MTOSB'nin genişlemesiyle 2.500 yeni istihdam

Halen 7 bin kişinin istihdam edildiği Mersin Tarsus OSB’nin dolmasıyla devreye giren genişleme alanı Mersin’in yeni istihdam kapısı oldu. MTOSB’de yatırım anlaşması yapılan 3 yeni firma ile toplam istihdamın 2 bin 500 kişiye ulaşması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Derya EĞRİCAN GÜLEÇ

MERSİN - Mersin TarsusOrganize Sanayi Bölgesi (MTOSB) genişleme alanında fabrika açılışları hızla sürüyor. BİM’in açtığı tesis ile MTOSB genişleme alanında açılan fabrika sayısı 8’e, çalışan kişi
sayısı ise bin kişi ulaştı. Sırada bu ay sonunda bin yeni istihdam daha yaratacak Tiryaki Agro Gıda ve
Yıldız Entegre’nin açılışları var.

MTOSB yönetimi frigo ile treyler imalatı, karton kutu ve narenciye paketlemesi yapacak 3 yeni firmayla da yatırım konusunda anlaşmış durumda. Bu 3 firmada çalışacak 500 kişiyle beraber genişleme alanında toplam istihdamın 2 bin 500’e çıkması bekleniyor, MTSOSB yönetimi hızla dolan 1 ve 2. OSB’nin ardından 3 ve 4. OSB’lerin kurulması için de çalışma başlattı.

Bölgede çalışmaların büyük bir hızla devam ettiğini anlatan MTOSB Başkanı Sabri Tekli, tüm altyapı çalışmalarını tamamladıklarını, ışıklandırmaların yapıldığını, internet bağlantılarının çekildiğini bildirdi. Şantiyelerin gece gündüz çalıştığını anlatan Tekli, açılan 8 tesiste bine yakın personel istihdam edildiğini, bu rakamın şantiyelerde çalışan inşaat işçileri ve makine montaj ekipleriyle birlikte 3 bine yaklaştığını dile getirdi.

Son olarak BİM’in 34. tesisini MTOSB Genişleme Alanı’na açtığını kaydeden Tekli, 31 bin metrekare alan üzerinde bin 500 metrekaresi soğuk hava olmak üzere toplam 16 bin 500 metrekarelik depo yatırımı gerçekleştirildiğini anlattı.

Bu depodan Mersin bölgesindeki 80 tane BİM mağazasına ürünlerin paketlenip sevkiyatının yapılacağını açıklayan Tekli, 80 kişiye doğrudan, 500’e yakın kişiye de dolaylı istihdam sağlanacağına dikkat çekti. BİM’in Akdeniz Bölgesi dağıtım noktasının MTOSB Genişleme Alanı’nda olacağına değinen Tekli, ay sonunda da Triyaki ve Yıldız Entegre’nin açılış yapmasını beklediklerini söyledi.

MTOSB genişleme alanının çok hızlı dolduğunu ancak sonrasında 3 firmanın inşaata başlama süresini geciktirmesinin ardından yeni firmalarla anlaşma yapıldığını bildiren Tekli, “Oldukça yoğun başvuru alıyoruz. İnşaata başlayan firmaları bekletme şansımız yok. Bu nedenle frigo ile treyler imalatı, karton kutu ve narenciye paketlemesi yapacak 3 yeni firmayla anlaşma yaptık” dedi. Yıl sonuna kalmaz bu yatırımların da tamamlanacağını dile getiren Tekli, 3 yeni yatırımın da toplamda 500 istihdam anlamına gelebileceğine değindi.

Bölgenin şimdiye kadar herhangi bir teşvik almadan kendi gücü, kaynakları ve dinamikleriyle sanayisini geliştirme gayretinde olduğuna değinen Sabri Tekli, yeni teşvik paketiyle OSB’lere tanınan imkanlarla bundan sonra daha çok talep alacaklarına inandıklarını anlattı. 2. OSB’nin hızla dolduğunu, 3. OSB için de çok ciddi talepler bulunması nedeniyle 3 ve 4. OSB’lerin kurulumu için yoğun çaba harcadıklarını vurgulayan Tekli, “Mevcutta bölgemizin avantajları nedeniyle zaten yoğun bir taleple karşı karşıyaydık. Buna teşviklerin de eklenmesi talebi daha da artıracaktır. Bu nedenle yeni OSB’lerin hayata geçmesinin öneminin bir kat daha artmıştır” değerlendirmesini yaptı. Organize sanayi bölgelerine yapılacak yatırımlara ilave teşvik verilmesinin çok yerinde bir karar olduğuna dikkat çeken Tekli, “Zira organize sanayi bölgelerimiz, sanayi tarlalarına ekilmiş verimli tohumlardır. Yeni sistemi kapsayan teşviklerin planlanması çok güzel yapılmış. Özellikle aynı sektörde faaliyet gösteren 5 yatırımcının bir araya gelerek, Ar-Ge projeleri neticesinde geliştirilen bir ürünün üretimine yönelik yatırımını desteklemesi, ayrıca OSB’de yatırım yapması durumunda yatırımcının teşvik sisteminde bir alt bölgede uygulanan oran ve sürelerden yararlanacak olması çok iyi kurgulanmış” diye konuştu.