Otomotivciler ile Bakanlık ÖTV'yi görüştü
Otomotiv sektörünün 3 önemli derneği, yeni ÖTV düzenlemesi ile ilgili görüşlerini Maliye Bakanlığına iletti.
Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER), Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) ve Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) motorlu taşıtlara yönelik gündeme gelen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) düzenlemesiyle ilgili Maliye Bakanlığı ile bir toplantı gerçekleştirdi.
Motorlu taşıtların ÖTV oranlarının sadece motor silindir hacmi ve yaşa göre değil fiyatı, tipi, sınıfı, taşıma kapasitesi, cinsi, emisyonu ve kasa yapısına göre ayrı ayrı belirlenebilmesine yönelik Bakanlar Kuruluna yetki veren kanun tasarısının geçen hafta TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin ardından, otomotiv sektörünün üç önemli derneğinin yöneticileri Maliye Bakanlığı yetkilileriyle bir araya geldi.
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, Maliye Bakanlığına, ÖTV düzenlemesine ilişkin yapılan çalışmalara katkı sağlamak amacıyla otomotiv sanayisinin görüşlerini aktarma imkanını kendilerine verdiği için teşekkür ederek. şunları kaydetti:
"Ülkemiz imalat sanayi ve ihracatının lideri otomotiv sanayimizin, yapılacak düzenleme sonucu rekabet kaybına uğramamasının milli menfaatler açısından önemini vurguladığımız toplantıda, hükümet programında yer alan büyüme hedefleri ve yatırımı teşvik edici tedbirler de dikkate alındığında, yatırımlarının devamlılığında iç pazar istikrarının önemine dikkat çekilmiştir. İstikrarlı bir iç pazar, sanayimizin sürdürülebilir rekabetçiliği, mevcut yatırımların devamlılığı ve yeni yatırımların çekilebilmesi açısından büyük önem taşımaktadır."
"Görüşlerimizin dikkate alınacağını umuyoruz"
OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Alp Gülan ise Maliye Bakanlığı'nın daveti üzerine sektörün üç önemli kurumu OSD, ODD ve OYDER'in başkan ve genel sekreterlerinin Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü'nde ilgili müsteşar yardımcısı ve gelir idaresi daire başkanlarının katılımıyla bir toplantı yaptıklarını söyledi.
Toplantıda, ÖTV'de keskin bir artışın kurulmuş olan ekosisteme zarar verebileceğini, büyüme trendinde olan otomotiv pazarındaki daralmanın yeni yatırımların önünü kapatabileceğini anlattıklarını belirten Gülan, "Sektörün konuyla ilgili görüşlerini aldılar. Zaten yüksek olan vergi yükünün üzerine yeni bir artışın sistemin oturmuş dengesini bozabileceğini anlattık. Bizi dikkatlice dinlediler. Bundan sonrası tabii ki kamunun vereceği karara bağlı olacak. İnşallah etkili olmuşuzdur." dedi.
Söz konusu görüşmede, konuyla ilgili daha önce medyaya yansıyan 1600cc ve altı lüks araçlarda ÖTV artışı ya da bu araçlarda yeni bir sınıf oluşturulmasının etkisinin konuşulduğunu aktaran Gülan, "Uygulamada olabilecek zorlukları dile getirdik. Emisyon ve benzeri kriterlerin dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bile bazı zorluklar çıkartabildiğini söyledik. Burada fiyat üzerinden yapılan çalışmanın çok kolay olmadığını belirttik. Şu anki sistemde bir değişiklik yapılmamasının daha uygun olacağını ilettik." diye konuştu.
Gülan, bu toplantının sektörün konuyla ilgili görüşlerini iletebilmek açısından önemli ve faydalı olduğunu, herhangi bir adımda bu görüşlerin dikkate alınacağını umduklarını dile getirdi.