Mısır için TMO'ya 'fiyat açıkla' çağrısı

TZOB Başkanı Bayraktar, TMO'nun mısır üreticisini kurtarmak için acilen fiyat açıklaması gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İZMİR/ADANA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, TMO'nun mısırda fiyat açıklamakta geciktiğini belirterek, "TMO acilen devreye girmediği takdirde mısır üreticisi tüccarın insafına bırakılır"dedi. MHP Genel Sekreter Yardımcısı Recai Yıldırım da, 'başta mısır ve buğday olmak üzere tarım ürünlerindeki fiyat gerilemesinin yanında Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) müdahalede bulunmamasının çiftçileri sıkıntıya sürüklediğini' savundu.

Bayraktar, İzmir'in Torbalı ilçesine bağlı Ayrancılar beldesindeki bir mısır tarlasında, birlik yönetim kurulu üyeleri ve bölge ziraat odaları başkanlarıyla basın açıklaması yaptı.

Çukurova bölgesinde geçen hafta yaptıkları benzeri bir toplantıda TMO'yu mısırda bir an önce fiyat açıklamaya çağırdıklarını anlatan Bayraktar "ancak halen fiyat açıklanmadı. Bu bölgede mısır fiyatları 40 YKr'nin altına düştü"diye konuştu.

Bayraktar, hasada yeni başlayacak Egeli üreticinin de kaygılı bir bekleyiş içine girdiğini ifade ederek şunları söyledi:

"Buradan tekrar hükümete seslenme gereği duyduk. TMO, acilen devreye girmediği taktirde üreticimiz tüccarın insafına bırakılır. TMO geç kalmıştır, bir an evvel alımlara, maliyetimizi dikkate alan fiyatlarla girmek zorundadır. Aksi taktirde bu bölgede de fiyatlar hızla düşecek, çiftçimiz maalesef tüccarın eline bırakılacaktır.

TMO ne zaman fiyat açıklayacak, neyi, kimi bekliyor? Bunu anlamakta güçlük çekiyoruz. 'Adana'dan açıklama yapacağız' dediler, 'bakan açıklama yapacak' dediler, yapılmadı. Herkes karar kara düşünerek bekliyor."

Mısıra 2004 yılında yapılan destekler sonrası üretimin bir sonraki yıl 4,3 milyon tona çıktığını ancak iftihar edilmesi gerekirken çiftçinin cezalandırıldığını savunan Bayraktar, bunun sonucu olarak 2007 yılında Türkiye'nin 1,1 milyon ton ithalat yapmak zorunda kaldığını belirtti.

Bayraktar, bu yıl ithalata gerek bırakmayacak miktarda üretim yapıldığını, geçmişteki hatanın tekrarlanmasından endişe duyduklarını, kuraklık nedeniyle 4,2 milyon ton olarak beklenen üretimin düşük gerçekleşebileceğini kaydetti.

Dünya mısır üretimi düşerken tüketimin arttığını ifade eden Bayraktar "ABD, Brezilya ve Arjantin gibi büyük üreticiler biyoyakıt üretimine yöneldi. Bu nedenle fiyatlar artık düşük seyretmeyecek. Türkiye'nin artık dünya piyasalarından düşük fiyatla mısır bulma imkanı kalmadı"dedi.

Bayraktar, üreticinin girdi maliyetlerinin artmasına ve mısıra verilen teşviklerin düşürülmesine rağmen inatla üretim yaptığını kaydederek şöyle devam etti:

"Çiftçilerin genel başkanı olarak çiftçimiz fazla üretim yaptığında uykularım kaçıyor. Dünyada fazla üretim yapan çiftçi bayram yaparken Türkiye'de yasa boğuluyor. Tarımda planlamayı, pazarlama sistemini acilen yeniden kurmalıyız. Bu sistemler iflas etmiştir. Bu düzen böyle giderse üreticiyi hiçbir teşvik kurtaramayacak, tarlalar bankaların, tefecilerin eline geçecektir."

Bir çağrı da MHP'li milletvekilinden

MHP Genel Sekreter Yardımcısı ve Adana Milletvekili Recai Yıldırım, "başta mısır ve buğday olmak üzere tarım ürünlerindeki fiyat gerilemesinin yanında Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) müdahalede bulunmamasının çiftçileri sıkıntıya sürüklediğini" öne sürdü.

Yıldırım, yazılı açıklamasında, Türkiye'nin hububat üretim merkezi olarak da kabul edilen Çukurova'daki buğday ve mısır üreticilerinden hükümet politikalarıyla ilgili yoğun şikayetler aldıklarını, üreticilerin dayanacak güçlerinin kalmadığını" belirtti.

2002 yılında 38 YKr'ye buğday satan üreticinin bu fiyatı ancak 2005'de yakalayabildiğini, şimdiki fiyatın ise ancak 50 YKr'nin üzerine çıkabildiğine dikkati çeken Yıldırım, benzer sıkıntıyı yaşayan mısır üreticisinin ise geçen yıla göre daha çok zarar ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Geçen yıl kilosu net 42 YKr'ye satılan mısırın şimdi brüt fiyatının 38 YKr'ye gerilemesi kabul edilemez. TMO asli görevini yapmıyor ya da yapıyor, Türk çiftçisinin aleyhine bir politika izliyor. TMO'nun ana görevi, hububat fiyatlarının üreticiler yönünden normalin altına düşmesini ve tüketici halk aleyhine de anormal derecede yükselmesini önlemektir. Ama TMO, tam da hasat zamanlarında ithalata gidip, piyasaya müdahale ederek yabancının malını değerlendiriyor. Yani elin malı ile bizim üreticimizi terbiye etmeye çalışıyor. Piyasadaki belirsizlik, buğday ve mısır üreticilerini, sıkıntıya soktu. TMO üreticinin beklentilerine göre alış ve satış fiyatını açıklayarak sorunu bir an önce gidermeli."

Yıldırım, AK Parti hükümetinin uyguladığı AB'ye endeksli tarım politikası sonucunda Türk çiftçisinin yok olma noktasına geldiğini savunarak, şunları kaydetti:

"Çiftçi, dünü mumla arıyor, bu nedenle üretimden kaçmaya başladı. 2002'de 3 kilo buğdayla 1 litre mazot alan çiftçi bugün 6 kilo buğday satmak zorunda. Gübre fiyatları son bir yılda yüzde 100 ile yüzde 200 arasında arttı. Mazot fiyatları yüzde 50'nin üzerinde arttı. Binbir emekle yetiştirilen ürünün fiyatı ise geçen senenin gerisinde. Bu kabul edilemez bir durum. Bu böyle gitmez. Hükümet, 'ya Türk çiftçisi ya da AB' diyerek tercihini yapmalı."