MOL, Adana'ya geliyor

Bölgesel markaların biraraya gelerek oluşturduğu MOL, 2013 yılında dünya çapında 1000 mağaza açmayı hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ADANA - Hedeflerinin 'Türkiye'nin tekstildeki gücünü ortaya koyarak, bunu tüm dünyaya göstermek' olduğunu bildiren MOL Mağazacılık AŞ İcra Kurulu Başkanı Oktay Özdemir, Adana'daki yapılanmayı basına tanıttı.

Özdemir, Adana Giyim Markaları ve Sanayiciler Derneği'nde (AGİMAD) düzenlenen bölgesel kümelenme yapılarının tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, dünyadaki son gelişmelere bakıldığında tekstil sektöründeki üreticilerin yeniden bir yapılanmaya girerek, güç birliği oluşturmaya ihtiyaç duyduklarının net olarak görüldüğünü belirtti.

Buradan hareket eden 78 hazır giyimcinin bir araya gelerek MOL adı altında bir mağazacılık hareketi başlattığını hatırlatan Özdemir, "İstanbul'da açılan ilk mağazanın ardından Türkiye genelindeki hazır giyim ve tekstilcilerin ciddi talepleriyle Anadolu'ya yayılmaya başladık. Bu yayılımı da oluşturduğumuz bölgesel kümelenmeler ile gerçekleştiriyoruz. Bu strateji ile hedefimiz Türkiye'nin tekstildeki perakende gücünü ortaya koymak ve bunu bütün dünyaya göstermek" dedi.

Özdemir, MOL'un amacının gelişmiş ülkelerde Türkiye'nin imajını üst seviyelere çıkartıp, o ülkelerin pazarını almak olduğunu belirterek, "Bu bizim için çok önemli. Bu pazara Türkiye'deki üreticiler olarak Almanya'dan giriyoruz, daha sonra İsviçre, körfez ülkeleri, Orta Asya, Afrika ve ABD'de aktif hale geleceğiz" diye konuştu.

Özdemir, KOBİ'lerin iş birliği yapmadan ayakta kalmasının çok zor olduğunu, üretici firmaların bir araya gelerek iş birliği yapması gerektiğini, üretimin ülkeler için nükleer güçten daha büyük bir silah olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Üretimini kaybeden bir ülkenin ayakta kalma şansı yok. Kriz şunu gösterdi ki, yerel üretimin güçlenmesi gerekiyor. Bugün üretimini kaybeden ülkeler büyük finansmanı olmasına rağmen, büyük krizlerle karşı karşıya. O nedenle üretim önemli bir yapı. Biz de bu anlamda üretimin Türkiye'de kaybolmaması için güç birliği yaptık."

Hedef 2013'te '1000 mağaza'

MOL olarak 2013 yılında bin mağaza açmayı hedeflediklerini kaydeden Özdemir, şöyle konuştu:

"Bu oluşum tekstil için önemli bir dönüm noktası. Amacımız, 2013 yılında Türkiye'nin en büyük ihracat markası olmak. Artık biz başkalarını takip eden, başkalarını taklit eden bir yapı yerine başkalarının yapmadıklarını yapan bir zihniyet seçiyoruz. Kendimizi yeni nesil sanayici olarak tanımlıyoruz. MOL'un hedefi 2013 yılında Türk malının bayrağını tüm dünyada dalgalandırarak, ülkemizi yeniden üretim üssü haline getirmek.

Bu arada, 2009 yılı içerisinde 108 mağaza açmayı planlıyor, yıl içinde de bin üretici ile iş birliği yapmayı hedefliyoruz. Bir mağazanın aylık cirosu 1,5-2 milyon dolar ve biz ayda 10 mağaza açmayı hedefliyoruz. Ayrıca, dünyanın 40 ülkesinden 239 yatırımcı talepte bulundu. Bu talep ülke için çok gurur verici. MOL'u kendi ülkesine isteyen yatırımcı tüm yatırımları yapıyor. Biz sadece ürünü koyup, oradaki organizasyonu yapmakla sorumluyuz."

Özdemir, MOL mağazalarındaki ürünlerin yurt dışına göre çok cazip fiyatlarla satışa sunulduğunu ifade ederek, "MOL mağazasında 65 TL'ye satılan bir takım elbise İtalya'da ve Londra'da bin TL'ye, İstanbul'da da bunun yarısına satılıyor. Biz üretici fiyatıyla piyasa girdiğimiz için rekabet edilemez bir mağazacılık haline dönüşüyoruz. Bu bizim geleceğimiz açısından çok önemli" diye konuştu.

Tanıtım 'sosyal sorumluluk' kampanyalarıyla olacak

Bir MOL mağazasında yaklaşık 150-200 kişinin istihdam edileceğini belirten Özdemir, yurt dışına açılacak olan mağazalarda da işçilerin yarısına yakının Türk olacağını bildirdi. MOL mağazalarının tanıtımının sosyal sorumluluk kampanyalarıyla yapılacağına dikkati çeken Özdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Örneğin Almanya'da boşanmış ailelerin çocuklarının rehabilitasyonu için MOL'un cirosunun bir kısmını buna ayıracağız. Artık biz de Türk sanayicisi olarak gelişmiş ülkelerin sorunlarıyla ilgileneceğiz. Nasıl onlar bizim problemlerimizle ilgileniyorsa biz de o ülkede sorunlarla ilgileneceğiz ve bunları çözmek için adım atacağız. Böylece Türkiye'nin imajını önemli bir noktaya getireceğiz."

Özdemir, üreticileri bir araya getiren organizasyonlarının tüm sanayicilere birleşme anlamında örnek olmasını isteyerek, 10 Nisanda çeşitli illerde 10 mağaza açacaklarını, sonra da yurt dışında 10 mağaza daha açacaklarını belirtti.

AGİMAD Başkanı Hasan Ayyıldız ise tekstilcilerin önlerini görmekte zorlandıklarını belirterek, bu durumun güç birliği ile aşılacağına ve dipte olan sektörün canlanacağına inandıklarını söyledi.

MOL Mağazaları Konya Kümelenme Sorumlusu Saffet Eruyar da tekstilcilerin bir araya gelmesinin Anadolu'daki sektör temsilcileri için kurtuluş hareketi anlamına geldiğini belirtti.

Özdemir, bir gazetecinin sorusu üzerine, tekstil sektörü için öngörülen KDV ve ÖTV düzenlemesinin direkt olarak şirketlerin yapısına yönelik olması gerektiğini belirterek, "Piyasadaki daralmadan dolayı sipariş alamayan üreticiye direkt etkisini beklemek çok iyimser bir yaklaşım olur. Bunun yerine üreticilerin SSK primi ödemeleri ile bankalara olan kredi geri ödemelerinin ötelenmesinin daha doğru bir destek olacağını düşünüyorum" dedi.