'Nefes Kredisi'nde yeni dönem

KOBİ’lere destek için geçen yıl TOBB öncülüğünde başlayan Nefes Kredisi bu yıl da devam edecek. Başbakan Binali Yıldırım, bu yıl kredi hacminin 7.5 milyar lira olduğunu ve 6 ay geri ödemesiz bir dönem bulunacağını söyledi. Nefes Kredisi için yarın başvurular başlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN - Beyza COŞKUNTÜRK

Geçen yıl KOBİ’lere cansuyu olan Nefes Kredisi Projesi tekrar başlıyor. Başbakan Binali Yıldırım, Nefes Kredisi’nin bu yıl belirlenen 5 milyar liralık hacmini yüzde 50 artırarak 7.5 milyar liraya çıkartarak, 12 ay taksitle yapılan geri ödeme süresine de 6 aylık geri ödemesiz dönem ekledi. Böylece, bu yıl 50 bin KOBİ’nin yararlanması beklenen Nefes Kredisi, 7.5 milyar liralık hacimle 6 ay geri ödemesiz olarak uygulanacak.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, oda ve borsaların katkılarıyla gerçekleştirilecek yeni Nefes Kredisi için imzalar dün Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla İzmir’de atıldı. Geçen yıl aylık yüzde 0.83 faizle sunulan bu yıl aylık yüzde 0.99 faiz/kar payı ve 12 ay vade imkânı ile 2-3 ay içerisinde yaklaşık 50 bin KOBİ’nin faydalanması beklenen TOBB Nefes Kredisi’ne, Ziraat Bankası, Denizbank, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım aracılık edecek. Kredilerin yüzde 85’i Hazine destekli, Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletinde olacak.

400 milyon lira tasarruf

Geçen yıl aylık yüzde 0.83 faiz/kar payı ile 30 bine yakın KOBİ’nin 5 milyar TL kredi kullandığı Nefes Kredisi projesinin yeni döneminde de 7.5 milyar liralık kredi hacmine ulaşılması ve 2-3 aylık süreçte yaklaşık 50 bini aşkın KOBİ’nin faydalanması hedefleniyor. Yıllık yüzde 11.88 faizle kullanılacak nefes kredisiyle KOBİ’lerin kredi maliyetinden 400 milyon lira tasarruf etmesi öngörülüyor. KOBİ’ler 200 bin liraya kadar kredi kullanabilecek. Yarın (pazartesi) itibarıyla tüm Türkiye’de kullanılabilecek krediyi almak için TOBB’a bağlı oda ve borsalardan faaliyet belgesi alıp bankaların şubelerine başvurulması gerekiyor.

"Diğerleri takip etsin"

Başbakan Yıldırım, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin dünyanın en fazla büyüyen ülkesi olmasının arkasında istihdamın, üretimin, ihracatın yükünü taşıyan KOBİ’lerin olduğunu belirterek, “Ancak kredilere külfet nimet dengesine bakıyoruz durum pek de öyle değil. Bu kadar iş yapan KOBİ’ler kaynaklardan en fazla yüzde 30’una sahip. Bu hakkaniyete uygun değil. Başka ülkelerde mesela Güney Kore’de yüzde 75’inin tüm kredilerin KOBİ’ler alıyor. Portekiz yüzde 88, Yunanistan’da bile 55’ini KOBİ’ler alıyor. Nefes kredisiyle KOBİ’lerimiz hakkettikleri krediye ulaştılar. Bu sadece bir kaynağa ulaşma projesi değil. Aynı zamanda faizin düşürülme politikasına da ciddi katkı sağladı. Reel faiz yüzde 15-20 arasında işine göre değişiyor. Bu ne kadad yüzde 11.88. Bu özel şartlarda verilen krediyle bankalarımız odalar borsalar diyor ki biz faizleri yükselmesini istemiyoruz eğer buna katkı sağlanacaksa işte biz öncülük ediyoruz diğerleri de bizi takip etsin” dedi.

