Osmanlı'yı seramiğe taşıdı, satışlarını 4 kat artırdı

Kale Saremik Osmanlı dönemi seramiklerinden esinlenerek satışa çıkardığı Saraylı Koleksiyonu'nu ile 1 yıllık hedefine 4 ayda ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
Leyla İLHAN
 
İSTANBUL - Osmanlı dönemini anlatan diziler Osmanlı kültürünü evlere taşırken Kale Saremik de Osmanlı dönemi seramiklerinden esinlenerek satışa çıkardığı Saraylı Koleksiyonu'nu ile hedeflerinin 4 kat üzerinde satış yaptı. Kale Seramik'in en çok satılan ürünü olan Saraylı Serisi için bizzat firmanın tasarımcılarının Topkapı Sarayı'nda çalıştığını söyleyen Kale Seramik Yapı Ürünleri Grubu'nun Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı İhsan Karagöz, Türkiye'de Osmanlı ve Osmanlı zamanına yönelik bir popüler kültür oluştuğunu, bunun da her sektörde pirim yaptığını kaydederek şöyle konuştu: "İnşattaki proje isimlerinden, boya firmalarına, çarşaflardan, örtülere kadar yayılan bir kültür. İnsanlar da Osmanlı kültürünü evlerine taşımaktan memnun oluyorlar. Biz de Saraylı Serisi'ni çıkarttıktan sonra, bayilerimize ilk kez tüketiciler 'Biz Saraylı Serisi istiyoruz' diye geldiler. Altınlı, mermer desenli pahalı ürünleri gözlerini kırpmadan aldılar." 
Bu konseptte aynasından musluğuna, banyo dolabı kulpundan, klozetine kadar birçok ürünün Saraylı Serisi'ne uygun yapıldığını kaydeden Karagöz, bu ürünü çıkartırken yıllık hedefledikleri rakama 4 ayda ulaştıklarını ve hedeflerinin 4 kat üzerinde satış rakamına çıktıklarını söyledi. Karagöz, bunun karşılığında kendilerine esin kaynağı olan sarayın tuvaletlerini Zeynep Fadıllıoğlu'yla birlikte çalışarak yenilediklerini kaydetti.
 
 Hem Türkiye'de hem yurtdışında ilgi görüyor
 
Türkiye'nin tüm bölgelerindeki tüketicilerin bu seriye ilgi gösterdiğini anlatan Karagöz, serinin ihracatta da çok fazla ilgi gördüğünü ifade etti. Azerbaycan ve Irak'tan çok ciddi ilgi olduğunu belirten Karagöz, "Türkiye'deki büyük projeler de bu seriyi tercih etti" dedi. Avrupa'da ise doğu figürlerinin kullanıldığı oryantalizm tasarımlı ürünleri tanıttıklarını dile getiren İhsan Karagöz,  fuar tanıtımlarında bu ürünlerle ayrıştıklarını söyledi. Altın varaklı seramiklerin ilgi gördüğünü aktaran, bu nedenle Saraylı Koleksiyonu'nda altın kullandıklarını kaydeden Karagöz, "Özellikle Türkiye ve Ortadoğu için yapılan ürünlerde buna ağırlık veriyoruz" dedi. Karagöz, Avrupalıların genellikle daha az desen, sade ve mat tonları tercih ederken, Ortadoğu ve Türkiye'nin büyük bir kısmında ise daha desenli ve parlak ürünlere kayan bir tercih görüldüğünü söyledi.
 
Türk seramiği İspanyolların marka gücüne ulaştı
 
İhsan Karagöz, Kale Seramik ve Kale Bodur markalarıyla Turquality kapsamında yer aldığını söyledi. Şu anda 83 firmanın 95 markasının Turquality, 34 firmanın 37 markasının ise marka programında olduğunu dile getiren Karagöz, bu programın yurtdışında Kale markalarının yurtdışında marka yatırımı yapabilme gücünü artırdığını söyledi. Bütün marka yatırımlarının yüzde 50'sini destek olarak Turquality'den aldıklarını aktaran Karagöz, "Böylece daha fazla fuara daha büyük standlarla katılarak çok rahat bir şekilde marka yatırımı yapma gücüne eriştik" dedi.Turquality'nin aynı zamanda yurtdışında Türk markalarını tanıtarak Türk malı imajını iyileştirdiğini söyleyen Karagöz, "Böylece artık Türk ürünleri özellikle seramikte İspanyolların seviyesinde marka imajına sahip oldu" diye konuştu.
Fuar desteğinin yansıra tasarım desteğinin verildiğini söyleyen Karagöz, "Avrupa için tasarım yapıldığında o pazarı daha iyi anlamak için Avrupalı tasarımcılarla çalışıyoruz.  Turquality ile Avrupa'daki tasarım evlerini kullanabiliyoruz. Bu şekilde 20-30 tasarım yaptırdık" diye konuştu. Bunun da markaya yapılan yatırımı zenginleştirdiğini, eskiden taş satar konumda olan Türkiye'nin artık banyo ambiyansları satar konuma geldiğini kaydeden Karagöz, ürün fiyatların da artmaya başladığını ifade etti. 
 
