Ödeme cihazları değişiyor

Maliye Bakanlığı'nın yeni yayınladığı tebliğ ile ödeme cihazlarında değişime gidilecek. Eski cihazların son kullanım tarihi 2015 olarak belirlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Maliye Bakanlığı, ödeme kaydedici cihazlarda bulunması gereken tertibatlar ve bunların özellikleri ile ödeme kaydedici cihazların onayına ilişkin işlemler ve bilgisayar bağlantılı sistemlerde aranacak teknik ve fonksiyonel özellikleri belirledi. Maliye Bakanlığı'nın, "Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunla İlgili Genel Tebliği" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Cihaz hafızası değiştirilemeyecek

EFT-POS özelliği olan ve Maliye Bakanlığı'nca onaylanmış bulunan ödeme kaydedici cihazlardan, Ödeme Kartları Endüstrisi PIN İşlem Güvenliği Standartlarına göre ve üstü seviye uygunluk belgesi alınmış olanlar, bu belgelerin ibraz edilmesi şartıyla Maliye Bakanlığı'nca onaylanmış yeni nesil ödeme kaydedici cihaz olarak kabul edilecek. Yeni nesil ödeme kaydedici cihazların, öngörülen amaca uygun olarak kullanılmasının sağlanması bakımından, ödeme kaydedici cihaz firmaları, satış ve bakım onarım servisleri aracılığıyla gerekli tedbirleri alacak. Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar, Gelir İdaresi Başkanlığı'nca belirlenecek kıstaslara göre, anlık ya da dönemsel olarak, elektronik yolla Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Merkezi'ne veri gönderebilecek ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nca da erişilebilecek özellikleri taşıyacak.

Söz konusu cihazlarda mali hafıza, cihaz şasisine, şasi tahrip edilmedikçe çıkartılamayacak tarzda korumalı olarak sabitlenmiş olacak, hiçbir şekilde değiştirme veya çıkarılma gibi bir işleme tabi tutulmayacak. Mali hafızaların arızalanması halinde, yeni mali hafıza aynı şekilde korumalı olarak cihaza sabitlenecek. Kullanılmış cihazların el değiştirmesinde de mali hafıza değişimi olmayacak, ödeme kaydedici cihaz servisi nezdinde gerçekleştirilecek devir sırasında satıcıya ait mali hafıza raporunun ilgili vergi dairesine gönderilmesi suretiyle işlem tamamlanacak, alıcı mükellef satıcının bıraktığı yerden mali hafıza kaydına devam edecek.

2015 yılına kadar kullanılabilir

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanılmasına ilişkin kademeli bir geçiş öngörülüyor. Buna göre, üretici veya ithalatçı firmalar tarafından 3100 sayılı Kanun'la ilgili önceki mevzuata göre üretmek üzere geliştirilen ödeme kaydedici cihaz modelleri 31 Aralık 2012 tarihine kadar onaylanabilecek, ancak modelleri onaylanan ödeme kaydedici cihazların onay süresi 31 Aralık 2012 tarihinden sonra uzatılmayacak.

Mükellefler, önceki mevzuat hükümlerine tabi ellerindeki ödeme kaydedici cihazlarını, 31 Aralık 2015 tarihini geçmemek üzere mali hafızaları doluncaya kadar kullanabilecek. 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, bu süre içerisinde mali hafızaları dolan ödeme kaydedici cihazlara, yeni mali hafıza takılmayacak ve cihaz 60 Seri nolu ödeme kaydedici cihaz Genel Tebliği'nin ilgili bölümünde yapılan açıklamalar çerçevesinde hurdaya ayrılacak.Cihazı hurdaya ayrılan mükellefler, yeni nesil ödeme kaydedici cihazları almak suretiyle kanuni yükümlülüklerini yerine getirecek.

Otoparklarda EFT-POS  kullanacak

Faaliyetlerinde, seyyar EFT-POS cihazı kullanan mükellefler ile yol kenarı otopark hizmeti veren mükellefler, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren EFT-POS özelliği olan yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olacak.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir