MÜSİAD: Enflasyonu azaltmanın yolu imalat, yatırım ve ihracat

MÜSİAD Genel Başkanı Kaan, yıllık enflasyon oranının yüzde 11,9 seviyesine yükselmesinin üzücü bir gelişme olduğunu ifade ederek, bunu azaltmanın yolunun üretim, yatırım ve ihracatı artırmaktan geçtiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, yerli otomobil projesi ve ekim ayı enflasyon verilerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Kaan, otomotiv sektörünün ihracatta lokomotif olma niteliğini sürdürdüğünü ve Türkiye ekonomisi için çok önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Sektörün 2016 yılında 19,8 milyar dolar ile toplam ihracattaki payının yaklaşık yüzde 14 düzeyinde olduğunu hatırlatan Kaan, bununla birlikte sektörün ithalatının da azımsanmayacak seviyede seyrettiğini dile getirerek, "Yine 2016 yılında otomotiv sektörünün toplam ithalatı 17,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu bağlamda yerli otomotiv sektörünün gelişimi; sektöre ilişkin ihracatın artırılmasını, ithalatın ise daha makul seviyelerde tutulmasını sağlayacak, böylelikle dış ticaret açığının kapanmasında önemli bir rol oynayacaktır" diye konuştu.

"Enflasyonu azaltmanın yolu imalat, yatırım ve ihracat"

Ekim ayı enflasyon verilerini de değerlendiren Kaan, yıllık enflasyon oranının yüzde 11,9 seviyesine yükselmesinin üzücü bir gelişme olduğunu ifade etti. Ancak ekonomi yönetimi tarafından alınacak önlemlerle birlikte orta ve uzun vadede enflasyonun kademeli bir şekilde azalacağı düşündüklerini belirten Kaan şu ifadeleri kullandı:

"Yurt içi üretici fiyatlarındaki artışın tüketici fiyatları üzerinde oluşturduğu bir baskı söz konusu. Bu baskıyı azaltmanın yolu, MÜSİAD olarak sıklıkla dile getirdiğimiz gibi imalat yani üretim, yatırım ve ihracatımızı artırmaktan geçiyor. Üretimi güçlendirmek, ihracata yönelik imalat üretimine ağırlık vermek için iş dünyası olarak ödevlerimizin farkındayız. Önümüzdeki dönemde bu konulara ağırlık vererek, Türkiye ekonomisinin yapısal problemlerine çözüm odaklı yaklaşımlarımızla desteğimizi artırmayı planlıyoruz."