MFİB'den, iptal edilen hibe programı tepkisi

Türkiye'ye sağlanan AB fonlarının yönetiminden sorumlu Merkezi Finans ve İhale Birimi, bir hibe programının AB Komisyonu yetkililerinin hatası yüzünden iptal edilmesine tepki gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 ANKARA - Türkiye'ye sağlanan AB fonlarının yönetiminden sorumlu Merkezi Finans ve İhale Birimi (MFİB), AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu III Siyasi Kriterler hibe programının AB Komisyonu yetkililerinin hatası yüzünden iptal edilmesine tepki gösterdi.

Konuya ilişkin MFİB'nin internet sitesinde yer alan duyuruda, söz konusu hibe programının aşamaları hakkında bilgi verildi. Yaşanan süreçte programa ilişkin yayınlanan ve düzeltme dosyalarına ilişkin ayrıntılı açıklamalara yer verilen duyuruda, ilgili dosyaların MFİB'nin internet sitesinde zamanında yayınlandığı ifade edildi.

Buna karşın, söz konusu dosyaların AB Komisyonu'na ait EuropeAid web sitelerinde yayınlanması hususunda bazı sorunların yaşandığı aktarılan duyuruda, sürecin son aşamalarında şunların yaşandığı kaydedildi:

"AB Dış Yardımlarına İlişkin Uygulama Rehberinin (PRAG) 6, 5 ve 4. maddesi uyarınca, son başvuru tarihinden en geç 11 gün önce (16 Ağustos) yayınlanması gereken açıklamalar ve düzeltme dosyaları, ilgili AB birimleri tarafından ancak 19 Ağustos'ta yayınlanabilmiş ve açık bir mevzuat ihlali ortaya çıkmıştır. Nitekim delegasyondan 26 Ağustos'ta alınan yazıda, EuropeAid web sayfası yönetimine (DEVCO) tarafından yapılan üzücü bir hatadan dolayı açıklamalar ve düzeltme dosyalarının öngörülen sürede yayınlanamadığından bahisle, olası şikayetlerin önlenmesi açısından hibe programının iptal edilerek tekrar ilana çıkılması talep edilmiştir. Bunun üzerine hazırlanan iptal ilanı, 27 Ağustos'ta birimimiz ve EuropeAid web sayfalarında yayınlanmıştır.

Bir yılı aşkın mesai ve çabanın heba olması anlamına gelen bu durum, birimimizde büyük bir infial ve hayal kırıklığına yol açmıştır. İptal ilanının programla ilgilenen herkeste benzer tepkiler uyandırması tabii bulunduğundan, keyfiyetin yukarıda açıklandığı şekilde kamuoyuna duyurulmasında yarar görülmüştür."

Hibe programı

AB tarafından 6 milyon euroluk bütçe ile desteklenen hibe programı, siyasi kriterler alanında ilk kez uygulanacak program olma özelliğini taşıyor.

Hibe programının başvuru rehberi, MFİB ile AB Türkiye Delegasyonu arasında yaşanan bir yılı aşkın sürecin ardından 20 Mayıs'ta yayınlanmıştı. Proje tekliflerinin 5 Temmuz'a kadar MFİB'ye sunulması istenen hibe programı, başvuru süresi 5 kez uzatıldıktan sonra 27 Ağustos'ta iptal edildi. 6 milyon euroluk bütçe, aşağıdaki alanlarda uygulanacak projelere dağıtılacaktı:

-İnsan Hakları: 1.800.000 euro

-Ayrımcılıkla Mücadele: 2.700.000 euro

-Demokrasi ve Hukukun Üstünlüğü: 1.500.000 euro