Odalar, İŞKUR hizmet noktası olacak

TOBB'un ve Çalışma Bakanlığı arasında imzalanan protokol sonrası; odalar ve borsalarda İŞKUR'un iş ve meslek danışmanları görev yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında yeni bir protokol imzalandı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TOBB ve İŞKUR olarak Türkiye ekonomisinin istihdam dostu büyümesini daha da güçlendirecek yeni bir atılım hamlesi başlatıyoruz. Artık Oda ve Borsalar, 81 il ve 160 ilçede, İŞKUR faaliyetleri hakkında da işverenleri bilgilendirecek ve tanıtacak. Oda ve Borsalarımız İŞKUR hizmet noktaları haline gelecek. Oda ve Borsalarımızda İŞKUR'un iş ve meslek danışmanları görev yapacak. Böylece hizmeti işverenin ve işsizin ayağına götürmüş olacağız" ifadelerini kullandı.

"Ekonomik olarak zor günlerden geçerken, şimdi ekonomiyi normalleştirme ve somut adımlar atma zamanı" diyen Hisarcıklıoğlu, "Özellikle de böyle bir dönemde olumlu işler yapmak ve Türkiye ekonomisinin sağlamlığını hem insanımıza göstermek, hem de dünyaya tanıtmak, çok daha önemli hale geldi. Bu kapsamda, ilk olarak faiz baskısı altında ezilen KOBİ'lerimize ucuz finansmanın önünü açtık. TOBB Nefes Kredisini başlattık. TOBB ve Oda-Borsa camiası olarak, yıllık yüzde 9,90 faiz oranı ile KOBİ'lerimizin finansman ihtiyacına nefes olduk" dedi.

Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:

'İŞKUR müdürlükleri, oda ve borsalarımız oldu'

Yine 2016'yı bitirmeden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız ve İŞKUR ile birlikte "Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği" başlattık. Bu seferberlik, Türkiye'de kamu ile özel sektör arasında gerçekleşen en büyük ortak çalışma girişimidir. Bu zamana kadar sadece bir projede olan işbirliğimizi, işgücü piyasasının tamamını kapsama alacak şekilde genişlettik.

81 ildeki Oda-Borsalarımız ve İŞKUR İl Müdürlüklerimiz hızla birlikte çalışmaya başladılar. Nitelikli eleman ihtiyacındaki şirketlerimizle iş arayan kardeşlerimizi bir araya getirdiler. Üstelik burada tüm kurumsal taassupları bir kenara bıraktık. Oda-Borsalarımız İŞKUR il Müdürlüğü oldu, İŞKUR il müdürlükleri Oda-Borsalarımız oldu. İşgücü piyasası için el ele, omuz omuza çalışmaya başladı. Tüm bu özverili çalışmaları için hem İŞKUR il müdürlerimize hem de Oda-Borsa Başkanlarıma yürekten teşekkür ediyorum.

'Bir girişim daha başlatıyoruz'

Daha sonra Bakanımız Sn. Mehmet Müezzinoğlu'nun öncülüğünde Bakanlığımız, "Çalışma Hayatında Milli Seferberlik" başlattı. İşte bugün Sayın Bakanımızla birlikte ülkemiz, insanlarımız ve iş dünyamız için çok hayırlı sonuçlar getireceğine inandığımız bir girişim daha başlatıyoruz.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TOBB ve İŞKUR olarak Türkiye ekonomisinin istihdam dostu büyümesini daha da güçlendirecek yeni bir atılım hamlesi başlatıyoruz. Artık Oda ve Borsalar, 81 il ve 160 ilçede, İŞKUR faaliyetleri hakkında da işverenleri bilgilendirecek ve tanıtacak. Oda ve Borsalarımız İŞKUR hizmet noktaları haline gelecek. Oda ve Borsalarımızda İŞKUR'un iş ve meslek danışmanları görev yapacak. Böylece hizmeti işverenin ve işsizin ayağına götürmüş olacağız. Ankara'dan ve merkezden çare arama dönemi kapanacak,yerelden çözümler hız kazanacak. İşte bugün bu hayırlı işin protokolünü imzalayacağız.

SGK İl Müdürlerine çağrı

Burada SGK İl Müdürlerimizden de bir ricam var. İş dünyasına, KOBİ'lerimize istihdam teşvikleri konusunda rehber olun. Yararlanabilecekleri halde yararlanmadıkları istihdam teşviklerinde onlara yol gösterin. Böylelikle bakanlığımızın tasarladığı politikalar amacına ulaşmış olsun, iş dünyasının yarasına merhem olsun.

İş dünyası olarak bizim üzerimize düşen nedir? Ülkemizin geleceğine daha çok yatırım yapmaktır. Burada tüm iş dünyasına sesleniyorum. Devletimiz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız İŞKUR ve SGK, özel sektöre bu kadar destek verirken, özel sektörün önünü açarken, biz de elimizi taşın altına koyalım. Ve buradan iş dünyasına, üyelerimize bir çağrı da bulunuyorum. "Türkiye'nin Geleceğine Sen de 1 İstihdam Sağla" diyorum. Bunu da imkânın ölçüsünde sağla. İmkânın kısıtlıysa 1 istihdam sağla, imkânın varsa 10 istihdam, 100 istihdam sağla.

'Babanın oğluna yapmayacağını, İŞKUR özel sektöre yapıyor'

İŞKUR işe alacağın kişinin maaşını ödüyor, sigortasını yapıyor. Sana hiçbir maliyeti yok. Gel işsiz bir kardeşime istihdam sağla, ekmeğini paylaş onunla. Program sonunda bu kişiyi istihdam etmeye devam edersen, SGK işveren payını İŞKUR ödüyor yine. Yani İŞKUR, senin istihdam üzerindeki yükünü azaltıyor. Bakın babanın oğluna yapmayacağını İŞKUR, özel sektörümüze yapıyor. Bize de bundan yararlanmak düşer.

Şimdi üyelerimize, KOBİ'lerimize diyorum ki hangi tür çalışana ihtiyacın varsa, gel üye olduğun Oda-Borsadaki İŞKUR Hizmet noktasına ihtiyacını söyle. Gerisini merak etme. Biz ihtiyacın olan nitelikli elemanı bulup sana getireceğiz. İnşallah istihdam dostu bu büyüme politikalarıyla Türkiye'yi daha parlak bir gelecek bekliyor. Dün Türkiye'ye yatırım yapanlar kazandı. Bugün de Türkiye'ye yatırım yapanlar kazanacak, yarın da. Ben ülkemin geleceğinden umutluyum. Türkiye'nin geleceğine inanlar, asla kaybetmezler.

Konuşmaların ardından taraflar arasında protokol imzalandı.