Öğretmenler geçim sıkıntısı çekiyor

Türk Eğitim-Sen'in araştırması, öğretmenlerin içinde bulunduğu zor koşulları ortaya koydu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türk Eğitim-Sen'in araştırmasına göre, en düşük dereceli bir öğretmenin, kışın ısınabilmesi için 2 ton kömür ve 1 ton odun alması durumunda, 36 gün 6 saat çalışması gerekiyor.

Araştırmaya göre, en düşük derecede çalışan bir öğretmenin, KDV dahil tonu 350 YTL olan oduna, maaşının yüzde 26'sını, 14/2 derecedeki bir memurun maaşının yüzde 30'unu, Ankara'da tonu KDV dahil 630 YTL olan kömüre ise en düşük derecede çalışan bir öğretmenin maaşının yüzde 47'sini, 13/3 derecede çalışan bir hizmetlinin maaşının yüzde 56'sını ayırması gerekiyor.

4 kişilik bir ailenin 2 ton kömür ve 1 ton odun yakması durumunda bin 610 YTL ödenmesi gerekiyor. Bunun için 1/4 derecede görev yapan bir öğretmenin 31 gün 6 saat, en düşük derecede çalışan bir öğretmenin 36 gün 6 saat, 9/1 derecede çalışan bir memurun da 42 gün çalışması gerekiyor.

Doğal gazın şu andaki satış fiyatının 1.07 YTL/metreküp olduğu Ankara'da, aylık 400 metreküp doğal gaz kullanan bir ailenin ödeyeceği para 428 YTL olarak hesaplandı.

Giyim ve temizlik

Bir eğitim çalışanının kış mevsimine girerken giyim ve kışlık gıda için 348 YTL ile 863,90 YTL arasında harcama yapması gerektiği belirlendi. Buna göre, 9/1 derecede çalışan bir öğretmenin, giyim için maaşının en az yüzde 26'sını ayırmasının zorunlu olduğu tespit edildi.

Bir ailenin kışlık gıda masrafı, pirinç, bulgur, erişte, makarna, tarhana, salça, turşu, reçel, salamura yaprak, sebze konserveleri, kuru bakliyat, dana eti, kuzu eti, balık eti, tavuk eti, sucuk, sebze konserveleri, kahvaltılık malzemeleri, yağ, süt, yoğurt, un, tuz, şeker ile birlikte en az 2 bin 299 YTL 69 YKr olarak hesaplandı.

4 kişilik bir ailenin 5 aylık gıda ve temizlik masrafı da 2 bin 495 YTL'yi buluyor.

Maaşın yarıdan fazlası kiraya

Kira fiyatlarına da yer verilen araştırmada, Ankara'da ortalama kira fiyatının 515 YTL olduğu, buna göre en düşük derecede çalışan bir memurun maaşının yüzde 45'inin, en düşük dereceli bir öğretmenin maaşının da yüzde 38'inin kiraya gittiği belirtildi.

İstanbul'da ise kira fiyatlarının ortalama 900 YTL civarında olduğu, 14/2 derecede çalışan bir İstanbullu memurun maaşının yüzde 78'inin, bir hizmetlinin maaşının yüzde 80'inin, 15 yıllık bir öğretmenin maaşının yüzde 58'inin kiraya gittiği kaydedildi.

'Memurların ev sahibi olabilmelerinin zor olduğu' belirtilen araştırmada, "150 bin YTL'ye ev almak isteyen hizmetlinin 134 ay, 9/1 derecede çalışan memurun 130 ay, aynı derecedeki öğretmenin 112 ay, profesörün de maaşına 46 ay hiç dokunmadan çalışması zorunludur" denildi.

Türk Eğitim-Sen'in eğitim çalışanlarının kış masraflarını ortaya koyan araştırmasıyla ilgili AA muhabirine değerlendirme yapan sendika Genel Başkanı İsmail Koncuk, "Vatandaş artık zamların hızına yetişememektedir. Birbiri ardına gelen zamlarla büyük bir yıkım yaşayan memur, aldığı sefalet ücretleriyle bu kışı çıkarmaya çalışacaktır" görüşünü ifade etti.