Meslek lisesi kuran şirkete teşvik verilecek
Bakan Ergün,Türkiye'nin her yerindeki OSB'lerde meslek okulları açılacağını, yatırımcılarına da teşvik verileceğini bildirdi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
OSMANİYE - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin her yerinde Organize Sanayi Bölgeleri içinde mutlaka meslek liseleri, meslek yüksekokulları hatta fakülteler kuracaklarını belirterek, "Hatta onun da ötesine geçerek yeni teşvik sisteminde özel sektörün de meslek lisesi kurmasına imkan veren teşvik modelleri getireceğiz" dedi.
Ergün, Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah'ı makamında ziyaret ederek, kentle ilgili bilgi aldı. Ardından Osmaniye Valiliği Toplantı Salonunda sanayici ve işadamlarıyla bir araya gelen Ergün, şunları kaydetti:
"Teşvikler şöyledir; bir yerde bir su kaynağı vardır. Ona ulaşmanız lazım. Pompa var, çekilmiyor su, siz oraya kova su ilave edeceksiniz, ama ondan sonra o artık kendi kendine çekecek. Kendi kendine çekmiyorsa siz sürekli su ilave ediyorsanız o sistem doğru sistem değil. Yani sürekli kendi döktüğünüz suyu çekiyorsanız bir manası var mı? Kaynaktan su çekmeye başlamış olmak lazım. Teşvik sistemleri böyledir. Belirli bir zaman sonra şekil değiştirirler. Başka şeyler teşvik edilmeye başlanır. Belirli zaman sonra o teşvik ortadan kalkar, başka alan teşvik edilir. Değişim, teşvik sisteminde zaruridir.
Teşviğin, eğer değişim olmazsa olumlu etkilerinin yanında artık olumsuz etkileri çıkmaya başlar. Teşvikler zamanında, miktarınca ve süresi uygun şekilde verilmeli ve günü geldiğinde değişiklik yapılmalı. Şimdi yeni teşvik sistemimizde yatırımcılarımız için teşvik argümanları hazırlanıyor."
Proje yapmayı bilmediğimiz için AB fonlarından yararlanamadık
KOSGEB'de destek modellerini farklılaştırdıklarını, proje desteklerine yöneldiklerini anlatan Ergün, "Eskiden şöyle bakılıyordu, 'sen bize parayı ver, işimize karışma' deniyordu. Artık öyle değil. 'Sen ne yapacağını söyle. Onu bilelim, görelim. Sen projeyi yap, para var" diye konuştu. Ergün, şöyle devam etti:
"Proje yapmayı da bilmiyoruz. Mesela AB fonlarından yararlanacağız. Türkiye'deki iller, firmalar, sivil toplum örgütleri AB standartlarında proje yapmasını bilmediği için epey zaman yararlanamadık. Başlangıçta, verdiğimiz para kadar bile destek alamadık. AB fonlarına destek veriyoruz, diyelim ki senede 100 milyon destek veriyoruz. 100 milyon bile alamıyoruz. Niye alamıyoruz. Adamlar vermediği için değil, biz proje yapmasını bilmediğimiz için. Şimdi öğrendik çok şükür. Şimdi verdiğimizin iki-üç katını almaya başladık. KOSGEB olarak da nitelikli destekler veriyoruz."
OSB'lere yeni teşvikler
Artık Organize Sanayi Bölgeleri ile üniversitelerin de içiçe olması gerektiğini vurgulayan Ergün, hocaların bilgisinden, deneyiminden yararlanılması, onların bilgilerinin sanayiye transfer edilmesinin önemine işaret etti.
Ergün, sanayicinin de bir bilgiye ihtiyacı olduğu zaman üniversiteye gitmesinin gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:
"Nitelikli eleman sıkıntısı had safhada. Meslek liseleri geçmişteki bazı yanlış uygulamalarla büyük tahribat gördü. Meslek liselerinin sayısı azaldı, öğrenci sayısı azaldı. Öğrenci ve öğretmen kalitesi düştü. Şimdi mesleki eğitimi yeniden güçlendiriyoruz. Türkiye'de lise eğitiminin yüzde 65'inin meslek lisesi olması lazım. Bu yüzde 30-35'lere kadar düşmüştür. Onun için meslek liseleri konusuna çok büyük önem veriyoruz. Türkiye'nin her yerinde Organize Sanayi Bölgeleri içinde mutlaka meslek liseleri, meslek yüksekokulları hatta fakülteler kuracağız. Bu dönemde bunu hızlandıracağız. Hatta onun da ötesine geçerek yeni teşvik sisteminde özel sektörün de meslek lisesi kurmasına imkan veren teşvik modelleri getireceğiz. Eğitimciler şimdi daha çok Anadolu lisesi, fen lisesi gibi konulara yöneliyorlar ama meslek lisesine de yönelecekler. Belki öğrenci başına teşvik getireceğiz. Devlet meslek liselerinde bir öğrenci için ne kadar masraf yapıyorsa o masrafı, o okulu açan özel sektöre 'al kardeşim sana öğrenci başına şu kadar destek, sen meslek lisesi aç' diyeceğiz. Özel sektörün de meslek lisesi açmasını teşvik eden mekanizmalar getireceğiz şimdi. Yeni teşvik sisteminin ve Milli Eğitim Kanunun içine de bunları koymuş olacağız. Ayrıca kadınların yoğun olarak çalıştığı OSBlerde kreş açacağız. Bunun da protokolünü imzaladık."
Yerli oto için Osmaniyeli ağalar biraraya gelsin
Sanayicilerin sorunlarını dinleyen Bakan Ergün, Osmaniye'de girişimci sayısının artması gerektiğini söyledi. Ergün, "Osmaniye'de nasıl olsa fıstık çok para ediyor girişimciliğe gerek yok' demeyin" dedi. Ergün, yerli otomobil çalışmaları konusunda bir soru yönelten sanayiciye de, "Osmaniyeli ağalar bir araya gelsinler, yapsınlar. Demir-çelik işi yapıyorsan zaten otomobilin yarısını yapıyorsun demektir" diye espri yaptı.
Ergün, sebze hallerinin sorunlarını anlatan bir işadamına da gülerek, "Biz artık Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olduk. Bu konular Ticaret Bakanlığına bağlandı. Karpuz kavun işine artık biz bakmıyoruz" dedi.