Oturduğumuz yerden 33 milyar lira harcadık

Son zamanlarda giderek artan kredi kartıyla yapılan uzaktan alışverişte 6 ayda 33 milyar lira harcandı. Geçen yılın aynı dönemine göre yapılan harcamalarda yüzde 40 artış görüldü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA - İnsanların oturdukları yerden alışveriş yapmasına imkan sağlayan e-ticarette kredi kartıyla 6 ayda 33 milyar liralık harcama yapıldı. 

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerinden derlenen bilgilere göre, insanların oturdukları yerden gıda, giyim, elektronik ve birçok değişik ürünü alabilmesine imkan sağlayan internet siteleri ve şirketlere vatandaşların ilgisi artarak devam ediyor. Kapıda ödeme ve kredi kartına taksit gibi seçenekler sunan site ve şirketler üzerinden kredi kartıyla yapılan alışverişlerde de geçtiğimiz yıla oranla artış yaşandı. 

Yüzde 39.7 artış yaşandı

Mektupla ya da telefonla sipariş ile internette yapılan kartlı ödeme işlemlerini kapsayan e-ticarette, 2013 yılının ilk 6 ayında kredi kartıyla 23 milyar 678 milyon liralık harcama yapıldı. Bu yılın ilk 6 ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39,7 artışla 33 milyar 89 milyon liralık kredi kartı harcaması gerçekleştirildi. 

Yıl içinde e-ticarette kredi kartının en fazla kullanıldığı ay ise 6 milyar 295 milyon liralık harcamanın yapıldığı ocak ayı oldu. Kredi kartına taksit düzenlemesinin yürürlüğe girdiği şubat ise bu dönemde en az alışveriş yapılan ay olarak dikkati çekti. 

İnternetten yapılan kartlı ödeme işlemlerinden mektup ve telefonla yapılan işlemler çıkarıldığında ise yerli ve yabancı kartların yurt içindeki kullanımı, ilk 6 ayda 17 milyar 616 milyon liraya ulaştı. Söz konusu rakam geçen yılın aynı döneminde 14 milyar 715 milyon lira düzeyindeydi. 

En çok talep cep telefonuna 

E-ticaret platformlarından "sahibinden.com" sitesinin verdiği bilgilere göre ise internetten en çok cep telefonu siparişi verildi. Yılın ilk 6 aylık döneminde 2 milyon 684 bin 891 ilan arasında ilk sırayı cep telefonu alırken, bunu bilgisayar, giyim ve aksesuar ilanları takip etti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir