Otokar'ın ilk doğalgazlı otobüsü görücüye çıktı

Otokar'ın geliştirdiği doğalgazla çalışan otobüs Doruk 230 GD, yakıt maliyetinde önemli oranda avantaj sağlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

SAKARYA - Otobüs Karoseri Sanayi AŞ'nin (Otokar) geliştirdiği, doğalgazla çalışan otobüs tipi Doruk 230 GD, görücüye çıktı.

Otokar'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, alternatif yakıtlarla çalışan araçlar üzerindeki çalışmalar kapsamında, doğalgazlı Doruk 230DG tipi 9 metrelik otobüs geliştirildi.

Asit yağmurlarına neden olan azot oksit (NOx) gazı atılımında yüzde 50, kükürt dioksit (SO2) gazı atılımında ise yüzde 90 oranında azalma sağladığı belirtilen modelin, parçacıklı madde atılım oranının ise dizel yakıt ile çalışan otobüslere kıyasla yüzde 50 ile 75 oranında daha az olduğu ifade edildi.

Yakıt maliyetinde önemli oranda avantaj sağladığı belirtilen Doruk 230DG modelinin 150 metreküp yakıt kapasitesi bulunduğu, talebe göre araca bağlanan bir bilgisayar yardımıyla yol bilgilerinin toplanarak işlenebildiği söylendi.

Yüksek güvenlik önlemi

Açıklamada, Doruk modelinde kaza anında yüksek güvenlik önlemlerinin devreye girdiği, her türlü olasılığa karşı yüksek teknolojiye sahip sistemlerin kullanıldığı kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Doruk 230DG'de kazalarda devreye giren ve aracın tüm gaz beslemesini tüplerden kesen 'crash sensör' sistemi bulunuyor. Aracın yakıt hatlarına hasar veren şiddette bir kaza olması durumunda, bir patlamanın meydana gelmesi, bu sistem tarafından engelleniyor. Ayrıca araçta çıkacak bir yangında tüplerin patlamaması için ekstra güvenlik önlemleri alındı. Tüplerin ucunda bulunan ısıya duyarlı tahliye valfleri sayesinde, gaz dışarı tahliye ediliyor ve patlama riski ortadan kaldırılıyor."