Yıldırım, Nefes Kredisi için 5 milyar liralık bir hacim planladığını ancak bu kadar KOBİ’lerin ekonomiyi sırtladığını söyledikten sonra bunun kredi hacmini 7.5 milyar liraya çıkardıklarını söyleyerek, şöyle devam etti: “Vade 12 ay. 1 ay sonra taksiti öde bunun bir hazırlığı var. Onun için de 6 ay geri ödemesiz dönem götiriyoruz. Nefes Kredilerinin geri dönüşü de Türkiye genelinin üzerinde. Binde 1’in altında yani hiç batak yok. Geçen sene bu büyümeyi sağlamamızda da KGF ve Kosgeb kredileri önem taşıyor. 400 bin KGF, 290 bin işletmeye de Kosgeb kredisi verdik. Böylece 690 bin müteşebbüse kredi sağladık. TOBB’un yüzde 70’ine destek vermişiz. Nefes Kredisi ile birlikte sağladığmıız kredi imkanı 243 milyar lira oldu. Bankalar da teminatta makul olsun.”

Teşvikler önümüzdeki hafta açıklanıyor

Başbakan Yıldırım geçen yıl da Türkiye için öldü bitti dediklerini ancak ‘mosmor’ olduklarını belirterek şöyle devam etti: “Bunların kötü alışkanlıkları bitmez. Bu sene bozuk plak ya tekrar başa aldı aynı şarkıları söylüyorlar. Bu işin içinden zor çıkar şöyle böyle olacak diye sipariş raporlar değerlendirmeler, ekonomi üzerine moral bozucu söylemler yapıyorlar. Bunların hepsi bize yabancı değil. Hiç merak etmesinler Türkiye ekonomisi sürdürülebilir büyümeye devam edecek. Ekonomiyi soğutun diyorlar, soğuttun mu sırtındaki teri hasta olursun soğumayacak onun için bu destekleri veriyoruz. 2018 ait bugün sadece küçük bir müjde veriyorum 2018’in tedbirini, teşviklerini, aldığımız kararları önümüzdeki hafta paylaşacağız.”

Finansmana erişim kolaylaşıyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, oda ve borsaların üyelerle kazandığını üyelere kullandırsın istediklerini belirterek “Odalarda seçim süreci var. Bu odalar ne işe yapıyor derseniz, hem gelişimini sağlıyor hem de sorunlarını çözmek için köprü kuruyor aynı zamanda onlara finans imkanlarını sağlamak için elindeki imkanları kullanıyor” dedi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, KOBİ’lerin Türkiyedeki firmaların yüzde 99.8’ini oluşturduğunu ve 3.5 milyon KOBİ bulunduğunu belirterek ancak finansmana erişimlerinin aynı düzeydi olmadığını belirtti.

Bankaların artık asli işini yaptığını ve kredi verdiğini söyleyen Şimşek, “2000’lerde bankaların aktiflerinin milli gelire oranının yüzde 13 iken şimdi yüzde 70’e dayandığını belirterek “Bankalar gerçekten kredi veriyor bu da enflasyonu önemli ölçüde düşürmemize dayanıyor. Önümüzdeki dönemde enflasyonla mücadele edip tek haneye getirdiğimizde finansmana erişim çok çok daha iyi noktaya varacak” dedi.

"Zararı bile göze aldılar"

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB’a bağlı 81 ildeki oda ve borsaların bu projede büyük bir inisiyatif üstlendiklerini belirtirken, “Onların da destekleriyle projemiz 5 milyar TL’lik kredi hacmine ulaştı. Reel sektör ile finans sektörü bu sene de el ele verdik ve KOBİ’lere nefes olmak için yola çıkıyoruz. Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımızın başlattığı kredi faizlerini düşürme politikasına özel sektör olarak katkı sağlamış oluyoruz” dedi.

KOBİ’lerin yüzde 18 ile yüzde 20 arasında faizle kredi kullanabildiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

“KOBİ’lere uygun maliyetli kredi kullandırmaya devam etmeliyiz dedik. TOBB ile 365 oda ve borsamız olarak elimizi taşın altına koyduk. Tüm kaynaklarımızı birleştirdik. Sonra Hazine ve Kredi Garanti Fonu devreye girdi. Başbakanımızın talimatlarıyla, Hazine destekli yüzde 85 KGF kefaleti devreye girdi. Bankalarımız da zararı bile göze alarak projeye kaynak sağladılar.”

