Mücevher ihracatında tam yol ileri
Türkiye, geçen yıl mücevher ihracatını, önceki yıla göre yüzde 8,7'lik artışla 2,25 milyar dolara yükseltti
ANKARA - Türkiye, 2013'te mücevher ihracatını önceki yıla göre yüzde 8,7'lik artışla 2,25 milyar dolara yükseltti. İhracatta ilk sırayı 946,6 milyon dolarla Ortadoğu alırken, bu bölgeyi 494,2 milyon dolarla diğer Avrupa ülkeleri, 433,9 milyon dolarla AB ülkeleri, 125,6 milyon dolarla Kuzey Amerika izledi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, mücevher sektörünün geçen yıl en çok ihracat yaptığı ülkeler, Birleşik Arap Emirlikleri (551 milyon 189 bin dolar), Irak (314 milyon 357 bin dolar), Rusya Federasyonu (175 milyon 328 bin dolar), ABD (112 milyon 915 bin dolar) ve Litvanya (110 milyon 751 bin dolar) olarak sıralandı.
Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güner, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk mücevher sektörünün, dünya altın mücevherat üretiminde ilk 5 ülke arasında yer aldığını ifade etti.
Sektörün, 2012 yılında ihracatını en çok artıran ikinci sektör olduğunu anımsatan Güner, bu başarıyı sürdürmek için mücevher alanında faaliyet gösteren tüm firmalarla ortaklaşa çalıştıklarını söyledi. Geçen yıl mücevher ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 8,67 artarak 2 milyar 253 milyon dolara ulaştığını kaydeden Güner, "İhracatımızdaki artışa paralel olarak üretimimiz de olumlu yönde etkilenmeye devam ediyor. Yaklaşık 400 ton altını ve 200 ton gümüşü işleyerek mücevherata dönüştürme kapasitemiz var. Ürünlerimize olan talebin giderek arttığını göz önüne alıyor ve bu kapasiteyi yenilenen üretim teknolojileriyle her geçen gün artırıyoruz. Yıl sonu hedefimizin biraz altında da olsa seneyi yükselişle kapatmaktan sektörümüz adına son derece mutluyuz" diye konuştu.
En fazla ihracat Ortadoğu'ya
Mücevher ihracatında Ortadoğu'nun 946 milyon 626 bin dolar ile ilk sırada yer aldığını belirten Güner, bu bölgeyi 494 milyon 249 bin dolar ile diğer Avrupa ülkelerinin, 433 milyon 914 bin dolar ile AB ülkelerinin, 125 milyon 575 bin dolar ile Kuzey Amerika'nın izlediğini kaydetti.
Türkiye'de üretilen mücevherlerin, çeşitliliği ve kalitesiyle başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere dünya çapında talep gördüğüne dikkati çeken Güner, 2014 yılına ilişkin büyüme hedeflerinin üretim ve ihracatta yüzde 10-12 oranında olduğunu açıkladı.
Maliye Bakanlığının hammadde olarak ithal edilen pırlantada yüzde 20'lik Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranını kaldırmasının da sektöre olumlu yansıyacağının altını çizen Güner, şöyle devam etti:
"Yurt dışından ithal edilen hammadde pırlantaya uygulanan ÖTVsektörümüzün gelişimi açısından büyük bir engeldi. Bu sorun çözüldüğünde üretim açısından ülkemizde önemli bir artış yaşanacak. Söz konusu verginin kaldırılması, Türk mücevher sektörünün uluslararası piyasalardaki rekabet gücünü olumlu yönde etkileyecek ve ihracatı artıracak. Sektör olarak üretim artışını karşılayacak kapasiteye sahibiz. Küresel rekabet çerçevesinde yenilenmeye ve ürün yelpazesini genişletmeye yoğunlaşarak çalışmalarımıza devam edeceğiz."