Mobilya sektörü hedef büyüttü
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
MERSİN - Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Ağaç ve Orman Ürünleri üyeleri, hayata geçirecekleri projelerle sektörünün 2023 yılı ihracat hedefini 10 milyar dolara yükseltirken, söz konusu süre içerisinde 10 dünya markası çıkarmayı planlıyor.
Ağaç ve Orman Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aymen, yaptığı yazılı açıklamada, 2012 yılında mobilya sektörü ihracatının yüzde 23 artış ile Türkiye ortalamasının üzerinde bir artış gerçekleştirdiğini ifade etti.
Türkiye'nin mobilya ihracatının son 10 yılda büyük bir ivme yakaladığını belirten Aymen, şöyle devam etti:
"Mobilya sektöründen 2001 yılında 139 ülkeye toplam 188 milyon dolar ihracat yapılırken, 2012 yılında ihracat yaptığımız ülke sayısı 190'ın üzerine çıkmış ve 2 milyar dolar seviyelerine ulaşılmıştır. İhracatçılarımızın krizleri fırsata çevirme kabiliyeti sayesinde mobilya sektörünün en önemli ilk 3 pazarı arasına 2012 yılında Libya da girmiştir. Mobilya ürün grubu yakaladığı ihracat artışı ile Türkiye ekonomisine sağladığı katkıyı artırmanın yanı sıra istihdama katkısını da artırmaktadır. Küçük yatırımlarla inovasyon odaklı üretime imkan veren yapısı sayesinde mobilya sektörü, KOBİ'lerimize önemli fırsatlar sunmakta ve sektörünün önemini daha fazla ortaya çıkarmaktadır."
Sektörün çoğunluğunun KOBİ ve küçük işletmelerden oluşması sebebiyle Ar-Ge harcamalarına fazla bütçe ayrılamadığını ifade eden Aymen, şunları kaydetti:
"Ülkemizde mobilya sektöründe sadece ilk 10 firma gerçek anlamda Ar-Ge çalışması yapabilmektedir. Dünya pazarlarında öne çıkmanın, yeni pazarlar kazanmanın yolunun Ar-Ge yatırımlarından geçtiği günümüzde, binde bir seviyelerinde olan Ar-Ge harcamalarının GSMH içindeki payını yüzde 5 seviyelerine taşımak istiyoruz. Bu sayede 2023 yılı hedeflerimize çok daha emin adımlarla ilerleyebileceğiz. Yeni projeler ile sektörümüze katkı sunmaya devam ederek, mobilya sektörümüzün 2023 yılı ihracat hedefini 10 milyar dolara yükseltirken 10 tane dünya markası yaratmayı hedefliyoruz."