ÖTV ayarı istihdama da katkı yaptı

Beyaz eşyada eylül ayı sonuna kadar uzatılan ÖTV indiriminin üretim ile istihdama olumlu katkı yaptığını dile getiren BEYSAD Başkanı Özaydemir, "ÖTV indirimi piyasaya yüzde 30-40 olumlu yansıdı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Beyaz Eşya Yan Sanayicileri Derneği (BEYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Burak Özaydemir, beyaz eşyada uygulanan ÖTV indirimi hakkında açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de son dönemde ÖTV indiriminin etkisiyle üretim adetlerinin oldukça arttığını ifade eden Özaydemir, özellikle şubat ve mart aylarından hızlı bir hareketlenme yaşandığını vurgulayarak, iç satış rakamlarına önemli etkisi olduğunu dile getirdi.

"Beyaz eşyada geçen yılın şubat ayında yaklaşık 500 bin, mart ayında 600 bin satış yaşanmışken, bu yıl şubat ayında 700 bin, mart ayında da 861 bin iç satış oldu" diye konuşan Özaydemir, "Nisanda da bu yükseliş trendi devam etti. Geçen yılın nisan ayında yaklaşık 600 bin olarak gerçekleşen beyaz eşya satış rakamı, bu yıl aynı dönemde 833 bine yükseldi. ÖTV indirimi piyasaya yüzde 30-40 olumlu yansıdı. ÖTV'nin süreli olarak kaldırılması fırsat etkisi yarattı. Piyasada ciddi canlanma oldu. Ana sanayi firmaları da bunun son fiyatlara yansıması için ellerinden geleni yapıyor. İç piyasadaki hareket üretime de yansıdı. Beyaz eşyada geçen yılın ilk 4 ayında 8 milyon adetlik üretim, bu yılın aynı döneminde 9,4 milyon adede çıktı. ÖTV'deki indirim, üretime de artış olarak yansıdı" şeklinde açıklamalarda bulundu.

"Hızlı şekilde işe alımlar oldu"

Beyaz eşyada üretim ile istihdamın birbiriyle örtüşen kavramlar olduğuna da değinen Özaydemir, "Sektörde ana sanayi hariç yaklaşık 60 bin çalışan var. Tamamına bakıldığında beyaz eşya sektörünün Türkiye'de yaklaşık 500 bin istihdam yarattığı öngörülüyor. ÖTV'deki indirim, üretimin yanında istihdamı da artırdı. Ana ve yan sanayide hızlı şekilde işe alımlar oldu. Tüm sektör üretimi artırmak için büyük bir uğraş içine girdi" ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir