Okul servis araçlarına düzenleme
Taşımacı, şehir içinde izlenecek güzergah için ilgili büyükşehir belediyesinden/belediyeden özel izin belgesi alacak.
ANKARA - Okul servis araçlarıyla yapılan taşımanın tamamının veya bir kısmının bir büyükşehir belediyesi/belediye sınırları içerisinde gerçekleşmesi halinde; taşımacı, şehir içinde izlenecek güzergah için ilgili büyükşehir belediyesinden/belediyeden özel izin belgesi alacak.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının, Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, taşımanın tamamının veya bir kısmının bir büyükşehir belediyesi/belediye sınırları içerisinde gerçekleşmesi halinde; taşımacı, şehir içinde izlenecek güzergah için ilgili büyükşehir belediyesinden/belediyeden özel izin belgesi alacak. Ayrıca taşımacı, 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu uyarınca belirlenen fiyat tarifesine uyacak. Belediye sınırları dışına ya da dışından yapılan okul servis hizmetleri için; taşımacının ayrıca Bakanlıkça düzenlenen ve yapılacak taşımanın şehirler arası veya il içi olmasına bağlı olarak B2, D2 veya D4 yetki belgelerinden birine sahip olması gerekecek.
Adlarına tescilli taşıtların koltuk sayısı, taşınacak toplam öğrenci sayısının üçte birinden az olmaması şartıyla gerçek ve tüzel kişiler, birlikte taşıma hizmeti yapabilecekler. Bu husus kiralanma aşamasında komisyon tarafından dikkate alınacak.
Öğrenci velileri istemeleri halinde, çocuklarını herhangi bir okul servis aracı işleteni ile anlaşarak da taşıtabilecek. Bu hakkın kullanılması halinde; ilgililerine/yararlananlara kamu hizmetinin sunulmasında ve okul alanının kullandırılmasında farklı muamelede bulunulamayacak.