Mobilya OSB kuruluyor

Samsunlu mobilyacılar güçlerini OSB çatısı altında birleştirmek için harekete geçti. Sektör temsilcileri yer arayışlarını sürdürdükleri OSB ile ihracatlarını 5’e katlamayı hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERCAN ÜSLÜ                

SAMSUN - Samsun’daki mobilya imalatçıları Mobilya Organize Sanayi Bölgesi kurmak için çalışma başlattı. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı ve Mobinda Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Durmuşoğlu, Samsun’u mobilya üssü haline getirmeyi hedeflediklerini, bölgeye kazandırılacak olan Mobilya OSB ile imalatçının ihracatını 5’e katlayacağını söyledi.

OSB için yer arayışı içinde olduklarını belirten Durmuşoğlu, “Şu an için Samsun’a 55 kilometre uzaklıktaki Kavak OSB, 80 kilometre uzaklıktaki Havza OSB ve 55 kilometre uzaklıktaki Bafra OSB ile 35 kilometre uzaklıktaki Çarşamba Şeker Fabrikası’nın özelleştirme dışı kalan alanıyla ilgili değerlendirmede bulunduk. Bölgeler altyapı eksikliği ve merkeze uzaklığı nedeniyle imalatçıya cazip gelmedi. Alternatif yer arayışı sürüyor”dedi. İlk etapta 10 mobilya imalatçısının kurulacak OSB için yer talebinde bulunduğunu ifade eden Durmuşoğlu, “İlk etapta bu sayı yeterli. Bu 10 imalatçının yanına 20 imalatçı daha katılırsa Samsun’un bir mobilya üssü olması kaçınılmaz olacaktır.Bunun dışındaki küçük imalatçıların da birleşerek kendi markalarını oluşturmaları gerekiyor” diye konuştu.

Samsun’da ufak imalatçılar dahil toplam bine yakın mobilyacı olduğunu kaydeden Durmuşoğlu, “Sektörde 3 bin kişi istihdam ediliyor.  Mobilya OSB’yi Samsun’a ka zandırdığımız taktirde istihdam sayısı ikiye katlanır. Samsun’un 2013 yılı ihracatı 450 milyon dolar. Mobilya imalatçılarımızın pastadaki payı şu an için ancak yüzde 1 düzeyinde. Bugün 4.5 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştiren mobilyacılar, Mobilya OSB ile bu rakamı 5’e katlayarak, 22.5 milyon dolar seviyesine taşıyacaklardır” şeklinde konuştu.

Durmuşoğlu, Ekonomi Bakanlığı’nın yürüttüğü KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi kapsamında kentteki 15 mobilyacının geçtiğimiz günlerde bir araya gelerek bir alışveriş merkezinin toplam 10 bin metrekarelik alanında showroom oluşturma kararı aldığını belirterek, “Burası outlet mağaza olduğu için bu yönde ürünleri satışa sunacağız. Bu girişimimiz, diğer sektörlere de örnek teşkil edecek” diye konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir