”Nakit akışı ve pazar payı kaybedilmemeli”
Yalçındağ, pazar payını kaybetmemenin yolunun araştırma geliştirmeye ve inovasyona bağlı olduğunu belirtti
İSTANBUL - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, zor geçen yıllarda, şirket kesimi olarak karlılık ve cironun ötesinde asıl olanın, nakit akışı ve pazar payını kaybetmemek olduğunu belirterek, "Pazar payını kaybetmemenin hatta bazen öne geçebilmenin yolu da araştırma geliştirmeye ve inovasyona, yenilikçiliğe önem vermektir, daha fazla bu konulara odaklanıp yoğunlaşabilmektir" dedi.
Yalçındağ, TÜSİAD, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) tarafından düzenlenen "Teknoloji Ödülleri ve Kongresi"ne ilişkin basın toplantısında yaptığı konuşmada, 1997 yılında Türkiye'de teknolojinin ve yenilikçiliğin önemine duydukları inançla, bu yolda hareket eden kuruluşları ve kişileri ödüllendirmek üzere söz konusu ödülleri oluşturduklarını söyledi.
Yalçındağ, 2013 yılı için Ar-Ge harcamalarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya oranının yüzde 2'ye ulaşmasının hedeflendiğini kaydederek, 2002-2007 arasında bu oranın artış hızı bakımından iyi bir performans sergilense de uluslararası karşılaştırmalardaki konumun yeterli düzeyde olmadığını belirtti.
OECD ülkelerindeki Ar-Ge faaliyetlerinde gerek performans gerekse finansman bakımından ağırlık özel sektördeyken, Türkiye'de bu sürecin tam tersine işlediğini, kamu ve üniversitelerin ön planda olduğunu vurgulayan Yalçındağ, burada özel sektörün konumunun yavaş yavaş değişmeye başladığının görüldüğünü söyledi.
Yalçındağ, "Özel sektörün Ar-Ge harcamaları içindeki payı, 2002-2007 arasında yüzde 29'dan yüzde 41'e yükseldi. Toplam imalat sektörü, ihracatımız içinde yüksek ve orta-üst teknoloji grubuna giren malların payının genel bir yükselme trendi sergileyerek 2007'de yüzde 38,8'e ulaşması, bu gelişmeye paralel değerlendirilmelidir" diye konuştu.
"Cari açık yine sorun olarak önümüze çıkacak"
Arzuhan Doğan Yalçındağ, Türkiye'nin cari açık sorunu olduğunu ancak, bu yıl hem emtia fiyatlarının düşmesinden hem de iç talepteki daralmadan dolayı cari açıkta çok büyük sorun yaşanmayacağını söyledi. Yalçındağ, şöyle devam etti:
"Önümüzdeki yıl yeniden ekonominin canlanması, hem petrol ve emtia fiyatlarında bir yükselmeye yeniden neden olabilir hem iç ve dış talepteki canlanmayla Türkiye, yeniden yüksek büyüme hızlarını yakaladığında cari açık yine sorun olarak önümüze çıkacaktır. Bunu kapatmanın yolu da katma değeri yüksek ihracat yapabilmek. Bu örnekte gördüğümüz gibi araştırma geliştirmeye kaynak ayırmak, bilim ve teknolojide öne çıkmak, yenilikçi süreçler yaratabilmek... Katma değeri yüksek teknolojiye sahip ürün ihraç ettiğimizde, mutlaka katma değeri de bize daha yüksek olarak dönüyor."
"Pazar payını kaybetmemenin yolu, inovasyona önem vermek"
Arzuhan Doğan Yalçındağ, soruları yanıtlarken de, bu yılın tüm dünya için zor bir yıl olacağını ve Türkiye'nin de bunun yansımasını yaşayacağını belirterek, şunları kaydetti:
"Bu süreçte, şirketler ve iş insanları olarak bizler iş yapma süreçlerimizde hem yönetim kademesine hem üretim kademesine daha fazla odaklanırız. Burada verimliliği artırma çabalarımız sürer. İşte bütün bu süreçleri aslında yenilikçi sistemi kurabilmek, inovatif çalışabilmek, inovasyon yaratabilmek dolayısıyla Ar-Ge çalışmalarına odaklanmak son derece önemli.
Şunu yapmamalıyız; 'bu sene kriz var, biz bununla uğraşamayız'... Aslında zaten krizle ilgili yaptığımız bütün çalışmalar da Ar-Ge'nin bir parçası, onu unutmayalım. Hem üretim süreçlerimizi gözden geçiriyoruz yeniden hem yönetim süreçlerimizi. Yine böyle ekonominin daraldığı, zor geçen yıllarda, şirket kesimi olarak karlılık ve cironun ötesinde bizim için asıl olan nakit akışı ve pazar payını kaybetmemektir. Pazar payını kaybetmemenin hatta bazen öne geçebilmenin yolu da araştırma geliştirmeye ve inovasyona, yenilikçiliğe önem vermektir, daha fazla bu konulara odaklanıp yoğunlaşabilmektir."