”Millet çarşıya çıkamaz hale geldi”

Carousel Alışveriş Merkezi Genel Müdürü Demir, Türk milletinin kriz haberleri karşısında fazlaca heyecanlandığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANTALYA - Carousel Alışveriş Merkezi Genel Müdürü Orhan Demir, Türk milletinin kriz haberleri karşısında fazlaca heyecanlandığını ve çarşıya çıkmaz hale geldiğini söyledi.

Antalya'da düzenlenen Alışveriş Merkezleri Konferansı'nda konuşan Carousel Genel Müdürü Demir, alışveriş merkezlerinin sayısının plansız şekilde arttığına işaret etti. Kişi başına düşen metrekare bakımından en fazla alışveriş merkezinin Ankara'da olduğunu anlatan Demir, İstanbul'da da, Bakırköy'de alışveriş merkezlerinin gereğinden fazla yoğunlaştığını bildirdi. Her arsası olanın burayı alışveriş merkezi yapmasının yanlışlığına işaret eden Demir, bir alışveriş merkezinin en az 50 milyon dolara mal olduğunu kaydetti. Demir, İstanbul'da hala alışveriş merkezi yapılabileceğini ama bir planlama yapılması ve şehrin belli bölgelerinde yoğunlaşılmasına izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Demir şöyle devam etti:

"ABD'de yaşanan finansal kriz, Türk tüketicisinde tedirginlik yarattı, tüketici çarşılara gelmemeye başladı. Tüketici harcamalarını kısınca, yatırımcı ve perakendecide likidite sıkıntısı doğdu. Tüketici alışveriş merkezlerine gelmeyince cirolar düştü. Hükümet emisyon hacmini artırarak, tüketicinin alışveriş yapmasını özendirici önlemler almalı."

"Fedakarlık tek taraflı olmamalı"

Orhan Demir, ekonomik krizle birlikte alışveriş merkezlerinden mağaza kiralayan perakendecilerin kira indirimi isteklerinin yoğunlaştığına da dikkati çekerek, "2001 krizinde kur indirimi yaptık. Fedakarlık tek taraflı olmamalı. Kiralar hala o düzeyde" dedi.

Bodrum'daki Oasis Alışveriş Merkezi'nin Murahhas Üyesi Mazhar Vardar, Bodrum'da alışveriş merkezlerinin mevsimsel olarak etkilendiklerine işaret ederek, okulların açılmasıyla birlikte bölgede uzun süreli tatil yapanların asıl yerleşim bölgelerine döndüklerini hatırlattı. Bodrum'daki alışverişin Nisan ayından sonra canlandığını ifade eden Vardar, mevsimsel etkilerin yanı sıra kriz döneminde de kiracılarla dayanışma içinde olduklarını anlattı.

Mazhar Vardar, kriz haberlerinin ardından perakendecilerin "felaket tellallığı" yaptığını öne sürerek, "Ekonomik kriz haberleriyle birlikte, kiracıların alışveriş merkezi yöneticilerine yönelik demeçleri, bindiğimiz dalı kesmemize neden oldu. Bu demeçler adeta felaket tellallığı oldu. Oysa kira giderleri, o mağazanın cirosunun yüzde 10'u kadardır" diye konuştu. Mazhar Vardar, alışveriş merkezlerinin zor günler geçirdiğinin altını çizerek, "Ancak, bin kişiyle düşen alışveriş merkezi rakamlarına bakarak dolduruşa gelmeyelim. Ben Türk halkının yüzde 65'inin AVM müşterisi olmadığını düşünüyorum" dedi.