Metalde 'rehin sertifikası' 25 milyar $'lık finans sağlar

Metal sektöründe finansman kaynağının çeşitlendirilmesi için ‘rehin sertifikası’ enstrümanının devreye alınması önerisi geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sercan AKINCI

LONDRA - Dünyada yaşanan durgunluk nedeniyle şirketlerin finansmana erişmesi daha da zorlaşırken, bunu aşmak için farklı enstrümanların devreye alınması önerileri geliyor. Bunlardan birisi ‘rehin sertifikası’. ACE Lojistik Hizmetleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ayçin Erol söz konusunu sertifikanın dünyada kullanıldığını ancak Türkiye’de bilinmediğini belirterek sistemin işleyişini anlattı: “Bir şirket, ürettiği malı ya da hammaddesini uluslararası finans kurumlarının ve metal sektöründe Londra Metal Borsası’nın onayladığı depoya koyuyor. Onaylı depo bu mal karşılığında şirkete rehin sertifikası veriyor. Bu sertifika finans kurumları tarafindan nakde dönüştürülüyor. Eğer ürün borsaya kote ise, uluslararası piyasalarda da bu kağıt alınıp, satılabiliyor. Bu kağıda sahip olan, mala ihtiyacı varsa, depodaki ürünü çekebiliyor.” Erol, sistemin Türkiye’de uygulanmasının önünde yasal engeller olduğunu belirtti.

Rehin sertifikası Türkiye’de hububat sektörü için uygulanmaya çalışılan lisanslı depoculukla benzerlikler göstermekle birlikte, metal sektörü için ek yasal düzenlemelere ihtiyaç var. Ayçin Erol, bugün için metal sektöründe bu enstrümanın kullanılması istenirken, bu enstrümanla demir ve demirdışı metallerde 25 milyar dolarlık varlığın nakde dönüştürülebileceğini savunuyor. Erol, "üstelik şirketler, bu enstrümanla kapasite kullanım oranlarını da artırabilir” diyor. Çünkü üretilen malın hemen alıcısı çıkmasa bile bu sistem sayesinde depolara koyulup nakde dönüştürülme imkanı oluyor. Sistemin Türkiye’de işlerlik kazanabilmesi için atılması gereken yasal adımlar için şirketler çalışma yapıyor.

Metaller daha güvenilir teminat

Türkiye’nin en büyük A Tipi gümrüklü antrepolarından birine sahip olan ACE Dış Ticaret Organizasyon Merkezi AŞ’nin de Yönetim Kurulu Başkanı olan Ayçin Erol yaptığı değerlendirmede, önümüzdeki dönemde finansmana erişim ve kredi kullanımın da sıkıntılı bir sürece girileceğine dikkat çekti. Türkiye’deki ticari kredi kullanımında çek ve gayrimenkul teminatını esas alan bir uygulama olduğunu hatırlatan Erol, buna karşın bu teminatların bankacılık sistemi tarafından her zaman kolaylıkla nakde dönüştürülemediği gerekçesiyle kabul edilemeyebilindiğini ifade etti.

Borsaya kote metal stoklarının, bankacılık sistemine daha güvenli bir teminat sunduğunu dile getiren Erol, “Borsada tanımlanan emtia, uluslararası piyasalarda her zaman kabul gören bir değere sahip. Bu nedenle hızla nakde dönüştürülebilecek güvenli bir varlık konumunda. Ayrıca, onaylı depolara rehin edilen emtia karşılığında verilen kıymetli evrak, alım satıma konu edilerek yeni bir ticari değer kazanıyor” dedi. Depolardaki demir çelik ve demir dışı metallerin üretim, ihracat, ithalat rakamlarına bakıldığında 25 milyar dolarlık teminat değeri olan bir varlığın olduğuna vurgu yapan Erol, sanayici ve tüccarların bazen arz ve talep uyumsuzluğundan bazen de finansman sıkıntılarından dolayı kapasitelerinin çok altında üretim yapabildiklerini anlattı. Onlara kaynak yaratmak için yapılacak yeni bir yasal düzenlemeyle finans sektörünün bu enstrümanı kullanma konusunda cesaretlendirilmesi gerektiğini belirten Erol, “Bu durumu paylaştığımız Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci de konuya son derece sıcak yaklaştı. Global dünya ile aynı avantajları kullanmak için en kısa sürede yasal düzenlemenin gerçekleşmesini bekliyoruz” diye konuştu.

3 ülkenin metaliyle heykel yaptı zordaki çocuklara odaklanacak

ACE Lojistik Hizmetleri AŞ, tarihi İpek Yolu’nu canlandırıp, bu rota üzerindeki ülkelerde UNICEF Türkiye Milli Komitesi ile ortak organizasyonlar geliştirmeye yönelik başlattığı projenin startını Londra’da verdi. ACE Lojistik, İpek Yolu rotasındaki ihtiyaç sahibi çocukların durumuna dikkat çekmek ve kaynak yaratmak için geliştirdikleri Art of Trade projesine, Londra Metal Borsası ve UNICEF Türkiye Milli Komitesi’nden destek buldu.

Bu proje ile her yıl İpek Yolu üstündeki 2 ülkede ihtiyaç sahibi çocuklara destek vereceklerini kaydeden ACE Lojistik Hizmetleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ayçin Erol, “Projede daha netleşmemekle birlikte örneğin Türkiye’de, çiftçi çocuklarının eğitimlerine odaklanıp, başka bir ülkede, o ülkenin en büyük sorun yaşadığı sınıftaki çocuklarla ilgileneceğiz. Bununla birlikte projemizin odağında Türk, İngiliz ve Çinli sanatçıların ortak bir eseri yer alıyor. Türk heykeltraş Eşber Karayalçın tarafından tasarlanan eser, Çinli ve İngiliz sanatçıların katkılarıyla şekillendi. “Art of Trade ACE” adını verdiğimiz eserin yapımında Çin, Azerbaycan ve Türkiye’den tedarik edilen alüminyum, bakır ve çelik kullanıldı. Böylece hem bölge ülkelerinin ve insanlarının birbirine olan gereksinimi hem de ortak hareket etme ve işbirliğinin önemi vurgulandı” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir