”Mücevher sektörü 10 milyar dolarlık potansiyele sahip”
İDMMİB Başkanı Altınbaş, 2009 Dünya Mücevher Kongresi'nin 3-5 Mayıs tarihleri arasında İstanbul'da yapılacağını açıkladı
İSTANBUL - İstanbul Değerli Maden ve Mücevherat İhracatçıları Birliği (İDMMİB) ve Türk Mücevhercileri Birliği (JTR) Başkanı İmam Altınbaş, Türk mücevher sektörünün 10 milyar dolarlık potansiyele sahip olduğunu söyledi.
Dünya Mücevher Konfederasyonu tarafından organize edilen 2009 Dünya Mücevher Kongresi'ni duyurmak amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Altınbaş, kongrenin İstanbul Değerli Maden ve Mücevherat İhracatçıları Birliği'nin ev sahipliğinde, 3-5 Mayıs tarihleri arasında İstanbul'da yapılacağını bildirdi.
İmam Altınbaş, kongreyle ilgili olarak, "Bu kesinlikle nihai bir hedef değil, aksine yeni bir başlangıçtır ve devamı yeni projelerle gelecektir" diye konuştu.
Türkiye'nin 10 yıl içinde mücevher sektöründe dünya lideri olmasını hedeflediklerini belirten Altınbaş, "Bu vizyon doğrultusunda gerçekleştirilecek Dünya Mücevher Kongresi, Türk mücevher sektörünün dünya liderliği projesindeki en önemli kilometre taşıdır" dedi.
Altınbaş, dünya mücevher sektörünün 130 milyar dolarlık bir büyüklüğü bulunduğunu, bunun 65 milyar dolarını pırlanta sektörünün oluşturduğunu ifade ederek, dünyadaki yıllık 2 bin 500 ton altın talebinde, Türkiye'nin 300 tonla dünyada ilk beş ülke arasında yer aldığını anlattı.
Türk mücevher sektörünün son beş yılda büyük bir hızla gelişme gösterdiğini vurgulayan Altınbaş, şöyle konuştu:
"Bugün ileri teknoloji kullanan 15 dev firma, 30 bin perakende satış mağazası, 2 bin 500 civarında küçük ve orta ölçekli üretici, 250 binden fazla istihdam edilen personeli ile sektörümüz 10 milyar dolarlık potansiyele sahiptir. Türkiye bu rakamla dünyada İtalya'dan sonra ikinci sırada yer almaktadır.
2009 Dünya Kongresine İstanbul'un ev sahipliği yapacak olması hiç kuşkusuz Türkiye ve sektörümüz adına çok önemli bir başarı ve fırsattır. 1980'lerde gerçekleştirilen alt yapı çalışmaları sayesinde firmalarımız tasarım ve markalaşma konusunda önemli adımlar atmış, kuvvetli ekipler kurmuş, insan kaynağının kalitesini yükseltmişlerdir. Bu adımların Türk mücevher sektörünün dünyada dikkat çekici bir noktaya gelmesinde ciddi katkıları bulunmaktadır. Bizi doğrudan ilgilendiren kanun, mevzuat ve yönetmelikleri sektör lehine uygulanır hale getirmek mecburiyetindeyiz. Küresel krizin şiddetlendiği bugünlerde bu atılımın sektörün mücadelesine ve çalışma azmine katkıda bulunacağına inancımız tamdır."
"Bizim en büyük sorunumuz başka hiçbir yerde olmayan ÖTV konusu"
Altınbaş, kongreye 69 ülkeden yüzlerce delegenin katılmasını beklediklerinin altını çizerek, 2009 Dünya Mücevher Kongresi'nin konuları arasında, küresel krizin endüstriye olan etkisi karşısında uygulanacak stratejilerin ve sosyal sorumlulukla ilgili projelerin olacağını bildirdi.
İmam Altınbaş, ticari anlamda sektöre fayda sağlanması için kongreye dünyadaki önemli alıcıların davet edildiğini belirterek, gelecek kişilerin harcama potansiyellerinin çok yüksek olduğunu ve kriz ortamında turizme büyük katkı sağlayacaklarını dile getirdi.
Mücevher sektöründe en büyük sorunun hiçbir ülkede örneği olmayan ÖTV olduğunu savunan Altınbaş, şunları kaydetti:
"Bizim en büyük sorunumuz başka hiçbir yerde olmayan ÖTV konusu. Bununla ilgili ciddi çalışmalarımız sürüyor. Bu kongrenin de bu kanunları yapan insanlara bir mesaj olacağını düşünüyoruz. Bu yasanın bu kongreden sonra değişeceğine inanıyoruz. Bu konudaki görüşmelerimizde belli bir noktaya gelindi zaten. ÖTV konusunda çözüm noktasına geldik gibi ama Sayın Maliye Bakanımızın sağlık problemleri oldu. Sonra seçimler araya girdi bu iş uzadı. Heralde bundan sonra o olgunlaşmış şey hızla yasalaşır diye bekliyoruz."
"Krizle beraber doğu Avrupa ve Afrika'ya yöneldik"
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Altınbaş, "Kongrenin Türkiye'nin ihracatına nasıl bir katkısı olacak?" sorusunu, "Şirketlerin notu hiçbir zaman ülkelerin notunun önüne geçemez. O yüzden ülkemizin notu çok önemli. Bu kongrenin notumuzu artıracağını düşünüyorum" şeklinde yanıtladı.
Altınbaş, krizin, mücevher sektöründe ihracata etkileri konusunda da şunları söyledi:
"Bizim iç pazarımız çok canlı dışarıda ise İtalya ile örtüşen bir üretim ve pazarlama şeklimiz var. Katma değeri yüksek çalışıyoruz. Geçen sene sektörümüzde yaklaşık 1 milyar 600 milyon dolar olan ihracatımızın bu sene de aynı seviyelerde kalacağını düşünüyoruz. En büyük ihracatımızı Amerika'ya yapıyoruz. Kriz, pazarları da değiştiriyor. Krizle beraber Doğu Avrupa ve Afrika'ya yöneldik."
Krizden en az etkilenen ürünlerin tek taş yüzükler olduğunu belirten Altınbaş, firmaların krizde, konsept ürünlerle ayakta kalmaya çalıştığını anlattı.
Altınbaş, Türkiye mücevher sektöründe yüzde 20 civarında bir küçülme beklediklerine dikkati çekerek, "Kriz olmasaydı 10 yıllık hedeflerimiz 7-8 yılda tamamlanırdı" dedi.
Sheraton Ataköy otelinde düzenlenecek kongreye, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Parlamentosu temsilcilerinin yanı sıra dünyaca ünlü mücevher kurum ve kuruluşlarının sahip ve yöneticilerinin katılımı bekleniyor.
Dünya mücevher sektörünün kanaat önderlerini buluşturacak Dünya Mücevher Kongresi kapsamında, Genel Kurulun yanı sıra altın ve değerli madenler, pırlanta, değerli ve yarı değerli taşlar konularında çalışmalar yürüten komiteler özel çalıştaylar gerçekleştirecek.
Kongre kapsamında ziyaretçilerin, İstanbul'un tarihi ve turistik yerlerini gezme imkanı bulacakları kaydedildi.