Mücevher ihracatı yüzde 42 düştü

Bu yılın başından beri süren olumsuz tablo darbe girişiminin etkisiyle birlikte temmuz ayında da sürdü. Temmuz ayı ihracatı, haziran ayına göre yüzde 42, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 38 düşüş kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mücevher ihracatı, temmuz ayında, 2015'in aynı dönemine göre yüzde 38,32 düşüşle 91,9 milyon dolara geriledi.

Mücevher İhracatçıları Birliğinden (MİB) yapılan açıklamaya göre, sektörün geçen yılın temmuz ayında 148 milyon 978 bin 674 dolar olan ihracatı, 2016'nın aynı döneminde 91 milyon 892 bin 802 dolara düştü. Sektör ihracatının haziran ayına kıyasla kaydettiği gerileme yüzde 41,6 oldu.

Öte yandan 2015 ve 2016 yıllarını ay bazında karşılaştırdığımız zaman son üç ay ciddi kayıplar göze çarpıyor.

Mücevher İhracatçıları Birliği'nin internet sitesinden alınan rapor şöyle;

546456456.jpg

'Kendimizi yenilemek zorundayız'

Açıklamada görüşlerine yer verilen MİB Başkanı Ayhan Güner, sektörden kaynaklanmayan sorunların mücevher ihracatına olumsuz etkisinin bilindiğini, mücevher ihracatında yaşanan düşüş trendinin sürmesinden büyük üzüntü duyduklarını ifade etti. 

Güner, Türkiye'nin bu yaraları saracak güçte olduğunu belirterek, "Herkes kendi sorumluluğu alanındaki işi en iyi şekilde yapacak ve böylelikle bugünlerimiz uğruna canını feda eden şehitlerimize layık olacağız. Ülkemizin sorunları ve demokrasimiz her şeyden önce gelir. Bizler elbette işlerimize devam edeceğiz ama önce bu yaralar sarılacak. Mücevher sektörü olarak, bu yaraların sarılmasına ihracatımızı artırarak katkı sağlayacağız." ifadelerini kullandı.

MİB olarak sürekli yeni pazarlar üzerinde çalıştıklarını vurgulayan Güner, şunları kaydetti: 

"Bir yandan da Türkiye'nin kendi içinde ürün çeşitliliğini geliştirmesi gerek. Geleneksel ürünlerimize ek olarak tasarım anlamında, ürün anlamında sürekli kendimizi yenilemek zorundayız. Hem ürettiklerimize sürekli yeni pazarlar bulmaya çalışıyoruz hem de mevcut pazarlarımızı yeni ürünlerle desteklemeyi hedefliyoruz. Bu anlamda en önemli hamlemiz, henüz tam anlamıyla devreye giremeyen İstanbul Elmas Borsası oldu. Çok basit detayları aşabildiğimiz takdirde İstanbul Elmas Borsasının çok büyük bir pazardan pay alması ve ülkemiz ekonomisinin gelişmesine katkısı olacaktır."