‘Nesnelerin interneti’ kavramı bugün neyi ifade ediyor?
Wise.TV
Amerikan Federal Ticaret Komisyonu tarafından ‘günlük kullandığımız nesnelerin internete bağlanarak veri gönderebilmesi kabiliyeti’ olarak tanımladığı Nesnelerin İnterneti (Internet of Things - IoT) kavramını IoT Sistemleri alanında 2007 yılından bu yana çözümler üreten ANKAREF Bilişim’in Genel Müdürü Ali Erhan Binici ile konuştuk.
Binici 2007 yılından bu yana internet teknolojilerinde yaşanan süreçleri, ‘Nesnelerin İnterneti’ olarak bilinen IoT Sistemleri ile ilgili değişen ve gelişen algıyı anlattı.
Bir nesne ile her türlü veriye kısa sürede ulaşmak mümkün
‘Nesnelerin İnterneti’ denildiği zaman kitaplardan, renklerden, lojistik kutulardan hatta bir kolyeden veri alabilmenin mümkün olduğunu ifade eden Binici, IoT Sistemleri ile kimlik, sıcaklık ya da lokasyon gibi birçok verinin kolaylıkla elde edilebileceğini anlattı.
‘Nesnelerin İnterneti’ kavramının 2007 yılında bugünkü kadar iyi anlaşılamadığının altını çizen Binici, günümüzde özellikle 4. Sanayi Devrimi gibi tanımların yapılmasıyla ve gerçek uygulamaların hayata geçirilmesi ile bu sistemlerin çok daha kolay anlaşılabilir hale geldiğini açıkladı.
Hayatı kolaylaştırmaya yarayan çözümler ortaya çıkıyor
Çeşitli nesnelerin internete bağlı halde veri aktarması ve bunun üzerine geliştirilen yazılımlar olan IoT çözümlerinin birçok alanda daha hızlı ve düşük maliyetle hareket edilebildiğini anlatan Binici, “Biz hayatı kolaylaştırmak için hayatın belirli süreçleriyle ilgili verileri, bazen bir kimlik verisi, bazen sıcaklık ya da lokasyon verisi gibi verileri kullanıyoruz. Bu veriler bize iletildiği zaman biz bu verilerle biraz daha hayatı kolaylaştıran, maliyetleri düşüren, iş gücünü azaltan, bizim daha kalifiye işler yapmamıza imkân verecek vakit ortaya çıkartan veya PR çalışmalarına yardımcı olan çözümler çıktığını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.