Mühendislikte "intern" dönemi başlıyor

GAÜN, öğrencileri 4,5 ay süreyle 08.00-17.00 saatleri arasında işletmelerde çalışacak. Bu şekilde hayatı ve piyasayı,iş dünyasını da tanıyan öğrenciler yetişecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

GAZİANTEP - Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), tıp fakültelerinde uygulanan "intern" sistemini, mühendislik fakültesinde uygulayarak, bu alanda Türkiye'de bir ilke imza atacak.
 
GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite sanayi işbirliğinin bilgi dışında eğitim ayağının da olduğunu söyledi.
Bu kapsamda tıp fakültelerinde olduğu gibi mühendislik fakültelerinde de "intern" dönemini hayata geçireceklerini ifade eden Coşkun, böylelikle Türkiye'de bir ilke imza atacaklarını ifade etti.
 
Mühendislik fakültesinde okuyan öğrencilerin 8. sömestri döneminde "çalışan bir mühendismiş" gibi işletmelere "işe" göndereceklerini kaydeden Coşkun, "Öğrencilerimiz 4,5 ay süreyle 08.00-17.00 saatleri arasında işletmelerde kalacak, bu süreyi çalışarak geçirecekler" dedi.
 
"İntern" sisteminin tıp fakültelerinde uygulandığını ancak mühendislik fakültesinde ilk uygulayan üniversitenin Gaziantep Üniversitesi olacağını dile getiren Coşkun, şunları söyledi:
"Türkiye'de ilk olacak bu uygulama bir staj değildir. Staj uygulamaları bizde de var, başka üniversitelerde de var. Ama buna staj demiyoruz. Çünkü öğrenciler, normal çalışma düzeninde çalışacaklar. Artık ders ve sınav olmayacak. Sabah işe gidip akşam gelecekler. Tabi ki sonucunda başarılı, başarısız diye addedilecekler."
Coşkun, Gaziantep Ticaret Odası (GTO), Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nin (GOSB) çok önemsedikleri projeye destek verdiğini ve proje ortağı olduğunu bildirdi.
Akredite ettikleri işletmelerle yapacakları protokol çerçevesinde, öğrencileri "sahaya" göndereceklerini anlatan Coşkun, şöyle konuştu:
"Böylece teorik bilgi birikimi son derece güçlü, hayatı ve piyasayı, iş dünyasını da tanıyan öğrenciler yetiştireceğiz. Çünkü bu öğrencilerin kazanımı son derece önemli olacak. O bilgi birikiminin üzerine böyle bir piyasa deneyimi, iş deneyimi, onların diploma aldığında hayata daha hazır hale gelmelerini sağlayacak. Bunu da çok önemsiyoruz."
 
Akademisyenlerle işletmeler arasında 'ara yüz' olacak
Coşkun, uygulamaya ilgili oda, dernek ve işletmelerin bakış açısının da "son derece pozitif" olduğunu ifade etti.
İşletmeye gönderdikleri öğrencilerin, birisi üniversiteden, birisi işletmeden olmak üzere iki danışman tarafından kontrol edileceğini belirten Coşkun, "Gerçekten işletmeye gittiklerine değecek bir süreci yakalamaya çalışıyoruz. Bunu başaracağımızı sanıyorum. Muhataplarımızın hepsi pozitif bakıyor. Bu çocuklardan girişimciler çıkacak, iş bulup kalanlar çıkacak" diye konuştu.
Uygulamaya katılan öğrencilerin diplomayı aldıklarında iş hayatını tanımış olarak daha kolay hayata atılacaklarını anlatan Coşkun, uygulamanın aynı zamanda üniversite sanayi işbirliği projesinde de akademisyenlerle işletmelerin temasını sağlayacak önemli bir "ara yüz" olacağını dile getirdi.
Prof Dr. Yavuz Coşkun, uygulamayla ilgili yasal prosedürü tamamladıklarını da kaydetti.
 
Daha kolay iş bulacaklar
GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan da hayata geçirecekleri projeyi önemsediklerini ifade etti.
Öğrencilerin teorik bilgilenmelerinin yanında pratikte de yetişmelerinin son derece önemli olduğunu düşündüklerini dile getiren Aslan, şöyle devam etti:
"Bu projeyle öğrencilerimiz mezun olduklarında daha kalifiye olacaklar ve iş hayatına daha hazırlıklı bir şekilde giriş yapacaklar. 4,5 ay boyunca işletmelerde mesai yapacak olan öğrencilerimiz teorik bilgilerini pratikle birleştirerek eğitimlerini pekiştirme imkanı bulacaklar. Mezun olduklarında daha kolay iş bulma imkanına sahip olacaklar. Dolayısıyla böyle bir projeye imza atmaktan büyük heyecan duyuyoruz. Projeyi sonuna kadar destekleyip, takipçisi olmak konusunda da elimizden geleni yapacağız."
 
Sahada işi öğrenecekler
GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu ise GAÜN Mühendislik Fakültesi'nde okuyan öğrencilere iş pratiği kazandıran "intern" sistemi sayesinde hem iş dünyasının hem öğrencilerin kazançlı çıkacağını söyledi.
GAÜN'ü, Türkiye'deki devlet üniversiteleri arasında bir ilke imza attığı için kutlayarak, iş dünyasının nitelikli eleman ihtiyacına dikkati çeken Konukoğlu, şunları kaydetti:
"Küresel rekabetin giderek zorlaştığı günümüzde iş yapış şekilleri de değişiyor. Rekabet gücünü belirleyen en önemli unsurlardan birisi de 'nitelikli işgücü' olarak karşımıza çıkıyor. İyi eğitim almış, donanımlı, katma değer yaratan, üretken nesiller yetiştirmeliyiz. Gaziantep sanayisi hızla büyüyor. Nitelikli eleman ihtiyacı her geçen gün artıyor. İntern mühendislik eğitimi ile hem iş dünyamız hem öğrencilerimiz kazançlı çıkacak. Üniversite öğrencilerinin okulda öğrendiklerini pratik eğitimle pekiştirerek, iş hayatına hazırlanmaları sağlanacak. Sahada işi öğrenecekler. Böylece sanayinin ihtiyaç duyduğu pratik, tecrübe kazanmış mühendisler yetişecek, mezun olduklarında öğrencilerin de iş bulmaları kolaylaşacak. Daha iyi bir gelecek sağlanmış olacak."
İntern sisteminin daha yararlı sonuçlar doğurması için daha uzun süreli uygulanmasını öneren Konukoğlu, üniversite-sanayi işbirliğine büyük önem verdiklerini vurgulayarak, "Üniversitelerin akademik ve bilimsel altyapısı" ile "sanayi gücünün" birleştirilmesiyle akılcı çözümler üreterek, Gaziantep'i daha ileriye taşıyacaklarını sözlerine ekledi.