Mücevherci ‘Borsa’yı sevdi

Borsa İstanbul, Elmas ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nı sektörün önde gelen firmalarıyla bir araya geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bir yıla yakın bir süredir Borsa İstanbul’un çatısı altında faaliyet yürüten İstanbul Elmas ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda işlem hacmi ve üye sayısı katlanarak artarken, sağlanan vergi avantajları mücevher sektörünün büyümesine ivme verdi. Borsa İstanbul bünyesinde, 1 Ocak-25 Ağustos 2015 tarihleri arasında yapılan TL işlemleri, 30 Eylül-31 Aralık 2014 arasında yapılan işlemlere göre yaklaşık 15 kat artarak 17.2 milyon TL’ye yükseldi. Aynı dönemdeki dolar işlemleri ise 2 kattan fazla artarak 34.6 milyon dolara ulaşırken, borsada işlem yapan üye sayısı da 3 kat artışla 442 oldu. 

Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez ve Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB) Başkanı Ayhan Güner Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde (TİM) düzenledikleri toplantıda Mücevher İhracatçıları Birliği üyelerine Borsa İstanbul’da yapabilecek işlemler ve uygulamalar ve kuyumculuk sektörünün önde gelen firmalarına anlattılar. 
Nitelikli finansman ihtiyacı 

Çetin Ali Dönmez ise, Elmas kuyumculuk sektörünün Borsa İstanbul üyeliğini sevdiğini ve sektörün kurumsallaşmasına büyük katkısın olacağını vurguladığı konuşmasında, Türkiye ekonomisinin gelişmesinde nitelikli finansman gereksinimine dikkat çeken Çetin Ali Dönmez, “Son bir yılda Borsa İstanbul’da yapılan değerli taş işlemleri 51 milyon dolar ve 18.3 milyon TL oldu. Borsa İstanbul’da işlem yapmak üzere üyelik başvurusunda bulunan firma sayısı da 3 kat artarak 1 yılda 442’ye yükseldi.” dedi. Bu verilerin ışığında, ekonominin gelişmesinde finansmanın önemini vurgulayan Dönmez, “İstanbul giderek çok önemli bir finans merkezi olarak ağırlığını arttırıyor. Dünyanın büyük finans merkezlerine gittiğinizde her türlü para, sermaye piyasası ve finansman aracının kullanılabildiğini görürsünüz. İşadamlarına ticaretlerini kolaylaştıracak her türlü enstrümanı vermemiz gerekiyor. Biz de bunu yapıyoruz” dedi. 

Sektöre ivme kazandırdı 

Yaklaşık 1 yıl önce gerçekleştirilen mevzuat değişikliği ile bu piyasada Borsa İstanbul üyelerinin kendi aralarında vergiden muaf işlem yapma imkanını bulunduğunu hatırlatan Güner şunları söyledi: “Bu uygulama sayesinde iç piyasaya üretim yapmayıp ihracata dönük çalışan üreticiler, küresel rakiplerine karşı eşit konuma gelerek avantaj elde ettiler. Biz de ülke ekonomisine katkımızı arttırmak; istihdam, ihracat ve vergi anlamında sektörümüzü Türkiye’nin en değerli ve verimli sektörlerinden biri haline getirmek için çalışıyoruz. Türkiye’de ihracatını sürekli arttıran tek sektör olarak bu konuda başarılı olduğumuzu söylemeliyim. Borsa İstanbul Elmas ve Kıymetli taşlar Piyasası’nda işlemlerin başlamasının üzerinden geçen 1 yıl zarfında yapılan işlem miktarının 170 milyon TL’yi aşması sektörün bu anlamda gerçekten istekli olduğunu gösteriyor ve bizlere umut veriyor. Bu anlamda gerçekten çok değerli ve cesur bir adım atan hükümetimize teşekkür ederek, (Bunun karşılığını Türkiye Ekonomisi istihdam, üretim, ihracat olarak alacak) demiştik; dediğimiz gibi yaptık ve bu sürede mücevher ihracatını ciddi oranlarda arttırdık. Arttırmaya da devam ediyoruz. Dünyanın her köşesine gidiyoruz. Daha yeni Malezya’dan güzel haberlerle döndük.” 

Turiste 1.3 milyar dolarlık satış 

MİB Başkanı Ayhan Güner, Türkiye’nin 1.3 milyar doların üzerinde bir satışı doğrudan turistlere yaptığını belirterek; “İhracat olarak sayılmasa da ülkemize döviz girişi sağlayan bu faaliyet sayesinde eğer bu konuda etkili önlemler alınırsa sadece turiste satılan mücevher miktarının 7 milyar Doları aşması hayal değil” diye konuştu. İsrail, Belçika ve Dubai elmas borsalarının yıllık işlem hacmi 100 milyar doların üzerinde olduğunu belirten Güner, ulaşımı, erişimi ve ticareti çok daha kolay ve güvenli olan Türkiye’nin bu büyüyen pazardan pay aldığı payı da günden güne arttıracağını söyledi. 

Üyelikle gelen vergi avantajı 

Toplantıya katılan kuyumculuk sektörü temsilcileri, Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası Müdürü Oğuzhan Aloğlu’ndan; borsada işlem yapmanın kendilerine sağlayacakları kolaylık ve yasal güvenceler hakkında bilgi alarak, borsa üyeliği işlemleri hakkında kafalarında oluşan soruların yanıtlarını aldılar. Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası üyesi kuyumcuların, Borsa İstanbul’da kendi aralarında yaptıkları işlemler Katma Değer Vergisi’ne konu olmuyor. Borsa’dan alınan değerli taşlardan üretilen mücevherlerin ihraç edilmeyip iç pazarda nihai tüketiciye satılması durumunda ise KDV tahakkuk ediyor.