Mükelleflere 31 Mayıs uyarısı

Maliye Bakanı Ağbal, 6736 sayılı yeniden yapılandırma kanunu kapsamında başvuranların, 31 Mayıs günü sonuna kadar yükümlülüklerini yerine getirmesinin şart olduğunu, taksitlerini yatırmayanların yapılandırmasının bozulacağını vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA

ANKARA - Maliye Bakanı Naci Ağbal, düzenlediği basın toplantısında 2016 yılı Ağustos ayında yürürlüğe giren 6736 sayılı yeniden yapılandırma kanunu ve 7020 sayılı yeni kabul edilen yapılandırma kanununun birbiriyle ilişkisi olmadığını vurguladı. 6736 sayılı kanuna başvuranların, ilk iki taksitinin ödenmesini şart koştuğunu hatırlatan Ağbal, bu konuda son ödeme tarihinin 31 Mayıs olduğunu, uzatılmasının kanunen mümkün olmadığını, yükümlülüğünü bu tarihe kadar yerine getirmeyen başvurmuş mükelleflerin haklarını kaybedip, borçlarının eski haline geleceğini, bu kapsamda olanların TBMM'de kabul edilen yeni yapılandırma kanunundan yararlanamayacağını hatırlattı. Ağbal, "bu fırsatı kaçırmayın" mesajı verdi.

80,4 milyar yapılandırıldı, tahsilat 21 milyar TL

Naci Ağbal, yapılandırma kapsamında ciddi bir tahsilat yapıldığını ve Maliye, SGK ve Gümrük idareleri toplamı olarak, 80.4 milyar TL'lik yapılandırma sağlandığını, bunun da 29 Mayıs günü itibariyle 21 milyar TL'sinin tahsil edildiğini bildirdi.

Yapılandırmaya dahil olup da taksitlerini aksatanların, peşin ödemeyi yapamayanların 1.2 milyon kişi olduğunu, aksatılan tutarın da 27 milyar TL düzeyinde görüldüğünü belirten Ağbal, bu kişilerin de 31 Mayıs gününe kadar yeni başvuru yapmadan, peşin ödeme tercih edenlerin bu kez taksit imkanından da yararlanarak yapılandırmasını sürdürme imkanı bulunduğunu anlattı.

Yeniden yapılandırmaya ihtiyaç kalmayacak

Maliye Bakanı Naci Ağbal, TBMM'de kabul edilen 7020 sayılı yeniden yapılandırma kanununun 1 Temmuz 2016-31 Mart 2017 tarihleri arasında oluşan borçları kapsadığını, yanı sıra, yeniden yapılandırma kanunlarına ihtiyacı ortadan kaldıracak avantajlı tecil sistemini düzenlediğini hatırlattı.

İlgili tarihler arasında borcu olanların hızla kanundan yararlanmak için başvurması gerektiğini belirten Ağbal, taşıt araçları hurda imkanının da bu kanunda yer aldığını hatırlattı.

Naci Ağbal, bir soru üzerine, zor duruma düşüp vergisini aksatması olası şirketlere tanınan avantajlı tecil sisteminin, yeniden yapılandırmaya yönelik genel kanunlara olan ihtiyacı ortadan kaldıracağını belirtirken, mükelleflerin gönüllü vergi uyumuna da katkı sağlayacağını anlattı.

e-tebligat yaygınlaştırılmalı, kurumların posta masrafı düşer

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Gelir İdaresi bünyesinde kurulan ve elektronik ortamda, mail aracılığıyla hukuki geçerliliği olan tebligat yapma anlamına gelen "e-tebligat" sisteminin yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

Naci Ağbal, Gelir İdaresinin tebligatları dışında, trafik ve SGK ile ilgili bildirimlerin de e-tebligat sistemi dahilinde yapılabileceğini açıkladı. Maliye Bakanlığı ile kurumların protokol imzalaması halinde bu sistemi kullanabilir hale geldiğini kaydeden Ağbal, "Bence bütün kamu kurum ve kuruluşlar buna dahil olmalı, vatandaşın da üye olması özendirilmeli. Vatandaş isterse bu sisteme kayıt olup dahil olabiliyor. Örneğin trafik cezaları tebligattan sonra 1 ay içinde ödenirse indirim var. Vatandaş, 'tebliğ edilmiş ben görmedim, haberim yoktu' diyor, indirimden yararlanamıyor. Diğer yandan ödenmeyen trafik cezasının faizi her ay için yüzde 5, herkesin yararına.. Kurumlar da posta masrafından kurtulur" dedi.