”ÖTV indirimini gerekirse uzatırız”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ÖTV indiriminde amacın "canlılığı tutmak" olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ÖTV indirimiyle ilgili olarak "Değerlendirmesini yaparız, gerekirse uzatırız. Bütün mesele bu canlılığı tutalım" açıklamasında bulundu.

Başbakan Erdoğan, ATV'nin yayını AKP Genel Merkezi'nden yapılan "Başbakanla Gündem" adlı programında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Erdoğan, ''Konuyla ilgili olarak bunu savunmak, bana düşmez. Bunu savunması gereken bizzat bu arkadaşların kendisidir. Zahit Bey, diğer arkadaşlar zaten en iyi şekilde savunurlar. Fakat bunu, bizimle böyle ilintili hale getirme olayı, bizi ciddi manada rahatsız eder. Çünkü benim Partimin bir defa tüm hesapları A'dan Z'ye sitemizde her zaman mevcuttur. Ne girer, ne çıkar, hepsi de orada vardır. Hiç bir siyasi partinin yapmadığı, yapamadığı örnek bir çalışmadır bu. Kuruluşumuzdan bu yana buna dikkat etmişizdir. Hala da böyle gitmekteyiz" diye konuştu.

"14 Mart sürecini kabullenemem"

''Siz özellikle geçmişte gerek partinize dönük olarak demokrasi dışı bir takım hazırlıklar olduğunu ne zaman, nasıl sezdiniz?" sorusuna Erdoğan şöyle cevap verdi:

''Bazıları duyum, bazıları hazırlık şeklindeydi, ama bu süreç başlayınca artık her şey ortaya bazı delillerle çıkmaya başladı. Bu nereye varır, nereye gider, onu bilemem. Fakat, daha sonra yaşadığımız başka süreçler var. Örneğin ben bir 14 Mart sürecini kabullenemem. O süreç bir adım olmuştur, ama ben o süreci kabul etmem. Partimin antilaik yaftasıyla yaftalanmasını kabul etmem benim mümkün değil.''

Erdoğan, ''Ergenekon davasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Siyasi iktidar bakımından tamamen dışarıdan izlenmesi gereken bir yargı meselesi midir? Yoksa taraf olmaya iten boyutları var mıdır?'' sorusunu da şöyle yanıtladı:

''Bu da yine yargı sürecidir. Yürütme olarak bize düşen bir görev var. Nedir? Yargı bizden talepte bulunur ve biz bu talebi yerine getiririz. Kiminle? Tüm güvenlik güçlerimizle bunları yerine getiririz, ama bunları hiçbir zaman sumen altı etmeyiz.

İtalya'da 'temiz eller' operasyonu oldu, benim ülkemde niye olmasın? Bunların üzerine gidilirse bunlar çıkar. ''

"AK Parti, tescilli adımız"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bizim de isteğimiz, sadece bizim açılımımız Adalet ve Kalkınma Partisidir, ama kısaltılmış adımız da AK Parti'dir ve bu tescilli adımızdır. Niçin bizim bu tescilli adımızla değil, kendinize göre belirlediğiniz bir ad ile anmak istiyorsunuz. Burada, samimi bir niyet yok. Burada istediğimiz adabı muaşerete davettir" dedi.

Erdoğan, "Bu konuları bile biz yargıya götürmek durumunda kaldık. Yargıdan da aldığımız cevaplar, ağır eleştiri. Bakın bir siyasi partiye, ağza alınmayacak, edep dışı bu ifadeleri çevirenler oluyor. Bu tür kabiliyeti olanlar var. Parlamento içinde de var, parlamento dışında da var. Biz kalkıp da bunu halkımıza anlatmazsak, bunu söylemezsek, kendi partimizin adını savunmaktan aciz duruma düşeriz ki bu doğru olmaz" diye konuştu.

Mayın temizleme konusu

Erdoğan, çok tartışma yaratan mayınların temizlenmesiyle ilgili soruları yanıtlarken, bu konunun geçmişinin çok eski olduğunu ifade etti.

''Peki bir Türk firmasına verilemez miydi?'' sorusuna Erdoğan, ''Hayır öyle bir endişe yok zaten, tabii verilir, niye verilmesin. Yani bir başkasına verilmesi diye bir süreç yok...'' karşılığını verdi.

Kendi iktidarları döneminde ''Ordu ile bunu yapma noktasında adımlar attıklarını'' anlatan Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bizim tabii ki burada Silahlı Kuvvetlerimiz, böyle bir şeyin içine 'biz gireriz' dediği zaman biz burada hiç düşünmeyiz'' dedi.

''Organik tarımı sadece İsrail'in yapabileceği'' görüşünün ortaya atıldığının belirtilmesi üzerine de Erdoğan, ''hiç alakası yok'' dedi.

"ÖTV indirimini gerekirse uzatırız"

"Vergi indirimine ilişkin süre dolmak üzere. Vergi indirimi süresini uzatmayı düşünüyor musunuz" sorusunu Erdoğan, "Değerlendirmesini yaparız, gerekirse uzatırız. Bütün mesele bu canlılığı tutalım" şeklinde yanıtladı.

Bir başka soru üzerine hükümete geldiklerinden bu yana vergide sürekli indirim yaptıklarını söyleyen Erdoğan, "Hepsinde yaptık. KDV'de birçok üründe ciddi indirimlerimiz oldu. Gıda da ciddi indirimler yaptık. Şimdi bu son olayda da geçici de olsa yaptımız bu indirimler hareketlenme getirdi. Biz yüksek vergiden yana değiliz politikamızda bu yok. Ama biz benim bir lafım var hep bunu söylerim, Anadolu lafı gerçi de biz sürümden kazanmayı hedefliyoruz. Bunu tabana adil yaymak istiyoruz" diye konuştu.

"Aynı teraziye nasıl koyarsınız?"

Başbakan Erdoğan, ''Siz bir bölücü terör örgütünün silah bırakmasıyla güvenlik gücünün silah bırakmasını aynı teraziye nasıl koyarsınız?'' dedi.

''DTP Eş Başkanı Ahmet Türk'e bu nedenle mi randevu vermiyorsunuz?'' sorusuna ise Erdoğan, şu yanıtı verdi:

''Ben doğrusu randevu vermeyi düşündüm. Fakat randevu vermeyi düşündüğüm günün ertesinde 10 tane askerimiz şehit oldu. Hiçbir zaman çünkü bölücü terör örgütüne terör örgütü diyemediler ve her zaman adeta avukatlığına soyundular ve savundular. Nasıl oturacak da konuşacaksınız.''

Cumhurbaşkanı görev süresi

Erdoğan, Cumhurbaşkanının görev süresinin şu anda kaç yıl olduğu, hazırlıkları iki yıl sonra seçim olacak şeklinde mi yaptıkları sorusunu, ''Hazırlıklarımızı biz şimdi ona göre yapıyoruz. Benimki de dört artı dört diye. Muhalefet de bu konuda rahat olsun'' dedi.