Metal rallisi yeni yılda fren yapacak!

Elektrikli araç üretimindeki artış rüzgârını arkasına alan nikel, bakır, alüminyum ve çinko gibi sanayi metalleri 2017’de yatırımcısının yüzünü güldürdü. Ancak analistler yeni yılda metal rallisinin fren yapabileceği konusunda uyarıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYDIN ŞAHİNALP

Endüstriyel metal rallisinde sona geliniyor. Önümüzdeki yıl metal piyasaları düzeltme riski ile karşı karşıya. 2017 yılında Londra Metal Borsası'nın (LME) yıldızı parlayan metalleri alüminyum ve nikel oldu. Her iki metal yatırımcısına yüzde 25 kazandırdı. Alüminyum fiyatları ton başına 2,215 dolarla son 5 yılın zirvesini gördü. Ancak metal rallisinin önümüzdeki yıl fren yapabileceği öngörülüyor. Reuters'ın anketine katılan 29 analist, 2017'deki elektrikli otomobil destekli yükseliş sonrası metal fiyat tahminlerini aşağı yönlü revize etti. Uzmanlar ayrıca 2018’de nikel fiyatlarının sert düşerek 10,904 dolar seviyelerinde seyredeceğini ve bakır piyasasının gelecek yıl için 93 bin ton fazla verebileceğini belirtiliyor.

Uzmanlar sanayi metallerinin geleceği hakkında önemli tespitlerde bulundu. Anket sonuçlarına göre 2018’de sanayideki iyileşmenin göstergelerinden biri olan bakır piyasalarında arz fazlası yaşanması kuvvetle muhtemel. Alüminyum ise şimdiden hava kirliliğiyle mücadele kapsamında Çinli eritme tesislerinin kapatılmasının etkisini absorbe etmeye çalışıyor. Ankete göre, son zamanlarda elektrikli taşıt üretimindeki artışla güçlenen nikel fiyatlarında da önümüzdeki yıl ciddi bir düzeltilme bekleniyor. LME’de üç aylık kontratlı bakır fiyatları perşembe öğleden sonra ton başına 6.855 dolar, Alüminyum fiyatları da 2.109 dolar seviyelerinde seyrediyordu.

“Fiyatlar bu seviyelerde kalıcı olmayabilir”

Dünyanın iki numaralı ekonomisi Çin’de merkezi hükümet alüminyum eritme kapasitesinin onda birinde hava kirliliğini düşürmek ve aşırı üretimi azaltmak için kış hamlesi çerçevesinde yılsonuna kadar kepenkleri indirecek. Bu yıl piyasa dengesine ilişkin görüş birliğine varan analistler alüminyumda temmuz anketi tahminlerini 246 bin ton açık öngörüsüyle revize etti.

En son yapılan ankete göre, önümüzdeki yıl açığın 100 bin tona kadar gerilemesi bekleniyor. İngiltere’nin başkenti Londra’daki danışmanlık şirketi Capital Economics’in Baş Emtia Ekonomisti Caroline Bain konuya ilişkin olarak, "Sanayi metalleri piyasalarının büyük kesiminde yaşanan daralmanın fiyatları yukarı yönlü çekişi haklı kıldığını düşünüyoruz. Bununla birlikte yatırımcıların bu konudaki heyecanının fiyatları temel değerlerden daha yüksek bir seviyeye çekmesini de göz ardı etmiyoruz. Metal fiyatlarının bu seviyelerde kalıcı olacağını düşünmüyoruz " diyor.

Öte yandan çinko, bazı madenlerin kapanması ve üretimin askıya alınması nedeniyle LME’de en iyi performansını gösterip, 1 Kasım'da ton başına 3.326 tona yükselerek son on yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak çinko fiyatının gelecek yıl 2.797 dolara gerilemesi bekleniyor. Bu da salı gününün kapanışına göre yüzde 7’lik düşüş demek.

Nikelde 'elektrikli taşıt' dopingi

Nikel, yatırımcıların hızla büyüyen elektrikli araç sektörünün akü talebini artıracağı beklentisiyle bu yıl endüstri metallerinin en sıcak bir konularından birisi. Analistler, nikel fiyatı tahminlerini önceki ankete göre yüzde 6 aşağı yönlü revize ederek 2018 için ortalama ton başına 10,904 dolar olarak belirledi. Nikel fiyatları London Metal Borsası’nda (LME) salı günü ton başına 12,599’dan kapandı. Nikel fiyatları elektrikli taşıt ve paslanmaz çelikten gelen yüksek taleple birlikte 1 Kasım'da 13, 030 dolarla iki yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

UBS’in Melbourne ofisi Emtia Stratejisti Lachlan Shaw, “Belki de elektrikli taşıt bataryaları etrafında yaşanan heyecan nikel piyasalarını biraz erken yükseltiyor olabilir. Ancak hiç şüphe yok ki elektrikli batarya talebi önümüzdeki yıllarda güçlü bir şekilde sürerek yeni bir talep formunu belirleyebilir" dedi. Reuters anketine katılan analistler, bu yıl 49 bin 350 ton, 2018 yılında ise 43 bin ton civarında küresel nikel açığı olmasını bekliyor.

Bakırda düzeltme riski yüksek

Yeni yılda küresel ekonomi ve sanayide işlerin yolunda gittiğinin göstergelerinden biri olarak kabul edilen bakır fiyatlarında bir düzeltme yaşanabilir. Uzmanlar bu yıl spekülatörlerin ateşlediği bakır fiyatlarının düşmesini bekliyorlar. Bakır fiyatlarında önce Şili madenlerindeki grevler nedeniyle arz düşüklüğüne ilişkin endişeler son zamanlarda da elektrikli otomobil sektöründen daha fazla talep umutları belirleyici oldu. Analistler, önümüzdeki yıl bakır fiyatlarının Londra Metal Borsası (LME) salı günkü kapanışına göre yaklaşık yüzde 7 düşüşle ton başına ortalama 6.315 dolar seviyelerinde seyredeceğini öngörüyor. Uzmanlar bakırda 2018 yılı için 93 bin tonluk arz fazlası bekliyor. Bakır fiyatları, bu yıl önceki yıla kıyasla yüzde 23 artış kaydederken ekim ayı ortasında 7,177 dolarla üç yılın zirvesini görmüştü.