizyonlarda yapılan yayınlarda söz konusu hukuki gerekliliklerin göz önünde bulundurulması önem arz etmektedir."