”Merkez'in 'depo piyasası' önlemleri etkili olmadı”

Özince, likiditeyle ilgili talepleri konusunda, "Bunun zamanlı yapılması belki biraz daha iyi etkiler yaratabilirdi" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, 'Merkez Bankasının bankalarla oluşturduğu depo piyasasıyla ilgili aldığı önlemlerin etkili olmadığı kanaatini taşıdığını' ifade ederek, likidite ile ilgili talepleri konusunda, "Bunun zamanlı yapılması belki biraz daha iyi etkiler yaratabilirdi. Bunun önlemlerini daha ziyade kendi kendimize hallettik" dedi.

Özince, TBB Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektöründe yaşanan güncel gelişmeler ile 2009'a yönelik beklentilere ilişkin düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, kısmi ve gecikmeli dahi olsa likiditeyle ilgili taleplerinin bir miktar yerine geldiğini söyledi.

"Borçlu batmasın alacaklı batsın"

Ersin Özince, likiditenin gerekli gibi geldiğini, bunun da maliyetlerine ve karlılıklarına çok olumsuz etkisinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak, iflasın ertelenmesine ilişkin şu görüşleri dile getirdi:

"İcra İflas Yasası'ndaki özellikle iflasın ertelenmesi hususu ihtisas sahibi ellerde şekillenmediği için çoğu zaman alacaklıları böyle hassas dönemlerde çok zor duruma düşüren, yani borçlu batmasın diye alacaklıların battığı durumlar bile söz konusu. İyi niyetli, borcunu ödeme niyetinde, kapasitesinde olan borçlularla ilgili hiçbir tereddütümüz yok. Fakat alacaklıların özellikle mali durumları da borçlular kadar gözetilmeli. O nedenle icra iflasla ilgili hukukun, ticari hayatın gereklerine uygun süreçle desteklenmedikçe fayda değil, zarar getirdiği kanaatindeyim."

Likidite ile ilgili talepler

TBB Yönetim Kurulu Başkanı Özince, sektörle ilgili şu ana kadar istedikleri önlemler arasında hiç tereddütsüz en önemlisinin likidite ile ilgili talepleri olduğuna dikkati çekerek, "Bunun zamanlı yapılması belki biraz daha iyi etkiler yaratabilirdi. Fakat biz bunun önlemlerini daha ziyade kendi kendimize hallettik" dedi.

"Tefecilik mücadele edilmesi gerek"

Özince, tefeciliğin, Türkiye'de şiddetle mücadele edilmesi gereken bir husus olduğunu belirterek, ''Buna kayıt dışı tasarruf toplamadan başlamak lazım'' dedi.

Ersin Özince, TBB Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektöründe yaşanan güncel gelişmeler ile 2009'a yönelik beklentilere ilişkin düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, reel sektör ile bankacılık sektörü ilişkisinde bir kronik problem bulunmadığını söyledi.

Ersin Özince, önceki krizde sektörde 180 bin olan istihdamın 52 bin azalmayla 130 bine düştüğünü, her 3,5 bankacıdan birinin işsiz kaldığını belirterek, ''Bu rakam, en iyi yılımız olduğu anlaşılan yakın geçmişte, 2007 sonunda 170 binlere kadar toparlandı. Kriz öncesine gelmeden bir daha kriz yedik şimdi. Bizim sektörümüzde özellikle vasıflı ve çok genç emek istihdam edildiği dikkate alınırsa bir hayli sıkıntı verici... Yine de bu konu bizler tarafından çok fazla konuşulmuş değil'' görüşünü dile getirdi.

İş Bankası'nın kredileri kesmediğine işaret ederek, ''Offshore'dan öyle bir sopa yedik ki offshore kredi veremez duruma geldik'' diyen Özince, kredibl ve ilişkisine güvendikleri şirketleri tercih ettiklerini, bankaların hala kredibl şirketlerin peşinden koşmaya devam ettiğini kaydetti.