Nestle'den 3 yılda 250 milyon lira yatırım

Türkiye'deki 100. yılını kutlayan Nestle'nin Çikolata ve Şekerleme Grubu, son 4 yılda ortalama yüzde 25 büyüme sağladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Nestle Türkiye Çikolata ve Şekerleme Grubu Genel Müdürü Devrim Cöbek, Nestle Grubu olarak son üç yılda Türkiye'ye 250 milyon lira yatırım yaptıklarını bildirdi.

Cöbek, Four Seasons Sultanahmet'te düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'deki 100. yılını kutlayan Nestle'nin Çikolata ve Şekerleme Grubu'nun, ürün geliştirmede hız kesmeyerek son 4 yılda ortalama yüzde 25 büyüme sağladığını belirtti.

Türkiye'de çikolata pazarının son 4 yılda yıllık ortalama yüzde 15 büyüdüğünü dile getiren Cöbek, Nestle'nin bu pazarda yüzde 25 büyüme ile önemli bir paya sahip olduğunu söyledi.

Cöbek, Türkiye'de çikolata pazarında halen kişi başı tüketimin 1,5 kilo olduğunu, bu tüketimin önümüzdeki dönemde üç katı büyüyebileceğini kaydederek, Nestle markası ile pazarda yerel bilgi birikimi, uluslararası tecrübenin birleşmesi ve uzmanlık sayesinde ciddi bir büyüme sağladıklarını vurguladı.

Son iki yılda ürünlerin yüzde 92'sinin güncellendiğini ve Türkiye'den diğer Nestle şirketlerine yapılan ihracatın da üçe katlandığını anlatan Cöbek, Nestle Türkiye'nin pazara sunduğu ürünlerin yüzde 99'unun Türkiye'de üretildiğini ifade etti.

Devrim Cöbek, Nestle Türkiye'nin ilk çikolata fabrikasını 1927'de İstanbul Feriköy'de kurduğunu hatırlatarak, Türkiye'de çikolata sektörünün gelişmesi ve büyümesine ciddi katkılar sağlayan Nestle'nin bugün çikolata üretimini Karacabey fabrikasında gerçekleştirdiğini kaydetti.

"İki yılda ürünlerimizin yüzde 92'si güncellendi"

Nestle Çikolata'nın kısa bir süre önce İsviçre Broc'da bulunan Çikolata Mükemmeliyet Merkezi'ni (Chocolate Centre of Excellence) de açtığını belirten Cöbek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu merkez, çikolata Ar-Ge'si ve üretimi alanında dünya çapında bir merkez olarak hizmet vererek Nestle'nin çikolatadaki uzmanlığını pekiştirecek. Bu çikolata merkezi, yeni tatları geliştirme ve mevcut çikolataları iyileştirme için çalışmalar yapıyor. En son 13 ülkede bir araştırma yapıldı. 13 ülkedeki çikolata pazarındaki ilk 5'teki bütün markalar alındı, bunlar merkeze gönderilip eritildi. Bu çikolatalar eritildikten sonra tüketicilerle testler başladı. Bu testler her ülkede ayrı yapıldı. Avrupa'da 13 ülkede yapılan tüketici araştırması sonucuna göre, Avrupa'nın en beğenilen çikolata reçetesini oluşturan Nestle şu anda Türk tüketicisine de bu reçeteye göre üretilmiş çikolatalar sunuyor. Bu testlerden sonra bütün ürünlerimizin reçeteleri değiştirildi. İki yılda ürünlerimizin yüzde 92'si güncellendi."

"Pazar doymuş değil"

Türkiye'deki çikolata sektörüne de değinen Cöbek, 109 bin tonluk Türkiye çikolata pazarının doymuş bir pazar olmadığını, pazarın 2009 yılında yüzde 16 büyüdüğünü anlattı. Cöbek, Türkiye'de yıllık kişi başına 1,5 kilo olan çikolata tüketiminin Avrupa'da 5 kilo olduğuna işaret etti.

Devrim Cöbek, Nestle'nin Karacabey fabrikasında üretim kapasitesini 30 bin İsviçre Frangı yatırım ile 30 bin tona taşıdıklarını, 25 yeni çeşidi piyasaya sürdüklerini ifade etti.

Türkiye'de çikolatanın artık lüks tüketim maddesi olmadığının anlaşıldığını ve gündelik tüketim maddesi olarak görüldüğünü anlatan Cöbek, Türkiye'de kriz döneminde lüks çikolata pazarının yüzde 22 küçüldüğünü, bunun yanında ucuz çikolata pazarının büyümesini sürdürdüğünü kaydetti.

Nestle Grubu olarak son 3 yılda Türkiye'ye 250 milyon liralık bir yatırım yaptıklarını vurgulayan Cöbek, "Bu yıl Türkiye'ye 75 milyon lira yatırım yapıyoruz, bunun 10 milyon İsviçre Frangı çikolataya yaptığımız yatırımlar" dedi.

"Krizin etkisiyle daha ucuz ürünler çıkardık"

Tüm dünyada yaşanan ekonomik krizin etkisiyle de daha ucuz ürünler çıkardıklarını belirten Cöbek, "İki tane yeni ürün çıkardık. Bu ürünler 25 kuruşluk ürünler... Bundan önceki en ucuz ürünümüz 50 kuruşluk çikolatalardı. Bu yeni ürünlerle birlikte herkese Nestle ürünlerini ulaştırmak ve tattırmak istiyoruz. Biz zaten 2002 yılında çikolata fiyatlarımızı yüzde 25 aşağıya çekmiştik. Böylelikle rakiplerimizle fiyatlarımızı aynı seviyeye getirdik. Yeni ürünümüzle birlikte fiyatımızı daha aşağıya da çekmiş olduk" diye konuştu.

Nestle Türkiye'nin, kriz dönemlerinde bile büyümesini sürdürdüğünü ve kriz dönemlerinde aile ve ev tüketimini artıracak promosyonlara ağırlık verdiğini kaydeden Cöbek, uygun fiyatlarla sundukları ürünleri tüketicilerin daha çok tükettiğinin görüldüğünü ifade etti.

Cöbek, Nestle'nin şu andaki gidişata göre, bu yılı yüzde 15'lik bir büyüme ile kapatacağının öngörüldüğünü ve bu yılın son 4 aylık performansı ile bu büyümenin daha da fazla olabileceğini söyledi.

Türkiye'de bayramlık çikolata pazarının yaklaşık 10 bin tonluk bir pazar olduğunu ve bundan önce Nestle'nin bayramlık çikolata pazarında yer almadığını belirten Cöbek, artık bundan sonra Nestle'nin de bayramlık çikolata pazarında yer alacağını bildirdi.

Devrim Cöbek, Türk pazarının yüzde 70'ni sütlü çikolataların, yüzde 30'nun da bitter çikolataların oluşturduğunu ifade etti.