Otomobil için kredi kullanımı arttı
OYDER'in Otomobil Alıcıları Takibi Araştırmasına göre, otomobil satın alımında kredi kullanım oranı Eylül 2015-Şubat 2016 döneminde yüzde 52'ye yükseldi.
Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) tarafından, otomobil satın alımında kredi kullanım oranının Eylül 2015-Şubat 2016 döneminde, Mart-Temmuz 2014'e kıyasla 6 puan artarak yüzde 52'ye yükseldiği bildirildi.
OYDER adına GfK'nın Eylül 2015-Şubat 2016 tarihleri arasında sıfır otomobil alan toplam bin 780 kişiyle gerçekleştirdiği "Otomobil Alıcıları Takibi Araştırması" sonuçlandı.
Buna göre, otomobil satın alımında kredi kullanım oranı, bir önceki anket dönemi olan Mart-Temmuz 2014'e kıyasla 6 puan artarak yüzde 46'dan yüzde 52'ye yükseldi. Aynı dönemde Premium marka satın alanların kredi kullanımı, yüzde 39'dan yüzde 57'ye çıkarak rekor seviyeye ulaştı.
Premium segmentini tercih edenler ödemelerini 36 aylık vadeye yayarken, bu segmente yönelmelerindeki en büyük etken ise "gelirlerdeki artış" oldu.
Otomobil alımında kredi kullananların yüzde 66'sı bu krediyi markanın finans kuruluşundan kullandıklarını belirtti. Söz konusu oran bir önceki anket döneminde yüzde 43 düzeyinde bulunuyordu.
Taşıt kredisi kullanım vadesinin ortalama 32 ay olduğunun ortaya konduğu araştırmada, en uzun vadede kredi kullanım oranı 36 ayla premium segmente dahil otomobiller için gerçekleşti.
En beğenilen kampanya türü "düşük faizli finansman"
Araştırmanın kampanyalara ilişkin sonuçları, araç satın alanların yüzde 55'inin bir satış kampanyasından yararlandıklarına işaret etti. En çok teşvik edici bulunan kampanyanın ise "düşük faizli finansman" kampanyası olduğu ortaya kondu.
Araştırmaya katılanlar ortalama 4 yılda bir araçlarını değiştirdiklerini ve araç almaya karar verdikten sonra 5 ay içerisinde satın alma sürecini tamamladıklarını kaydetti.
Kadınlar B segmentinden vazgeçmiyor
Araştırmaya katılanların yüzde 45'i D segmentinde bir otomobile sahip olmak istiyor. Bu segmente dahil bir otomobil isteyenler çoğunlukla 40 yaş üzeri gruptan oluşurken, otomobil tercihlerinde "heybetli, teknolojik ve donanımlı" özellikleri öne çıkıyor.
Kadınların en çok tercih ettiği segment ise B hatchback olarak kayıtlara geçti. Kadınlar bu segmenti seçmelerinin nedenini ise "teknolojik, pratik ve küçük olması" şeklinde gösterdi.
"Kadınlar otomobil alırken erkeklere soruyor"
Araştırmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan GfK Otomotiv ve Enerji Sektörü Tüketici Deneyimleri Yöneticisi Tülin Karadağ Çınar, "Otomobil Alıcıları Takibi Araştırması" raporunun sıfır kilometre otomobil satın alan müşterilerin katılımıyla hazırlandığını belirtti.
Müşterilerin araç seçimindeki kriterlerini ortaya koymak amacıyla hazırlanan raporda, satışlarda düzenlenen kampanyaların etkin bir rol oynadığına dikkati çeken Çınar, araştırmada her 10 kadından 7'sinin otomobil alırken kararlarında eşlerinin etkisi olduğunu belirttiğini aktardı.
"Araç alırken büyük oranda internetten faydalanılıyor"
OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan da dijital yöntemlerin otomobil satışlarında en önemli argüman olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Araştırmalar gösteriyor ki; tüketici alacağı aracı tespit etme ve araştırma aşamasında büyük oranda internetten faydalanıyor. Bu araştırma sonucunda tüketici kendisini daha iyi bilgilendirebiliyor ve kendisini güvende hissediyor. Böylece tüketici satış noktalarımıza alacağı aracı belirlemek için değil, belirlediği aracın fiyatını, rengini, opsiyonlarını veya bulunurluğunu tespit etmek için geliyor. Bu bilgiler ışığında yetkili satıcılar olarak bu iletişim yöntemini sonuna kadar kullanmalıyız."