”Negatif büyüme 2009'da da devam edecek”

Allianz CEO'su Sartorel, sigorta sektörünün krizden diğer sektörler kadar ciddi biçimde etkilendiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Allianz Üst Yöneticisi (CEO) George D. Sartorel, krizin etkisiyle bireylerin harcama ve yatırım davranışlarında yaşanan gerilemeden yola çıkarak, sektördeki negatif büyümenin 2009 yılında da devam edeceğini düşündüklerini ifade etti.

George D. Sartorel yaptığı yazılı açıklamada, sigorta sektörünün krizden diğer sektörler kadar ciddi biçimde etkilendiğini belirterek, sektörün daralmasında hayat dışı branşının daha fazla payı olduğunu ve yüzde 6,2'lik prim artışıyla hayat dışı branşın reel olarak yüzde 3,8'lik bir küçülme yaşadığını kaydetti.

Bu dönemde bazı şirketlerin prim üretimlerini aşırı fiyat rekabetiyle artırma yoluna gidebileceğine dikkati çeken Sartorel, "Ancak bu şekilde kısa vadeli düşünmenin faciayla sonuçlanabileceğine dair birçok kanıtı finans sektöründe görebiliyoruz. Asıl bu gibi dönemlerde sigorta şirketleri uzun vadede ayakta kalıp kalamayacaklarını kanıtlayacaklardır" görüşünü dile getirdi.

Sartorel, kaskoda yaşanan küçülmenin, kriz nedeniyle otomobil satışlarında görülen aşırı düşüşe bağlanabileceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Reel olarak 2008 yılında kasko branşı neredeyse yüzde 16'lık bir daralmaya maruz kaldı. Bu sonuçlar sadece fiyat üzerinden yürütülen rekabetin sektöre olumlu bir katkı sunmayacağını da kanıtlamış oldu.

Tüm dünya, global bir finans krizinin sınavını verirken, Türkiye'nin bunun etkilerinden kısa bir vadede kurtulması beklenemez. Krizin etkisiyle bireylerin harcama ve yatırım davranışlarında yaşanan gerilemeden yola çıkarak, sektördeki negatif büyümenin 2009 yılında da devam edeceğini düşünüyoruz. Söz konusu negatif büyümenin reel olarak yaklaşık yüzde 5 oranında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Sadece fiyat rekabeti üzerinden şekillenen bir pazar, sektörün uzun vadeli stratejilerini olumsuz etkileyecektir. Bu rekabet ortamında başarıya ulaşacak şirketler, müşterilerin ihtiyaçlarını iyi analiz edip en uygun çözümleri sunanlar olacaktır."

"2009 yılında BES'te büyüme bekliyoruz"

George D. Sartorel, açıklamasında 2009'da bireysel emeklilik konusundaki beklentisine ilişkin de şunları kaydetti:

"Bireysel Emeklilik, uzun vadeli bir yatırım aracıdır. Bu nedenle bulunduğumuz dönemde krizin emeklilik fonları üzerindeki kısa vadeli etkisi negatif olsa da sistemin esasına uygun olarak fon performansları uzun vadede bu kaybı dengeleyecek ve getiriler pozitif değerlere ulaşacaktır. Bu nedenle kısa vadeli nakit ihtiyaçları için Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yatırımından vazgeçilmesi, birey için daha büyük ekonomik zarara yol açmaktadır.

BES'in bir masraf kalemi olarak değil, sürekli bir yatırım aracı olarak algılanması gerektiğine inanıyorum. Ayrıca BES'in diğer yatırım araçlarından farklı, avantajlı olduğunu da sürekli hatırlamak gerekir. BES, son derece güvenilir ve şeffaf bir sistem olması sebebiyle en cazip seçeneklerden biridir. Bu bilincin Türkiye'de yavaş yavaş oturmaya başladığını düşünüyor ve 2009 yılında BES'te yavaş da olsa bir büyüme bekliyoruz."