KOBİ’lere rekabet üstünlüğü

TÜRKİYE Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, “Ziraat Bankası olarak her fırsatta üretenin, üreticinin dolayısıyla reel sektörün yanında olmayı ve ekonominin canlanmasına katkı sağlamayı önemsiyoruz. Ekonominizin değer zinciri içeresinde çok önemli bir halka olan KOBİ’lerin, bu zincire etkin, ekonomik ve verimli şekilde katkı sağlayabilmeleri için, Ar-Ge, fizibilite ve yatırım çalışmalarının yanında üretimden satışa, satıştan tahsilata kadar tüm süreçte maliyetlerinin düşürülmesine, verimliliğin artırılmasına daha etkin katkıda bulunacağız. Ayrıca, KOBİ’lerimize rekabet üstünlüğü sağlayabilecekleri, ihtiyaçlarına özel finansal çözümler sunarak, gerek yurtiçindeki, gerekse yurtdışındaki faaliyetlerini de destekleyeceğiz. Bu çerçevede, geçtiğimiz sene ilkini gerçekleştirdiğimiz bu projede yeniden bulunmaktan gurur duyuyorum” dedi.

200 bin liraya kadar kredi

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, “Geçen sene ‘hayat nefesle başlar’ diyerek devrim niteliğinde bir iş için reel sektör ve finans sektörü olarak el ele vermiş; Nefes Projesi’nin ilkini hayata geçirmiştik. Bu kapsamda toplam 30 bin adede varan KOBİ’ye, 3 milyar TL’ye yakın kredi kullandırdık. Bir yıl sonra bugün, piyasada mevduat faiz oranının dahi altında enflasyonla mücadeleye katkı sunacak şekilde aylık yüzde 0.99 faiz oranı ve 200 bin TL’ye kadar kredi imkanı ile KOBİ’lerimize nefes aldırmak üzere tekrar bir araya geldik. Toplam 1.3 milyonun üzerinde işletmenin üye olduğu TOBB, Hazine Müsteşarlığımız ve Kredi Garanti Fonu’nun desteği sayesinde 4 banka ve 2 katılım bankası güçlerimizi birleştirdik. DenizBank olarak, 81 ilde 700’ün üzerinde şubemiz ile Nefes 2018’de bir kez daha tek özel banka konumunda KOBİ’lerimizin yanında olmaktan büyük gurur duyuyoruz” dedi.

"2008’de de yanlarındaydık"

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, reel sektörün güçlü destekçisi olarak TOBB ile imzaladıkları protokolün, KOBİ’lerin finansman ihtiyaçlarının karşılanmasına büyük katkı sağlayacağını belirterek, şunları söyledi:

“2008 küresel ekonomik krizinden sonra TOBB ile yaptığımız protokol doğrultusunda reel sektöre önemli miktarda kredi desteği vermiştik. İşletmelerin finansman ihtiyaçlarını uygun koşullarda karşılayarak, KOBİ’lere bu yıl da rahat nefes aldırmak istiyoruz.”

"En fazla kredi kullandıranız"

Vakıfbank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, “Ekonomi yönetimimizce 2017 yılında uygulanan ve ekonomide çarkları hızlandıran KGF destekli krediler, milli ekonomimizin rekor büyümesinde de önemli bir aktör oldu. Biz de Vakıfbank olarak 2017 yılında reel sektöre 135 milyar TL destek sağladık. KGF teminatlı kredi kullandırılmasında en fazla kredi kullandıran bankalardan birisiyiz. Bu öncülüğümüzü bu projede de devam ettirecek, tüm gücümüzle ülkemiz ekonomisine destek olacak ve her zaman olduğu gibi KOBİ’lerimizin yanındaki güç olmaya devam edeceğiz” dedi.

Katılım bankası seçeneği

Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir “Ziraat Katılım olarak faaliyete başladığımız günden itibaren KOBİ’lerimiz başta olmak üzere reel sektöre finansman desteği sağlamak ve finansmana erişiminin kolaylaştırılması öncelikli gündemimiz oldu. Ekonominin can damarı KOBİ’lerimize yönelik sağlanan böylesine önemli bir projede bulunmanın gurur ve mutluluğunu bir arada yaşıyoruz ” dedi.

Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş “İki yıllık genç bir katılım bankası olmamıza rağmen geride bıraktığımız dönemde milli ekonomimize destek vermek amacıyla öz kaynaklarımızı da devreye sokarak topladığımızdan fazla fonu reel sektöre destek olarak sunduk, sunmaya devam edeceğiz. Nefes Kredisi projesi içinde Katılım Bankacılığı prensipleriyle yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir