Ödeme payı 12 yılda yüzde 34'e çıktı
Garanti Ödeme Sistemleri Eşbaşkanı Sezgin, 2000'de Türkiye'de nakit harcama oranı içerisinde ödeme sistemlerinin payının yüzde 34 olduğunu söyledi.
İSTANBUL - Garanti Ödeme Sistemleri Eşbaşkanı Mehmet Sezgin, 2000 yılında Türkiye'de nakit harcama oranı içerisinde ödeme sistemlerinin payının yüzde 7 olduğunu, şimdi ise yüzde 34'e çıktığını vurguladı.
Garanti Ödeme Sistemleri Eşbaşkanı Mehmet Sezgin ve Tekstilbank Genel Müdürü H. Çim Güzelaydınlı, Garanti Ödeme Sistemleri kapsamında Tekstilbank'ın kredi kartı pazarında "Bonus" markası ile devam etmesine yönelik işbirliği anlaşmasına ilişkin soruları yanıtladı.
Mehmet Sezgin, Bonus markasını 2002 yılında DenizBank ile yapılan lisans anlaşması ile bankalar arası bir platform haline taşıdıklarını hatırlatarak, "Biz ödeme sistemleri ile tüketiciye yakın olmak istiyoruz. Tüketici ile en fazla ilişki 'mortgage'dadır. 20 yıllık bir ipotek kredisi aldın mı ayda bir ödeme yaparsın. Ama ödeme sistemleri öyle değil, günde üç-dört defa kredi kartını kullanıyorsun ve o anda bankayı düşünmüyorsun. O anda ayakkabı alıyorsun, kahve alıyorsun yani günlük yaşamın içindesin. Biz Bonus'la bunu markalaştırdık" dedi.
Global istatistiklere bakıldığında 2000 yılında Türkiye'de nakit harcama oranı içerisinde ödeme sistemlerinin payının yüzde 7 olduğunu, şimdi ise yüzde 34'e çıktığını vurgulayan Sezgin, "Bizden iyi bir tek ABD, İngiltere var. Onların da çekleri vardı. Çekleri debit kartlara dönüştürüyorlar. Sırf kredi kartı olarak bakarsan aslında dünyada en iyi üçüncü ülkeyiz. İspanya bile yüzde 15, Meksika'da yüzde 7-8 civarında. Biz yıllardır tüketiciye yakın olmayı becererek doğru bir iş yapmışız. Devlet için de bu kayıtlı ekonomi, vergi gelirlerinin artması açısından doğru bir iş yapmışız" diye konuştu.
Markaya yatırım yapmaya başlayınca, işyerlerinin yanına sürekli gidince, ödeme noktaları (POS) sayılarının önem kazanmaya başladığını belirten Sezgin, 2000 yılında 25 bin POS'a sahip olduklarını, Garanti olarak 2012 yılını 525 bin POS ile bitirmeyi hedeflediklerini söyledi. 2000'li yıllardan beri birçok banka ile işbirliği yapmaya devam ettiklerini anlatan Sezgin, "Bizi gören diğer marka yatırımı yapan bankalar da bu yola biraz girdiler. Ama Garanti'nin sürekli bu konuda yatırım yapması, Bonus'un büyümesi, geldiğimiz bu noktada Garanti'nin 525 bin, Denizbank'ın, TEB'in, Şekerbank'ın ve ING'nin de POS'larına baktığımızda 650 bin civarında POS'dan bahsediyoruz" dedi.
"Bonus ile kart sayısında 200 bine ulaşmayı hedefliyoruz"
Tekstilbank Genel Müdürü H. Çim Güzelaydınlı da Bonus Card'a geçişle ilgili şunları söyledi:
"Mehmet Sezgin ve ekibi hem yaklaşımı hem de teknoloji altyapısı anlamında, hızlı adaptasyonuyla çok kısa sürede bu işi hallettiler. Teşekkür ediyoruz. Endişelerim vardı ama hakikaten sorunsuz oldu. Hem müşterilerimizin memnuniyetini artırmak hem de beklentileri karşılamamız bizim öncelikli hedefimizdi. Bununla birlikte şimdi yeni müşteri kazanımında ve de daha fazla işlem hacmiyle sektördeki pazar payımızı artırmayı planlıyoruz."
Güzelaydınlı, ilk etapta Bonus markasının gücüyle kart sayılarını 100 bine taşımayı, gelecek birkaç yıl içinde de 200 bine ulaşmayı hedeflediklerini bildirerek, "Önümüzdeki bir yıl içinde ciro öngörümüz en az şu andaki ciromuzdan yüzde 25 bir artış sağlamak. Benim de Bonus kartım yoktu. Herkes bir gün Bonus'lu olacak" dedi.
Bonus'u seçmelerindeki faktöre ilişkin de Güzelaydınlı "Müşterilerden gelen talepler, yaptığımız anketler sonucunda daha geniş üye işyeri ağına sahip, sunulan hizmetler ve fırsatlar açısından daha yaygın fayda sağlayan bir markaya yönelmek istedik, bunu da araştırdığımız zaman Bonus Platformu olduğuna karar verdik" ifadesini kullandı.