Merkez'in hareketi beklentilere uygun

TİM Başkanı Büyükekşi, MB'nin faiz hareketini değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL -  Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nda (PPK) faiz koridorunun üst bandını 6,5'ten 7,25'e çıkarmasına ilişkin "Tüm dünyada faizlerin arttığı bir dönemde Merkez Bankası’nın bu beklentileri karşılamasının, piyasalardaki öngörülebilirliği daha da arttırdığına ve belirsizlikleri kısa vadede ortadan kaldırdığına inanıyoruz" dedi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, yazılı açıklamasında, faiz artırımının döviz kurlarındaki oynaklığı azaltacak bir etki yapmasını beklediklerini, dolayısıyla Merkez Bankası’nın beklentilere paralel olarak faiz koridorunun üst bandında 75 baz puan faiz artırımına gittiğini daha önce öngördüklerini ifade etti. 

Büyükekşi, son dönemde Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) yaptığı farklı açıklamaların, başta gelişmekte olan piyasalar olmak üzere, tüm piyasalar üzerinde etkili olduğunu belirterek, "Fed’in, uzun süredir uyguladığı parasal genişlemeye son vereceği şeklinde açıklamaları sadece Türkiye’de değil, Güney Afrika gibi birçok gelişmekte olan ülkede önemli çalkantılara sebep oldu. Birçok gelişmekte olan ülkede olduğu gibi Türkiye’de de yabancı yatırımcıların hisse senetleri ve tahvillerde pozisyon kapayarak dolara yöneldiklerini gördük. Bu aşamada Merkez Bankası döviz satış ihaleleriyle dövizde aşırı oynaklığın önüne geçmeyi hedefledi" ifadelerini kullandı.

Tüm dünyada faizlerin arttığı bir dönemde Merkez Bankası’nın bu beklentileri karşılamasının, piyasalardaki öngörülebilirliği daha da arttırdığına ve belirsizlikleri kısa vadede ortadan kaldırdığına inandığını dile getiren Büyükekşi, şunları kaydetti:

"İhracatçılarımız çeyrek bazda gerçekleştirdiğimiz eğilim anketine cevaben ilettikleri verilerde, ağırlıklı olarak dolar kurunda 1,90, sepet kurda ise 2,20 seviyelerini rekabetçi kur seviyeleri olarak görüyorlar. İhracatçılarımız için rekabetçi kur seviyelerinin korunması kadar, döviz kurlarında oynaklığın da azaltılması bilhassa fiyatlama ve maliyetlendirme denklemlerini etkilememesi açısından büyük önem taşıyor. Biz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Merkez Bankası’nın ihracatçılarımızın taleplerini dikkate almaya devam etmesini diliyoruz."