Harvey Nichols'ın Londra mağazası kullanıyor 
 
Artık Türk seramiğinin lüks projelerde ve mağazalarda da ürünlerinin kullanılmaya başladığını belirten Karagöz, Kale Seramik'in tasarımını yaptığı ürünlerin Harvey Nichols'ın Londra mağazasında kullanıldığını söyledi. Karagöz, Barselona metro duraklarının seramiklerinin de Kale Bodur tarafından verildiğini anlattı. Kale gurubu için 2012 yılının çok iyi geçeceğini aktaran Karagöz, "Türkiye'de bir geçen yıla nazaran bir performans düşüklüğü olsa da, Irak, Fransa, İngiltere, Suudi Arabistan, Azerbaycan gibi ülkelere ihracat yapan firmamızın ihracat ağırlıklı performansı çok yükseldi. İhracatımız ise bu yıl için yaptığımız bütçenin yüzde 30 üzerinde gidiyor" açıklamasını yaptı.
 
'Üzerine yazı yazılamayan' seramikle  Berselona'nın metrolarını donattı 
 
Türkiye'de 222 mağazaları bulunduğunu kaydeden Karagöz, 3 metre 3 milimetre kalınlığında uzunluğunda katlanabilir seramik ürettiklerini söyledi. İhsan Karagöz, dünyada bunun sadece 5 şirket tarafından üretildiğini kaydetti. Bu seramiklerin, kir tutmayan, nano teknoloji sayesinde güneş ışığı ve yağmur gördüğünde bu ürünlerin kendi kendini temizleme özelliğine sahip olduğunu kaydetti. Bu özelliği sayesinde seramiğin üzerine yazı yazılmadığını söyleyen Karagöz,  metro istasyonlarında, dış cephelerde yaygın kullanılabildiğini belirtti. Karagöz, Barselona metro istasyonlarının da bu ürünlerle kaplı olduğunu ifade etti.
 
Bütün katalogları iPad'ta
 
25 kiloya varan kataloglarını internetteki showromlarına aktardıklarını dile getiren Karagöz, "Dünyada sadece iki şirkette bulunan bu sistemle kişiler iPhone ve iPad üzerinden üzerinden bu ürünlere ulaşılabiliyor, ürünün dokusundan, ürünün ebatlarına kadar tüm özelliklerini teker teker görme imkanı bulabiliyor. Oluşturduğumuz özel program sayesinde istenilen ürünlerle uygulamalı simülasyonunu yapılabiliyor. Ürünün nasıl göründüğü konusunda bilgi sahibi olabiliyorlar. Ayrıca oluşturdukları modeli çıkışa gönderebiliyor ya da istediği kişiyle paylaşabiliyorlar. Satın almak istediğinizde ise kişiyi en yakın bayiye ulaştırıyor" dedi. "Biz bunları yaparak 2016 yılına kadar dünyada en iyi pazarlama uygulamaları yapan en iyi pazarlama şirketi olmak istiyoruz" diyen Karagöz, "Bu sektörde söz sahibi olan İtalyanları da geçebiliriz" diye konuştu.
 
Kadınlar banyoya salon kadar önem veriyor
 
Banyodaki malzemelerin kadınlar için salondaki mobilya kadar önemli olduğunu kaydeden Karagöz, "Çünkü evine gelen her misafir banyoyu kullanıyor. Onun için banyo Türk kadını için daha büyük stres kaynağı. Bu nedenle evin en güzel yeri yapmaya çalışıyor. Kendi zevkine uygun ürün bulduğunda ise kırmaya dökmeye başlıyor" diye konuştu.