Mermerciler de teşvik istiyor
TÜMMER, destek verilirse ihracatın 10 milyar dolara çıkacağını ileri sürdü
ANKARA - Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Onur, "Teşvik paketinde mermerin 'm'si geçmiyor. Bize destek verilse 1,5 milyar dolarlık ihracatımızı 10 milyar dolara çıkaracak potansiyelimiz var" dedi.
Onur ve birliğin yönetim kurulu üyeleri, gazetecilerle Büyükhanlı Park Otel'de yemekli sohbet toplantısı düzenledi.
Toplantıda, Türkiye ve dünyadaki mermer ve doğaltaş sektörünün durumu ile sektörün sorunları hakkında bilgi veren Onur, toplam 13,9 milyar ton doğaltaş rezervi ile dünya rezervinin yüzde 33'üne sahip olan Türkiye'nin, bu alanda dünya ticaretindeki yerinin ise rezervi ile ters orantılı olduğunu söyledi.
Türkiye'nin de mermer sektöründe İtalya ve İspanya gibi bir marka olduğunu ifade eden Onur, "ABD'den Japonya'ya kadar Türk taşı kullanılmakta" dedi.
Onur, mermer ve doğaltaş sektöründe dünyada değer ve üretim miktarı ile ilk 10 ülke arasında yer alan Türkiye'nin, ilk 5 ülke arasına girebilmek için Çin, İspanya, İtalya ve İran gibi ülkelerle rekabet ettiğini kaydetti.
Teşvik istiyorlar
Onur, sektörün güçlenmesi ve ihracat hacminin artması için hükümetten destek beklediklerini ifade etti.
Son açıklanan teşvik paketinde doğaltaş mermer sektörüyle ilgili hiçbir şey bulunmadığını belirten Onur, "Pakette mermerin 'm'si geçmiyor. Bize destek verilse bir numara oluruz. 1,5 milyar dolarlık ihracatımızı 10 milyar dolara çıkaracak potansiyelimiz var. Halen 170 ülkeye Türk doğaltaşı ihraç edilmektedir" dedi.
Sektörel teşvik istediklerini ifade eden Onur, sektörün teşvik çerçevesinde diğer beklentilerini şöyle sıraladı:
"Akaryakıtta ÖTV indirimi istiyoruz. Maliye Bakanlığı, 'bu emsal teşkil eder' diyor ama denizcilikte var. Akaryakıtın taşımacılık hariç maliyetimiz içindeki payı yüzde 30. Burada indirim yapılmıyorsa ihracatta metrekare başına vergi iadesi olsun veya çalışanların sigorta ve vergilerinde ya da elektrikte bir indirim yapılsın."
Hükümetin ayrıca belediye işlerinde ve kamu binalarında Türk taşı kullanılması yönünde bir yaptırım uygulayabileceğini de belirten Onur, "Çin mermeri kullanılmasından biz rahatsızız. Özellikle de belediye işlerinde. Ankara Esenboğa'da Çin graniti kullanıldı. CHP'nin binasına bakın Türk taşı değildir. Çin mermeri kalitesizliğinden dolayı ucuz oluyor. Devlet kamuya 'kendi yörenizdeki taşı kullanın' diyebilir" diye konuştu.
250 bin kişi çalışıyor
Onur, emek yoğun bir sektör olduklarını dile getirerek, sektörün 250 bin civarında istihdam sağladığını söyledi.
İstihdam alanlarının hammadde olan yerlerde ocak açtıkları için daha çok kırsal bölgelerde yer aldığına dikkati çeken Onur, işçileri de bu bölgelerdeki köylerden aldıklarını ve böylece yerinde istihdam sağladıklarını kaydetti.
Ancak krizle birlikte sektörde küçülme yaşandığına, bu kapsamda yaklaşık 30 bin işçinin işten çıkarıldığına işaret eden Onur, "Kriz devam ederse ve bize destek olarak bir şey gelmezse işçi çıkarmalar devam eder" dedi.
Onur, ayrıca başta Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gibi ülkeler olmak üzere yurt dışında gerçekleştirilen büyük projeler için de Türkiye'den işçi gönderildiğini söyledi.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki doğaltaş mermer rezervinin büyüklüğüne dikkati çeken Onur, bu bölgelerdeki güvenlik problemi bittiğinde buradaki mermer kaynaklarının çalıştırılmasıyla yerinde istihdam sağlandığı için işsizlik sorunun çözüleceğini vurguladı.
"Dünyanın her tarafı bizim pazarımız"
Onur, sektörde gerek ocak ve gerekse fabrikada insan sağlığına zararlı herhangi bir kimyasal madde kullanılmadığını söyledi.
Sektörün pazarına ilişkin de bilgi veren Onur, "dünyanın her tarafı bizim pazarımız" dedi ve küresel ekonomik krizin ardından özellikle Ortadoğu pazarının ağırlık kazandığını belirtti.
Bu ayların çalışmalarının arttığı ve yeni taş arama dönemleri olduğunu, ancak Anayasa Mahkemesinin Maden Kanununun "madencilik faaliyetlerinde izinler" başlıklı 7. maddesinin 1. fıkrasını iptal etmesi ve Danıştay'ın da buna bağlı olarak konuya ilişkin yönetmeliğin uygulamasını durdurması nedeniyle hiçbir çalışma yapamadıklarını söyledi. Onur, "Koskoca sektör şu anda eli kolu bağlı oturuyoruz" dedi.
Onur, Türkiye'de Madencilik Bakanlığı'nın kurulması gerektiğini belirterek, bunun olmaması halinde de bütün işlemlerin ve problemlerin çözümünün tek bir noktada yapılacağı genel müdürlük ya da müsteşarlık bazında bir yapının oluşturulmasını istedi.
Sektördeki yabancı sermayenin payının kayda değer bir rakam olmadığını ifade eden Onur, "Ama ileride evlenmeler olur mu bilmiyorum. Türkiye'de mermercilik yapmak kolay değil. Bizlerle, yerlilerle evlenebilirse başarılı olabilir" diye konuştu.
6 ayda 524 milyon dolarlık ihracat
Sektörün, 2009 yılı Ocak-Haziran döneminde 524 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini, bu değerin 969 milyon dolar olan toplam maden ihracatının yüzde 54'üne denk geldiğini belirten Onur, ancak geçen yılın aynı dönemine göre değerde yüzde 22'lik, miktarda ise yüzde 9,7'lik düşüş yaşandığına dikkati çekti.
Onur, tamamı yerli olan doğaltaş üretiminin hemen hemen hiçbir ithal girdisi bulunmadığını belirterek, Türkiye'de ocak işletmelerinin yüzde 32'sinin Ege, yüzde 26'sının Marmara, yüzde 24'ünün İç Anadolu ve Akdeniz, yüzde 2'sinin Doğu Anadolu, yüzde 4'ünün Karadeniz, yüzde 12'sinin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunduğunu söyledi.
Bu arada TÜMMER Yönetim Kurulu Üyesi Raif Türk ise gazetecilerin, TİM yasası ile ilgili bir sorusu üzerine, konuyla ilgili yorum yapmak istemediğini belirterek, "TOBB'un istediği olsaydı birliklerin aleyhine olacaktı, TÜSİAD'ın istediği olsaydı birliklerin aleyhine olacaktı. TİM'in istediği birliklerin biraz aleyhine olsa da olması gereken buydu" yanıtını verdi.