MÜSİAD üyeleri yatırım ve istihdam için düğmeye bastı
MÜSİAD üyelerinin yüzde 64'ü 2013'te yatırım planı yapıyor, yüzde 66'sı yeni eleman istihdam etmeyi planlıyor.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, MÜSİAD Ekonomi Anketi'nin sonuçlarını açıkladı. Ankete göre, 2012 yılında MÜSİAD Üyelerinin yüzde 55'i yeni yatırım yaptı ve yüzde 68'i yeni eleman istihdamı gerçekleştirdi. Üyelerin yüzde 47'si 2013 yılının 2012 yılına göre daha geçeceğine inanırken, üyelerin yüzde 64'ü 2013 yılında yeni yatırım yapmayı yüzde 66'sı da yeni eleman alımı gerçekleştirmeyi hedefliyor.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Başkanlar Toplantısı, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın katılımıyla Ankara'da gerçekleştirildi.
Toplantıda MÜSİAD üyelerinin 2012 değerlendirmesi 2013 beklentileri MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak tarafından kamuoyuna paylaşıldı.
Üyelerle gerçekleştirlen ankette ilk soruyu her zaman olduğu gibi, 2012 yılının nasıl geçirildiğini sorarak başladıklarını ifade eden MÜSİAD Başkanı, "Bu soruya üyelerin %65'i 2012 yılının firması için olumlu geçtiğini bildirmişlerdir" dedi.
MÜSİAD Başkanı açıklamasına şöyle devam etti:
İkinci olarak, iç piyasa satışlarını sorduğumuz üyelerimiz, her ne kadar iç talebin ekonomiye daraltıcı etkisinin 1 puan düzeyinde olmasına rağmen %54 oranında yurtiçi satışlarının arttığını bildirmişlerdir.
2012 yılında büyümeye en büyük katkıyı sağladığından bahsettiğimiz ihracat oranlarında üyelerimiz nezdinde de paralellik gösterdiği görülmektedir. Şöyle ki, ankete katılanların %75'i yurtdışı satışlarının arttığını belirtmiştir.
Dolayısıyla, 2012'de, üyelerimizin göreli olarak yavaşlayan iç piyasada etkinliğinin devam ettiğini ve rekor düzeydeki ihracata katkı verdiğini gözlemlemekteyiz.
• Üyelerimizden yatırım ve istihdam performansları konusunda geçen yılı değerlendirmelerini istediğimizde ise, %55'lik kısmı 2012'de yeni yatırım yaptığını,
• Ve aynı şekilde % 68'lik kısmı yeni eleman istihdam ettiğini ifade etmişlerdir.
Bu noktada, şunu da sevinerek belirtmek isterim ki, 2012'de üyelerimizin çoğunluğu yatırımlara ara vermemişken, ülkemizdeki güçlü istihdam artışına da destek vermişlerdir.
• Pazar ve ürün çeşitlendirilmesini izlemek amacıyla sorduğumuz iki temel soru ise AB pazarına ihracat oranları ve K.Afrika ve Ortadoğu pazarı ihracat oranları analiz amaçlı sorulmuştur. Elde ettiğimiz verilere göre, en önemli ticari partnerimiz olan Avrupa'da yaşanan ekonomik sıkıntılardan, 2012'de, üyelerimizin %50'si etkilenirken,
Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Suriye'de yaşanan olaylar üyelerimizin %46'sının işlerine etki etmiştir.
• Her yıl olduğu gibi anketimizin ikinci ayağını ise 2013 yılı beklentileri oluşturmuştur. Şöyle ki, bu konuda sorduğumuz, 2013 yılını nasıl bekliyorsunuz" sorusuna üyelerimizin,
• %47'si 2013 Yılının 2012'ye göre daha iyi geçeceğini,
• %39'u 2013 Yılının 2012'ye benzer geçeceğini belirtmişlerdir. Buradan da görüldüğü gibi, üyelerimizin 2013 yılına ilişkin beklentilerinin, olumlu olduğu ve iyimserlik atmosferinin beklendiği görülmektedir.
• Bu iyimserliğin devamı olarak yeni bir kriz beklentisinin olup olmayacağı sorusuna da, üyelerimizin %67'si 2013'te Türkiye'de ve Dünya'da kriz beklemediklerini belirtmişlerdir.
• Aynı şekilde, bu iyimser havanın bir tezahürü olarak, üyelerimizin, %64'ü 2013'te yatırım planı yaptığını,
• %66'sı 2013'te yeni eleman istihdam etme planı yaptığını dile getirmişlerdir.