Ödemelerde büyüme banka kartlarına kayıyor

Visa Europe Türkiye Ülke Müdürü Merve Tezel, "Bireysel tarafta, tüketici ödemelerinde büyüme, kredi kartlarından banka kartlarına kayıyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Visa Europe Türkiye'nin 2013 yıllık sonuçları, Visa Europe İcra Direktörü Mark Antipof, Visa Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman ve Visa Europe Türkiye Ülke Müdürü Merve Tezel'in katılımıyla düzenlenen bir basın toplantısı ile duyuruldu. 

Geçen yıl Türkiye'de Visa kartları ile yapılan işlemlerin toplamının 412 milyar TL'ye ulaştığını aktaran Tezel, geçen yıl bireysel kredi kartlarıyla yapılan alışveriş harcamalarının yüzde 9 büyürken, banka kartlarındaki alışveriş hacminin yüzde 30, ticari kartlardaki alışveriş hacminin ise yüzde 50 arttığını ifade etti.    

Kartlı ödeme sistemlerinde yeni bir dinamiğin olduğunu kaydeden Tezel, artık kartlı harcamaların yüzde 20'sinin bireysel kredi kartlarıyla değil, ticari kartlar ve banka kartları ile yapıldığı bilgisini verdi.

Tezel, 2013 yılında kart pazarındaki büyümenin kompozisyonunun değiştiğini ifade ederek, "Birkaç sene öncesine kadar büyümenin tamamına yakını bireysel kredi kartlarından gelirken, son dönemde özellikle banka kartları ve ticari kartlardaki büyüme ön plana çıkıyor" tespitini yaptı.

Ödeme sistemleri teknolojilerinde de hızlı bir değişim gözlendiğini belirten Tezel, kasalarda 50 TL ve altı işlemlerde hızlı ve güvenli bir şekilde alışveriş imkanı sağlayan temassız kartların sayısı 7 milyon adede çıkarken, temassız POS terminallerinin sayısının ise 81 bine yükseldiğini kaydetti.

Türkiye'de temassız işlemlerin sayısının bir önceki yıla göre yüzde 31 artışla 8,7 milyona yükseldiğini aktaran Tezel, şöyle devam etti:

"Avrupa genelinde 2013 yılında Visa kartları ile yapılan harcamaların toplamı 2 trilyon avroya ulaşırken, alışveriş harcamaları 2012 yılına göre yüzde 9 oranında artarak 1,4 trilyon avro oldu. İşlem sayısı ise bir önceki yıla göre yüzde 8 artarak 34 milyar adede yükseldi. Visa Europe Türkiye ise 2013 yılında yüzde 14'lük büyüme performansı sergiledi. Birkaç sene öncesine kadar büyümenin tamamına yakını bireysel kredi kartlarından gelirken, son dönemde özellikle banka kartları ve ticari kartlardaki büyüme ön plana çıkıyor. Bireysel tarafta da, tüketici ödemelerinde büyüme kredi kartlarından banka kartlarına kayıyor."

Visa Europe İcra Direktörü Mark Antipof ise Avrupa'da çok büyük bir ölçeğe ulaştıklarını belirterek, "Toplam 500 milyon kartımızla her 6,5 avroluk alışverişin 1 avrosu Visa ile yapılıyor. Gelecek için önceliklerimiz arasında, yeni nesil ödeme çözümlerimizi yaygınlaştırmak ve özellikle yeni teknolojilerin benimsenme hızının artışına paralel olarak mobil ve dijital ticarette büyümek yer alıyor" diye konuştu.

"2013'te Visa kartlarıyla toplam 412 milyar TL tutarında işlem yapıldı" 

Visa Europe'un, Avrupa'daki büyümesine paralel olarak Türkiye'de de 2013 yılında başarılı bir performans sergilediğini belirten Antipof, kart adedinde yüzde 55, toplam kullanımda ise yüzde 52'lik pazar payı ile liderliğini sürdürdüğünü ifade etti. Bu dönemde 87 milyon adede ulaşan Visa kartlarıyla, toplam 412 milyar TL tutarında işlem yapıldığını bildiren Antipof, şunları söyledi: 

"Aynı dönemde Visa kartlarıyla yapılan 1,7 milyar adet alışveriş işlemiyle 204 milyar TL harcandı. Yıl boyunca Türkiye'deki her 5,3 TL'lik alışverişin 1 TL'si Visa kartları ile gerçekleşti. Bir başka deyişle Türkiye'de 2013 yılı boyunca yapılan hanehalkı tüketim harcamalarının yaklaşık yüzde 19'u Visa kartları ile yapıldı."

Visa Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman da 37 üye ülkenin yer aldığı Visa Europe içerisinde Türkiye'nin, 2013 yılında üçüncü büyük pazar olmayı sürdürdüğünü belirterek, geçen yıl Avrupa'daki her 8 yeni karttan birinin Türkiye'de çıkarıldığına dikkati çekti.

Avrupa'da toplam kullanım hacmindeki büyümenin yüzde 15'inin, alışveriş hacmindeki büyümenin ise yüzde 10'unun Türkiye'deki kartlı ödemelerden geldiğini kaydeden Ülman, "Özetle Avrupa'daki büyümenin önemli aktörlerinden biri olduk. Türkiye nasıl Visa Europe için önemliyse, Visa Europe da Türkiye ekonomisi için büyük önem taşıyor. Visa Europe olarak, kartlı harcamalarla, kayıt dışının azalması, istihdam yaratılması ve büyümeye sağladığımız destekle Türkiye ekonomisinin itici güçlerinden birisi olmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.